Årets Stendahlföreläsare - Politikerveckan på Järva 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NR 2 2018                                                                                                              PRENUMERERA
 
 
2008 var ett särskilt år!
 
Det var inte bara Centrum för religionsdialog som bildades 2008. Vi har hunnit med att gratulera tre andra tioårsjubilarer på religionsdialogens område i år!
Råd- och stödcentret Källan startade i Fisksätra 2008 i samarbete mellan Stadsmissionen, Svenska kyrkan, S:t Konrads katolska församling och Muslimernas förening. Sedan dess har ytterligare en församling gått in i ett liknande samarbete med Stadsmissionen.
Svenska Muslimer för fred och rättvisa (SMFR) är en annan viktig samhällsaktör som bildades detta år. Genom projektet Salaams vänner skapades goda kontakter mellan kristna och muslimska fredsaktivister.
När Interreligiösa Centret i Göteborg firade sitt 10-årsjubileum för några veckor sedan hade vi inte möjlighet att närvara, men gladdes åt det goda och långvariga samarbetet mellan trossamfunden och kommunen i Göteborg som gjort det möjligt.
Vidare var det 2008 som Vox Pacis gav sin första stora föreställning, kantaten A Challenge for Humanity. Vid ett samtal i samband med Vox Pacis årsmöte kom vi att tala om att 2008 kanske var ett genombrottsår för religionsdialogen på samma sätt som 1968 blev ett genombrott för den internationella solidariteten, i kyrkorna genom Kyrkornas världsråds möte i Uppsala där kristna ledare från de forna missionsländerna steg fram på ett nytt sätt. Ett frö till religionsdialogen såddes redan då, inte minst genom asiatiska kristna.
Till slut kommer även studieförbundet Ibn Rushd att fira sitt tioårsjubileum i höst. Ibn Rushd har svartmålats i media på senaste tiden. Det finns säkert sådant som kan kritiseras i deras verksamhet - men den svartmålning som skett känns inte rättvis för den som följt deras verksamhet. Just nu känns det litet motigt för religionsdialogen. Opinionsvindarna piskar upp polarisering och misstänkliggörande av "den Andre". Samtidigt har de konferenser och andra sammankomster som vi rapporterar om nedan visat att nätverk och vänskapsrelationer byggts under dessa tio år, som blir allt starkare och vidare. Därför vågar vi tro på en dialogisk framtid.

Helene Egnell
 
Vi har varit på konferens
 
Religionsdialogen utvecklas och nätverken växer. Det är känslan efter de tre konferenser: en nationell, en nordisk och en internationell, som vi deltagit i under våren.
Från IKETH-konferensen i Kroatien.
Foto: Helene Egnell
Religionens plats i framtidens Sverige var temat för en konferens som Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), Islamiska shiasamfunden och Sveriges interreligiösa råd bjöd in till 14-15 mars i år. Kanske kom föredragen på konferensen mer att handla om var vi kommer ifrån än vart vi är på väg, men det är nog så viktigt. David Thurfjell visade på hur färgad av svenskkyrklig protestantism den svenska sekulariteten trots allt är, och hur vi blir hemmablinda för att Maria är ett lika religiöst namn som Mohammad. Det är något som såväl infödda som inflyttade svenskar behöver få syn på. En fråga att ta med sig från konferensen är om vi vill ha ett samhälle där alla hälsar på samma sätt eller där vi lära oss stå ut med att vi hälsar på olika sätt. Den gav också upphov till en bloggreflektion om hur vi kan leva med diametralt olika uppfattningar om vad religion är, som du kan läsa här.
 
Nordiskt Interreligiöst Nätverk
 
I Göteborg samlades Nordiskt Interreligiöst Nätverk till sin andra konferens 9-10 april, under rubriken Healing of memories. Många som kommer till Sverige idag bär på minnen av förtryck och förföljelse – hur kan de minnena läka så att det blir möjligt att leva sida vid sida med människor från etniska och religiösa grupper i vars namn förtrycket utövats? Exempel på helandeprocesser gavs från Sydafrika, Cypern och andra platser. Rabbi Alon Goshen-Gottstein från Elijah Interfaith Institute i Jerusalem talade om att minnet inte är något statiskt. Det förändras med tiden, och vi kan därför aktivt bestämma hur vi vill minnas, och hur vi vill använda våra minnen. Institutets Summer School kommer i år att ägnas åt temat Religion and Memory.
 
Interreligiös vänskap
 
Rabbi Gottstein hade också ett seminarium om interreligiös vänskap, ett tema som återkom under vårens tredje konferens, Sharing lives, love and security: transforming relationships in changing societies. Det var IKETH, Interreligiösa konferensen för europeiska kvinnliga teologer som bjudit in till intensiva dagar i Omiš i Kroatien. Professor Angelika Walser från universitetet i Salzburg, talade på temat Friendship - a moral and spiritual resource for interreligous encounter. Läs mer om temat interreligiös vänskap i ett blogginlägg inspirerat av dessa konferenser.
 
