Foto: Malén Eneberg

Nya kyrkogården

Nya kyrkogården började anläggas 1908 och den första gravsättningen ägde rum 1910.

Arbete pågår

Nya kyrkogården

På Nya kyrkogården har vi haft en vattenskada i garagelängan bakom kyrkogårdsexpeditionen och har därför grävt upp kring byggnaden. Vid ev frågor, vänligen kontakta kyrkogårdsexpeditionen. 

Nyköpings Alla Helgona och S:t Nicolai församlingar gick i början av 1900-talet samman för att planera en ny gemensam kyrkogård utanför staden för att tillgodose framtida behov av gravplatser. Nya kyrkogården började anläggas 1908 och den första gravsättningen ägde rum 1910.

Nya kyrkogården är en skogskyrkogård och karaktären är präglad av den naturromantiserade landskapsbild som influerade många anlagda parker vid förra sekelskiftet. Typiska inslag är den glesa pelarsalen av träd med det lätt skuggande grentaket, de blommande ängarna, skogstjärnen, fjärilarna och fåglarna. 

Parken skulle formas till en Edens lustgård. Där fanns inga raka rader, utan formerna på kvarter och gångar skulle bölja fram i mjuka naturliga former. De dominerande "skogsträden" här är tall, serbisk gran, kanadensisk hemlock och hängbjörk. 

Nya kyrkogården har en blandning av nya och gamla gravkvarter avsedda för såväl kist- som urngravar. Här finns en minneslund med anonymt gravskick och två askgravlundar - "Hasselörten" och ”Azalean” - där anhöriga har möjlighet att sätta upp en skylt. År 1998 anlades även en muslimsk begravningsplats som är belägen vid kyrkogårdens norra sida.

Kapellet

Nya kyrkogårdens första gravkapell anlades 1914 och ritades av arkitekten Gunnar Morsing. Gravkapellet ligger på samma plats idag men har under åren genomgått flera förändringar. År 1965 försågs kapellet med ett krematorium och fick i stora drag det utseende det har idag och arkitekten vid denna utbyggnad var Sven Ivar Lind.

År 2003 moderniserades krematoriet och kapellet genomgick mindre förändringar. Hösten 2017 fick krematoriet nya kistplatser, ny reningsanläggning, vattenburen värmeåtervinning och ny styrutrustning.

I Nya kyrkogårdens kapell ges även utrymme för borgerliga begravningar.

Minneslunden

Minneslunden anlades 1977, men har under åren genomgått
mindre förändringar. Vid minneslunden finns små hängbjörkar vilka är klassiska sorgeträd. Sorgeträden med sina karaktäristiska hängande grenar började planteras vid slutet av 1800-talet och symboliserar anhörigas sorg.

I minneslundens mitt finns konstverket ”Människoport”, skapat av Utah Jacobs. 

Gemensamma smyckningsplatser i form av grusbäddar
finns runt dammen samt utmed den halvcirkelformade salviarabatten.
Två ljushus finns placerade i minneslunden, avsedda för lösa gravljus.

Askgravlunden Hasselörten 

Askgravlunden Hasselörten ritad av Torbjörn Mangrup, Örebro, invigdes 29 oktober 2004. Hasselörten var den första askgravlunden som anlades inom Nyköpings kyrkogårdsförvaltning. Hasselörten är idag full för nya gravsättningar, plats finns endast reserverade för en anhörig till redan gravsatta personer i Hasselörten.

Askgravlunden Azalean 

Askgravlunden Azalean är ritad av landskapsarkitekt Kerstin Lundén, Saltsjö-Boo och invigdes den 16 september 2019.

Gravsättningsytan består av en gräsyta omgärdad dels av en idegranshäck, dels av en stenkant i grå Bjärlöv-granit samt en bokhäck bakom sittplatserna. Azaleor och rhododendron planterad i norr samt nordost, utgör en omgärdande fond till askgravlunden.

Minnesstenar i Bjärlöv-granit för namnskyltar finns placerade i söder. Nedanför minnesstenarna finns plats för placering av snittblommor. Ljushus samt ett tillgänglighetsanpassat smyckningsbord finns placerat i anslutning till sittplatserna. 

Muslimsk begravningsplats 

Den muslimska begravningsplatsen anlades 1998 och utvidgades sedan 2010 och 2018. År 2023 påbörjades återigen ett arbete med att utöka området med fler kvarter. 

HITTA TILL NYA KYRKOGÅRDEN

HITTA PÅ NYA KYRKOGÅRDEN

Vatten på våra kyrkogårdar

Vattnet på våra kyrkogårdar stängs under normala omständigheter av i början av vecka 41. Vatten och vaser finns intill våra ekonomibyggnader på Svärta, Västra och Östra kyrkogården. På Nya kyrkogården även bakom kapellet och vid gamla vänthallen. Vattnet sätts under normala omständigheter på i början av vecka 17.

Nyköpings församlings kyrkogårdsenhet använder sig av åvatten till bevattningsanläggningarna på Nya, Västra och Östra kyrkogården. På Svärta kyrkogård tas vattnet från egen brunn.

Nyköpings församling investerar i planteringslådor, som kräver minimalt med vatten. 

Foto: Annelie Karlsson
Foto: Malén Eneberg