"Vi behöver fortsätta visa att vi står upp för allas rätt till kärlek"

Nyhet Publicerad Ändrad

Birgitta Westlin från Lundby församling är en av de präster som kommer att viga par som vill passa på att gifta sig när drop-in-vigsel erbjuds under EuroPride. Hon menar att rätten att gifta sig med vem du vill inte är en seger som är vunnen en gång för alla. Därför måste arbetet fortsätta.

Under EuroPride i Göteborg erbjuds drop-in-vigsel varje dag kl. 14.00-19.00 i det tält som Svenska kyrkan har i Prideparken tillsammans med andra kristna kyrkor och organisationer.

Birgitta Westlin från Lundby församling är en av de präster som drop-in-paren kan komma att få som vigselpräst:

– Hela EuroPride är en hyllning till kärleken och till allas rätt till kärlek. Under en vecka där kärleken står i centrum, är det fint att kunna få ge personliga löften och vigas med den man älskar, säger Birgitta.

– Jag är glad att jag arbetar i en församling där det är självklart att vi vill och ska vara med på EuroPride.

Ett par som vill vigas under drop-in-vigseln behöver ha med sig en giltig hindersprövning. I övrigt krävs inga förberedelser.

"Vi står upp för allas rätt till kärlek"

Idag kan det tyckas självklart att alla vuxna par som vill ska kunna gifta sig, men Birgitta menar att det inte är en seger som är vunnen en gång för alla. Därför måste arbetet fortsätta:

– Vi behöver fortsätta visa att vi står upp för allas rätt till kärlek och att all ömsesidig, respektfull kärlek har sin källa i Gud.

Förutom vigsel erbjuds förnyelse av äktenskapslöften, förlovningsceremoni eller vänskapsceremoni.

MER INFORMATION

EuroPride arrangeras en gång om året, denna gång i Sverige och då i både Göteborg och Stockholm.

Här finns hela programmet för Kyrkan på EuroPride.