Paula Fredriksen är årets Stendahlföreläsare
 

Messy Monotheism and Interfaith Pluralism: Gods and Humans in the Roman Mediterranean är titeln på årets Krister Stendahl Memorial Lecture, som äger rum den 5 november kl 15 i Bringsalen på Ersta konferens.
Paula Fredriksen är
Aurelio Professor of Scripture emerita vid Boston University, och Distinguished Visiting Professor of Comparative Religion vid Hebrew University, Jerusalem. Hon har ägnat sin forskning åt den tidiga kristendomens historia och den kristna antisemitismens framväxt. Hennes senaste bok handlar om Paulus.
Föreläsningen arrangeras i samarbete med Paideia, the European Institute for Jewish Studies in Sweden.
 
DETTA HAR HÄNT
 
Vart är vi på väg?
 
En stor och engagerad skara samlades på Röda korsets folkhögskola i Skärholmen för att lyssna till Esther Kazen och Sherin Khankan när de talade under rubriken "Vart är vi på väg?" om vilka de viktigaste frågorna för kristna och muslimska kvinnor är idag.
Fr v Esther Kazen, Sherin Khankan, Helene Egnell.
Foto: Sofia Nordin
Efter ett inledande mingel med lokalproducerat tilltugg började programmet med att Esther Kazen, generalsekreterare för Sverige Ekumeniska Kvinnoråd och känd som Feministpastorn med utgångspunkt i #Metoo och de kyrkliga motsvarigheterna #Vardeljus och #Sanningenskagöraerfria framhöll att bara för att några kyrkor har öppnat ämbetet för kvinnor är inte allting frid och fröjd. Vi måste hitta sätt att prata om vår relation till vår kropp, och där kan feministisk bibelläsning hjälpa oss att se oss själva som Guds avbild.
Sherin Khankan, religionssociolog, författare, imam och grundare av Mariammoskéen i Köpenhamn, utgick från utmaningen i att starta en moské med kvinnligt ledarskap. Hon såg sin roll som imam som att vara en tjänare, som genom att läsa Koranen ur kvinnoperspektiv kunde verka för kvinnors rättigheter, där viktiga frågor var att rätten till skilsmässa skrivs in i äktenskapskontraktet, och att kvinnor får gifta sig med icke-muslimska män.

Kvällen var ett samarrangemang mellan Röda korsets folkhögskola, Centrum för religionsdialog, Skärholmens stadsdelsförvaltning, Sensus, Swedish Mekhteb, Skärholmens församling och Interreligiöst systerskap.
Vi vandrade för vänskap
 
Det var strålande solsken den söndag när Vandring för Vänskap, ett initiativ av Interreligiöst fredsforum (IFF), genomfördes på Norra begravningsplatsen. Temat var Döden – och sen då?. Vandring bjöd på reflektioner på fem platser där olika perspektiv lyftes fram och avslutades i Solna kyrkas församlingshem. Sofia Nordin, på Centrum för religionsdialog konstaterar att detta verkligen är en möjlighet att möta människor från olika religiösa tillhörigheter i vardagen. ”Ofta hör jag att det finns en längtan efter mötet med människor från olika religioner. Jag kan inte komma på ett mer naturligt sätt att göra det på än exempelvis detta initiativ”.
Foto: Sofia Nordin
Vi kom till trädgården...
 
Må min vän komma till sin trädgård var temat för det nionde seminariet om religionsdialog i genderperspektiv som vi arragnerade tillsammans med Sigtunastiftelsen, Samarbetsrådet för judar och kristna, Ibn Rushd och Sensus. Ett trettiotal kvinnor och några män fick vandra i metaforiska och verkliga trädgårdar, fira både kabbalat shabbat och ifta, och botanisera i Fröbiblioteket på Sigtunastiftelsen. Läs mer på vår blogg!
Foto: Helene Egnell
 
PÅ GÅNG
 
Fredsseminarium vid Politikerveckan på Järva
 
17 juni kl 18 i ett seminarietält på Spånga IP

Panelsamtal: Fred i religionens namn!. Medverkande: Lotta Sjöström Becker, Kristna fredsrörelsen; Trudy Fredriksson, Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd; Maynard Gerber, Judiska församlingen; Yasri Khan, Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa; Shiva Shankar; hinduisk forskare och föreläsare. Moderator: Helene Egnell.
Fri entré, ingen föranmälan.
Studiecirkel: Scriptural Reasoning för kvinnor
 
Fem tillfällen, måndagar kl. 17:30-19:30. Första tillfället är 10 september. Ibn Rushd verksamhetslokaler, Stora moskén

Scriptural Reasoning (SR) är en interreligiös texttolkningstradition. SR utvecklades under 90-talet i den engelska universitetsmiljön. Tycker du det är intressant att träffa kvinnor av annan religion än din egen? Är du nyfiken på att upptäcka din och andras religiösa heliga skrifter? Då är du välkommen att delta!
Då våra träffar bygger på att det finns en representation av olika religiösa tillhörigheter finns det en begränsning i antal platser per religiös grupp. Därför måste du ange din religion vid anmälan. Detta  initiativ är av och för enbart för kvinnor.
Läs här för att veta mera om Scriptural reasoning.

