Sommarkrönika: De vackraste orden

Nyhet Publicerad

Kyrkoherde Michael Persson skriver om de två vackraste orden han vet.

Sommarlov och Smultronställe är två av de vackraste ord jag vet.

Sommarlov har för mig en doft av evighet. Så kändes sommarlovet när jag var barn. Oändliga mängder av tid. Och så mycket obestämt och annorlunda, ja oförutsägbart. Veckor hos farmor Bittan på landet med brunn, men inget rinnande vatten. Utedass. Hålla skymning. Kvällar med åska som rullade mellan bergen, men ingen TV, inget internet. Spela schack. Lyssna till hennes minnen och berättelser. Tidlöst, oplanerat. Och fritt.

Men också hemma i stan var sommarlovet annorlunda. Var jag bara hemma i tid till middag (och hade tvättat händerna) så var hela dagarna mina – med sommarkompisar eller i ensamhet. Bada hela dagarna. Läsa bok hela natten. Ingen morgontid att passa. Bara vara.

Det öppna Livet, utan begränsningar. Så föreställer jag mig det eviga Sommarlovet. Evigheten.

Smultronställe är för mig det där särskilda. Ibland planerat, en plats eller upplevelse att söka sig tillbaka till. Eller som en överraskning. Där jag kan andas in och bara njuta. Tänk, jag får ofta den känslan när jag går hem över Västerbron efter jobbet. Men också med en god bok. Och ibland i kyrkan, planerat – eller överraskande. Och bönen är för mig ett smultronställe. Utan begränsningar i tid och rum, mellan levande och döda, mellan tårar över besvikelser och glädje över förhoppningar och lycka. Bara upptäcka. Bara djupna.

Det spännande Livet, med ständigt nya upptäckter. Som ofta redan finns där, men behöver mitt fokus och min totala närvaro, ja hängivenhet. Så föreställer jag mig det mognande kristna livet. Livet självt. Litet grann som Tomas Tranströmer skriver: ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.”

Jag tror vi behöver varsamt öva oss på att känna igen Sommarlov och Smultronställen i vår vardag. Och dela. Där i delandet möter Gud. Oändligt.

Härligt Sommarlov med många smultronställen

Michael

Kyrkoherde
michael.persson@svenskakyrkan.se 

 

 

Se Michael Perssons sommarhälsning