Visby domkyrka i solsken.
Foto: Lena Sjöström /Ikon

Svenska kyrkan under Almedalsveckan

Nyhet Publicerad Ändrad

En minikyrka, seminarier, Nikodemussamtal, gudstjänster, konst, musik, utställning och Samtal under valven. Det här gör Svenska kyrkan under Almedalsveckan.

Under Almedalsveckan bjuder Svenska kyrkan in till seminarier och samtal om bland annat kulturarvet, demokrati och antisemitism. Utöver gudstjänster så finns också konst och musik med på programmet.  På Korsgatan kan du hitta vår specialbyggda minikyrka med plats för andrum och samtal. Där finns alltid någon att prata med. 

Det övergripande temat på de frågor som Svenska kyrkan lyfter i Almedalen kan sammanfattas under ”Medmänsklighet är vägen till innanförskap”. Det handlar om att agera för delaktighet och gemenskap – och lyfta goda exempel från kyrkans verksamhet som syftar till att öka inkludering och innanförskap. Genom det breda diakonala och sociala arbetet som Svenska kyrkan gör, både i Sverige och internationellt, så har kyrkan en konkret och ibland unik kunskap om människors livssituation.

Ärkebiskop Antje Jackelén medverkar i flera seminarier och andra programpunkter under veckan och kommer samtala om ämnen som människan och skapelsen, den nya och gamla antisemitismen, och religionens roll i politiken.

Ärkebiskop Martin Modéus lutar sig mot en tegelvägg.

Ärkebiskopen i Almedalen

Ärkebiskop Martin Modéus är i Almedalen för att medverka i samtal om några av samhällets största utmaningar just nu – klimatet, beredskap i kristider och civilsamhällets motståndskraft mot våld. Välkommen att delta!

Visby Sankta Maria domkyrkas takvalv i svartvitt medan fönstren i koret är i färg.

Nikodemussamtal

Onsdag-lördag under Almedalsveckan bjuder vi in till ett personligt samtal med alla riksdagspartier. Dessa äger rum i Visby S:ta Maria domkyrka. Varje samtal avslutas med en enkel kvällsmässa.

Händer formade till hjärta framför morgonsol.

Medmänsklighet är vägen till #innanförskap

Varannan svensk engagerar sig ideellt för ett bättre samhälle. Många av dem genom Svenska kyrkan. Tillsammans med fem andra stora organisationer i civilsamhället lyfter nu Svenska kyrkan frågan om medmänsklighet och #innanförskap. Vi uppmanar alla att agera för ett mer inkluderande Sverige.