Kyrka och samhälle

Medlem i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har drygt 5,5 miljoner medlemmar. En del går till kyrkan varje vecka, medan andra kommer då och då. Det är helt i sin ordning. Det finns många skäl att vara medlem i Svenska kyrkan. En sak har alla gemensam: Du är viktig! Att vara med i Svenska kyrkan är att vara medlem på sina egna villkor.

Barnverksamheter Regnbågen/Hemliga klubben i Säve församlingshem, hösten 2022.

Att vara ideell medarbetare

Som ideell medarbetare i din församling blir du delaktig i kyrkans arbete. Du kan bidra med ditt engagemang både i gudstjänsten eller i vardagsverksamheten - och precis i den utsträckning du kan.

Ung resurs - Praktikår i Svenska kyrkan

Letar du efter någon meningsfull sysselsättning efter gymnasiet? Ungdomar mellan 18 och 25 år som vill prova på att göra praktik i Svenska kyrkan är välkomna att söka till ungresurs!

Ett runt silversmycke med ett kors och en duva.

Diakoni - kyrkans sociala arbete

Svenska kyrkans sociala arbete kallas diakoni. Genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet är det kyrkans uppdrag att möta människor i utsatta livssituationer. Grunden för detta är Guds kärlek, som den möter oss i människan Jesus Kristus.

Gudstjänst

Att fira gudstjänst är en församlings grundläggande uppgift - det är här vi tolkar livet och möter Gud. Välkommen att fira gudstjänst här i våra församlingar!

Studiebesök, högtider och kris

Kyrkan bjuder gärna in skolor till studiebesök och olika evenemang så som jul- och påskspel. Om skolor önskar att fira högtider i kyrkan kan vi även hjälpa till med det och om en kris uppstår finns kyrkan här.

Någon räcker över några valkuvert.

Demokrati i kyrkan

Svenska kyrkans medlemmar får vart fjärde år rösta i kyrkovalet. Den nuvarande mandatperioden sträcker sig från 2022 till 2025. Här kan du läsa mer om hur kyrkovalet går till och hur beslut fattas i Svenska kyrkan.

Kriminalvården/Rättspsykiatrin

Svenska kyrkan i Backa pastorat har medarbetare med särskilt arbetsområde vid häkten och fängelser i Göteborgsområdet.

Verksamhetsberättelsen 2022

Här kan du ta del av Backa pastorats verksamhetsberättelse 2022.