Foto: Jermunn Solem

Lidens gamla kyrka återöppnad

Nyhet Publicerad

Efter en lång process med sanering, utgrävning och konservering har vi äntligen kunnat ta Lidens gamla kyrka i bruk igen den 10 juni 2018

Trombonspel från predikstolen. Foto: Jermunn Solem

I en mer en fullsatt kyrka firades en glad och högtidlig gudstjänst i söndags, då Lidens gamla kyrka åter igen öppnades för gudstjänster, kyrkliga handlingar och besök. Pastoratets kyrkokör, en bleckblåsensemble och pastoratets präster medverkade. I gudstjänsten berättade arkeolog Ola Gerorge och konservator Eva Körberg Mårtensson också om arbetet med gamla kyrkan under året som gått. 

Efter gudstjänsten fanns plats för fler frågor till Eva och Ola och församlingsrådet i Liden bjöd alla kyrkobesökare på smörgåstårta på tunet.

Några ur församlingen fick plats i skuggan i partytältet... Foto: Jermunn Solem
...medan andra njöt av kyrkfikat i solskenet! Foto: Jermunn Solem
Våra duktiga musiker! Foto: Jermunn Solem

Sanering av Lidens gamla kyrka

Sent i höstas upptäcktes hussvamp i Lidens gamla kyrka, pastoratets lilla pärla från medeltiden med rika konstskatter. Nu är den stängd för sanering och skall rengöras med hjälp av länsmuseet från nock till grund från sporer. Kyrkan har tömts på föremål och bänkar och de föremål som inte kan flyttas skyddas av en "kassun", en sorts rum i rummet. Information om saneringen och renoveringen kommer regelbundet att läggas upp här på sidan!