”...måste kunna vara oense...”

Vi måste kunna diskutera politik på ett sakligt sätt – även om vi har olika åsikter. Det menar hyllade, och hatade, Mina Dennert som grundat nätrörelsen #jagärhär.

En dag för snart två år sedan fick Mina Dennert nog. Hon ville inte längre känna sig så ensam och utsatt när hon stod upp mot hatkommentarer på nätet. Hon bad några kompisar att ”nätvandra” tillsammans med henne för att försöka hjälpas åt att få till en god ton i kommentarsfälten.

– Jag ville sätta civilkuraget på kartan, säger Mina Dennert som är journalist och författare.

Facebookgruppen, som fick namnet #jagärhär, växte snabbt och har i dag cirka 76 000 medlemmar i Sverige och systergrupper har startats i både Norge, Finland, Tyskland, Storbritannien och Slovakien.

– Vi vill att man ska kunna diskutera politik på ett sakligt sätt, även om man har olika åsikter. Man måste kunna vara oense om hur många invandrare vi kan ta emot eller vad vi ska göra med våra skattepengar, och ändå kunna prata om det och låta alla säga vad de tycker.

 

Medlemmarna tipsar varandra om kommentarsfält ­på nätet som blivit hatiska. De skriver egna kommentarer och pratar om sakfrågorna, det som artikeln eller in­lägget handlade om.

– Vi säger vad vi tycker men läxar inte upp andra. Vi kanske frågar: Hur vet du det? Vad finns det för fakta? Var har du fått siffrorna ifrån? säger Mina Dennert.

Medlemmarna i #jagärhär kommer från alla politiska partier och tycker inte lika om någonting, säger hon. Det enda de har gemensamt är att de vill stoppa näthat och att de är emot sexism, rasism, homofobi och funkofobi.

– Vi anser att alla ska inkluderas i det demokratiska samtalet.

Varför behövs #jagärhär?

– Det finns en mängd aktörer som medvetet sysslar med att sprida desinformation och falska nyheter på nätet. Deras syfte är att sprida misstro, att man inte kan lita på någon, och de ger sig även på politiker, journalister, artister – ja, alla som uttalar sig. Det finns också en stor grupp människor som blir upprörda, rädda och arga av propagandan som sprids.

Det sprids konstant ett massivt flöde av desinformation på internet, enligt Mina Dennert.

– Det kan ta en bloggare fem minuter att skriva ihop något som inte stämmer, medan det kan ta månader av journalistiskt arbete för att undersöka hur saker faktiskt förhåller sig.

Facebookgruppen #jagärhär, som även har blivit en ideell förening där Mina Dennert är anställd, har fått mycket positiv uppmärksamhet och vunnit ett flertal priser för sitt arbete. Men i höstas, när valåret drog igång, började #jagärhär bli utsatt för näthat.

– Då startade en konstant smutskastning av våra medlemmar. Det sägs att vi är terrorister, att vi är odemokratiska och att vi massanmäler för att få andra avstängda från Facebook. Inget av det är sant, men eftersom vi är en sluten Facebookgrupp så sprids det mycket rykten om oss och om mig, säger Mina Dennert som inte längre vill googla sitt eget namn.

Många medlemmar har blivit uthängda med namn och adress. En del har fått ta emot hat och Mina Dennert har fått flera dödshot.

– När #jagärhär startade tänkte jag ”Det här kan inte vara kontroversiellt, vi är ju bara emot näthat – det måste ju alla tycka är bra!”.

Hur orkar du?

– Det gör man inte. Till slut orkar man inte. Det är deras taktik – de smutskastar en så länge så att folk börjar undra och de försöker skrämma folk till att inte våga stötta oss. Det är lite motigt hela tiden och jag börjar bli sliten, säger Mina Dennert och skrattar stort.

 

Hon gör det,  skrattar mycket och ofta. Åt det absurda, men också åt glädjande saker. Säger att hon får tio peppande och stödjande brev för varje hatbrev. Att möten med skolelever ger hopp – de har koll och är källkritiska. Och att det är trevlig stämning och positiv energi i #jagärhär.

– Man behöver inte vara rädd för att gå med i #jagärhär. Man får så mycket stöd i gruppen och blir modig av att veta att vi är många som tycker att det är självklart att vara emot näthat. De allra flesta i vårt samhälle tycker att vi ska ha ett inkluderande samhälle där alla människor får plats. 

 

Vill du veta mer?

Gå in på www.jagarhar.se eller sök på #jagärhär på Facebook.

 

#jagärhär vill:

• stärka människor i att reagera när andra blir utsatta för hat och hot.

• ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt.

• hindra spridning av desinformation genom att hjälpa andra med källor till faktagranskad information.

• stärka demokratin och skapa ett inkluderande samhälle utan hat och hot.

 

#jagärhär har fått: Rättviseförmedlingens Rättvisepris 2016, Årets Samhällsaktör 2016, Faktumgalans pris för Årets integration 2016 samt Årets initiativ 2017.

Mina Dennert har även fått Milledagens pris 2017 och 2017 års Anna Lindh-pris.