Gravskötsel

Information om hur graven sköts om och om våra gravskötselavtal.

Gravskötsel

Kyrkogården är ett värdigt vilorum för de bortgångna. En vacker plats som kan ge ro och tid till eftertanke. Ansvaret för begravningsplatsens skötsel delas mellan kyrkogårdsförvaltningen och gravrättsinnehavarna. Kyrkogårdsförvaltningen sköter de allmänna ytorna, och gravrättsinnehavarna ansvarar för att hålla sina gravar i vårdat skick.

EGEN GRAVSKÖTSEL
Gravrättsinnehavaren ska se till att graven hålls i gott skick. Det gäller både gravvården och en eventuell plantering. Man kan sköta arbetet själv, eller leja bort det till någon annan.

Många väljer till exempel att låta kyrkogårdsförvaltningen sköta graven. Om man tar hand om gravskötseln själv kan det vara bra att samråda med kyrkogårdsförvaltningen innan några större planteringar uppförs, så att man undviker framtida bekymmer med olämpliga växter som kan inkräkta på intilliggande gravplatser både ovan och under jord.

SKÖTSELHJÄLP
Ibland kan eller orkar man inte sköta om en grav. Då finns det hjälp att få. Beställning av skötsel görs genom att kontakta kyrkogårdsförvaltningen via telefon, brev eller e-post, se kontaktuppgifter längst bak i broschyren. Information om aktuella priser finns på vår webb:
www.svenskakyrkan.se/jarna-vardinge/gravskotsel

Grundskötsel
Gräsklippning och trimning omkring gravsten och eventuell egen plantering.
Pris: 250 kronor/år

Planteringspaket
Här ingår grundskötsel samt rensning, ansning och vattning. Även hyra av planteringslåda ingår, där jorden byts ut årligen. Utöver det ingår en vårplantering (inför Valborg), sommarplantering (inför midsommar) och vinterdekoration (inför allhelgona). Planteringspaketet finns i alternativen ”stor planteringslåda” och ”liten planteringslåda”.
Pris: Liten låda 950 kronor/år.
Pris: Stor låda 1 050 kronor/år

Skötsel av befintlig perennplantering eller egen planteringslåda
Här ingår grundskötsel. Utöver det så ser vår personal till gravrättsinnehavarens egen befintliga plantering, rensar och ansar och vattnar ca 1 ggr/månad.
Pris: 600 kronor/år

Köp av planteringslåda
Det går bra att köpa en egen stor eller liten planteringslåda och sköta sin grav helt på egen hand, eller lägga till en grundskötsel, alternativt en skötsel av befintlig plantering. Lådan kan man då sätta på plats själv, alternativt hyra hjälp att sätta lådan på plats. I priset ingår sugfilt som räcker de första 2–5 åren.
Pris: Liten planteringslåda kostar 1 200 kronor.
Pris: Stor planteringslåda kostar 1 250 kronor.

Hyra av planteringslåda för egen plantering
Det går att hyra en stor eller liten planteringslåda för egen plantering och skötsel, där grundskötsel, dvs gräsklippning och trimmning omkring gravsten och skötsellåda, ingår. Lådan minskar behovet av vattning och gör det lättare för dig att sköta din plantering. Även här ingår sugfilt som räcker de första 2-5 åren.
Pris: 250 kronor/år

Våra typer av avtal

Vi har tre typer av avtal att välja mellan:

  • Ettårsavtal. Första året skrivs ett avtal efter beställningen. Avtalet förnyas sedan genom att vi skickar en ny faktura efter årets slut, efter nyår. Betalar du fakturan så löper avtalet vidare. Betalar du inte så anses avtalet avslutat. Om du inte uttryckligen meddelar något annat alternativ så är det detta avtal vi förutsätter i samband med din beställning.
  • Treårsavtal. Avtalet löper i tre år och efter det erbjuds du att teckna ett nytt avtal.
  • Avräkningsavtal. Du avsätter valfritt belopp (förutsätts att det är mer än det som täcker ett treårsavtal) och får då skötsel så länge beloppet varar. Eftersom priser ofta höjs under längre perioder så räknas det fram en garantitid, då du kan räkna med att pengarna ska räcka oavsett prisökningar. För att ingå ett sådant avtal behöver du kontakta kyrkogårdsförvaltningen angående vilket belopp du har täkt dig.

Beställning av skötsel görs genom att kontakta oss via telefon, brev eller e-post.

Järna-Vårdinge pastorat
Kyrkvägen 10
153 32 JÄRNA

Telefon: 08-551 782 14
E-post: jarna-vardinge.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se