Har du frågor? Kontakta Sofia Nordin på sofia.nordin@svenskakyrkan.se eller på 076-8345445
Anmälan sker via Ibn Rushd, sista anmälningsdag är 31 augusti. Länk kommer i början av juni upp på vår hemsida.
Allt du velat veta om islam men inte vågat fråga
 
20 september, 11 oktober, 8 november kl 9-12 i Skolhuset, Kammakargatan 13
 
Vi hör så mycket om islam. Och vi undrar vad som egentligen är sant. Vi vill kanske stå upp för muslimers rätt att utöva sin tro, men är osäkra på vad som är religion och vad som är kultur. Hur viktigt är det att klä sig på ett visst sätt, eller att få ha böneutrop. Vad står det egentligen i Koranen, ska det verkligen vara nödvändigt att omskära pojkar? Och hur representativa är egentligen IS?
Nu har du chans att få svar på dina frågor av imam Mohammad Muslim Eneborg. Vi träffas tre gånger, för att hinna skapa ett tryggt rum där svåra frågor kan ställas, men där vi också kan dela något av trons innersida med varandra. En av träffarna blir i Ayshamoskén vid S:t Eriksplan, som Mohammad förestår, de övriga på Centrum för religionsdialog, Skolhuset, Kammakargatan 13. Det kommer också att bli tillfälle att delta i en dhikr, andakt i sufisk tradition, en fredagkväll i moskén.
Kursen vänder sig i första hand till präster och diakoner i Stockholms stift.
Vi träffas 20 september, 11 oktober och 8 november kl 9-12, och inleder med morgonkaffe.
Avgift: 500 kronor.
Anmälan senast 13 september
Ritualer och religionsmøde
- når religionsmøder flytter ind i kirkerummet
 
Skandinavisk konferens i Köpenhamn 22-24 oktober

Danska Folkekirke og religionsmøde bjuder in till konferens för oss som arbetar med religionsmöte i de nordiska lutherska folkkyrkorna. I år handlar det om "kyrkliga handlingar" i familjer där flera religiösa identiteter är representerade.
Läs mer om program, kostnad och hur du anmäler dig.
Krister Stendahl Memorial Lecture
 
5 november kl. 15:00 Bringsalen, Ersta konferens, Erstagatan 1

Professor Paula Fredriksen föreläser på temat Messy Monotheism and Interfaith Pluralism: Gods and Humans in the Roman Mediterranean. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Paideia.
Fri entré, anmälan senast 29 oktober på info@paideia-eu.org.
 
Snart på engelska!
 
Antologin Fred i religionens namn har blivit en stor succé! En andra upplaga är på gång och dessutom kommer en engelsk översättning. Även om det inte råder någon brist på böcker om fred och religion har bokens upplägg med texter från sju religiösa företrädare, kommentarer och studieplan bedömts ha intresse för en internationell publik.
Vi har under våren haft ännu en studiecirkel kring boken, och kan varmt rekommendera den till alla som vill samtala om hur religionen kan bli en kraft för fred.
I samband med Politikerveckan på Järva hade vi hoppats kunna ha "boksläpp" för den engelska utgåvan. Den är dock försenad, men det blir ändå panelsamtal med några av bokens författare. Varmt välkommen att lyssna och samtala den 17 juni kl 18!
 Foto: Magnus Neideman
 
Kom och botanisera i vårt bibliotek
 
I Centrum för religionsdialogs lokaler finns ett litet specialbibliotek inriktat på religionsdialog, religionsteologi, litteratur om världsreligionerna samt närliggande ämnen. Biblioteket inrymmer ett tusental titlar – främst tryckta böcker men även artiklar, utbildningsmaterial och dokumentärfilm. Större delen av beståndet utgörs av material på svenska och engelska.
Malin Norrby, tidigare verksam vid Centrum för religionsdialog och utbildad bibliotekarie har skapat en katalog som ligger tillgänglig på nätet genom katalogtjänsten LibraryThing. Man kan söka på författare, titel och på ämnesord.
Lån från biblioteket sker efter överenskommelse.
Kontakta Helene Egnell, e-post: helene.egnell@svenskakyrkan.se
 
Till sist...
 
vill vi påminna om predikobloggen Tala väl som ger inspiration till predikanter som vill predika evangelium om Jesus Kristus utan att "tala illa om de andra" som Krister Stendahl sade. Nya kommentarer till predikotexterna läggs upp kontinuerligt.