Foto: Malén Eneberg

Kyrkogårdar & begravning

Välkommen till Nyköpings kyrkogårdar. Kyrkogårdsenheten sköter de fyra kyrkogårdarna och begravningsverksamheten för alla som bor i här - oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

Vatten på våra kyrkogårdar

Vattnet på våra kyrkogårdar stängs under normala omständigheter av i början av vecka 41. Vatten och vaser finns intill våra ekonomibyggnader på Svärta, Västra och Östra kyrkogården. På Nya kyrkogården även bakom kapellet och vid gamla vänthallen. Vattnet sätts under normala omständigheter på i början av vecka 17.

Nyköpings församlings kyrkogårdsenhet använder sig av åvatten till bevattningsanläggningarna på Nya, Västra och Östra kyrkogården. På Svärta kyrkogård tas vattnet från egen brunn.

Nyköpings församling investerar i planteringslådor, som kräver minimalt med vatten. 

Kontakta kyrkogårdsexpeditionen

Expeditionens telefontider:
Måndag-tisdag kl 10.00-12.00
Onsdag kl 13.00-15.00
Torsdag-fredag kl 10.00-12.00 

Telefon:  0155-751 03
E-post: nykoping.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se
Postadress: Box 103, 611 23 Nyköping

Beställ gravskötsel

Här kan du beställa gravskötsel från kyrkogårdsförvaltningen.

Sökes: innehavare av gravrätter

Vi söker gravrättsinnehavare till gravplatser i Nyköping. Får inte kyrkogårdsförvaltningen kontakt med anhöriga finns risk att gravplatsen betraktas som återlämnad till huvudmannen.

Utskick gravskötsel

Det har kommit till Nyköpings församlings kännedom att det skickas ut erbjudanden från privata företag angående skötsel av gravvårdar. Erbjudandet ser ut som en faktura och är i vissa fall snarlikt det erbjudande som skickas ut från Nyköpings församling.

Kyrkogårdar

I Nyköpings församling finns fyra kyrkogårdar. Här kan du läsa mer om dem.

Säkra gravstenar

Kyrkogårdsenheten kontrollerar regelbundet att alla gravstenar är säkert monterade, för att de inte ska utgöra en risk för besökare eller personal. Här kan du läsa mer om arbetet med gravstenssäkerhet.

Askgravlunden Azalean på Nya kyrkogården

Askgravlundar och minneslundar

Det finns olika sätt att gravsättas på. Här kan du läsa om askgravlundar och minneslundar i Nyköpings församling.

Krematorietekniker Therese Westman vid krematorieugnen

Krematoriet

Krematoriet på Nya kyrkogården i Nyköping byggdes 1964 och moderniserades 2001. 2017 gjordes en utbyggnad och ombyggnad.

Nyköpings församling på Svenskagravar.se

Nyköpings församling är ansluten till Svenskagravar.se där du kan söka efter gravsatta både i Nyköpings församling och i många andra församlingar, dock inte alla. 

Svenskagravar.se