Vi fyller 10 år!

Nu kan Centrum för religionsdialog se tillbaka på tio händelserika år. När vi började vår verksamhet 2008 var vi en av få aktörer på religionsmötesområdet. Samtidigt var det många andra som var på väg att starta verksamhet då: på något sätt låg det i tiden. Vi kunde anknyta till det som fanns: Sensus multireligiösa guider, Samarbetsrådet för judar och kristna, Nämnden för statligt stöd till trossamfund; vi fick följa uppbyggandet av nya initiativ: Vox Pacis, Sveriges interreligiösa råd och Göteborgs interreligiösa råd; vi fick vara med och bygga nya nätverk: Interreligiöst Fredsforum och nätverket för oss som arbetar med dialog i de nordiska systerkyrkorna.

Det har varit tio år av kontaktskapande och nätverkande. Religionsdialogen är fortfarande i ett uppbyggnadsskede. ”Ting tar tid”, inte minst gäller det när en ska bygga relationer. Vi har inte kommit så långt som vi trodde när vi gjorde våra planer de första åren – men samtidigt har så oerhört mycket hänt. Religionsdialog har blivit mer ifrågasatt, islamofobi och antisemitism har ökat samtidigt som allt fler har insett hur nödvändig den är såväl för samhället som för trossamfunden.
Med tacksamhet för tio år av goda möten, nyskapande verksamhet och fördjupad teologisk reflektion går vi in i 2018 med hopp om att fler ska upptäcka hur roligt det är att finnas med i dialog med människor av olika tro!

Helene Egnell
 
Sveriges interreligiösa råd – vad händer nu?

För tre år sedan lanserade Sveriges interreligiösa råd budkavlen ”Vägra hata”, ett budskap om att stå upp mot hatet, som fördes mellan moskéer, synagogor, kyrkor och tempel under första helgen i februari. Budkavlen överlämnades sedan till kulturminister Alice Bah Kuhnke, som blev mycket gripen av detta gemensamma budskap från företrädare för olika religioner.
Det bidrog till att regeringen beslutade att anslå medel som möjliggjorde anställningen av en samordnare för det interreligiösa rådet under en treårsperiod. Det har inneburit att SIR har kunnat etableras på ett helt annat sätt än tidigare som samarbetspartner och arrangör av olika evenemang.

De tre åren är nu till ända, och samordnaren Elias Carlberg övergår till andra uppgifter. Tills vidare kommer trossamfunden att anslå medel till en tjänst på deltid, men framtiden är osäker. Vi hoppas att staten fortsatt tar sitt ansvar för att stärka det interreligiösa arbetet.


IRIS – en lägesrapport

Interreligiösa rådet i Stockholm (IRIS) arbetar vidare med såväl det interna relationsbyggandet som kontakter med kommunen.

Läs en rapport och se bilder från det interreligiösa knytkalaset på vår blogg
 
VI TIPSAR
Det händer mycket nu på religionsdialogens område. Här tipsar vi om tre saker som händer i vår.

Vox Pacis LIV 6 och 8 mars
Vox Pacis föreställning LIV som framfördes i S:t Jacobs kyrka hösten 2016, kommer att framföras i en konsertant version av Adolf Fredriks Musikklasser 6 och 8 mars i Adolf Fredriks kyrka. Biljetter à 150 kr, 80 för barn upp till 18 år, på https://kulturbiljetter.se
Läs mer om verket på http://voxpacis.org
Religionens plats i framtidens Sverige 14–15 mars
I samverkan med Islamiska shiasamfunden och Sveriges interreligiösa råd anordnar Myndigheten för stöd till trossamfund en konferens om religion som konstruktiv kraft i det framtida Sverige. Syftet är att stärka förståelsen för det religiösa engagemanget som en vital demokratikraft. Fokus blir på främjandeperspektivet och på visionen om social och kulturell hållbarhet.
Första dagen består av sex övergripande perspektiv på vår samtid. Dag två består av tolv workshops där vi borrar djupare i flera ämnen. Plats för konferensen är Sollentuna i Stockholm.

Läs mer på SST:s hemsida 


Nordiskt Interreligiöst Nätverk 9–10 april
Vad gör vi med minnen av våldsamma konflikter där den andre, av en annan trosuppfattning, brukat våld mot oss, våra nära och kära? Vilka metoder och modeller har utvecklats som vi kan använda idag i ett Norden där många av oss bär på minnen av krig och våld? Vilka resurser kan vi hitta i våra religiösa texter och traditioner? Detta är frågor som berörs i den Nordiska Interreligiösa konferensen Healing of Memories. 9-10 april 2018, Göteborg. Läs mer här
 
på gång ...
BOKCIRKEL
Fred i religionens namn


Välkommen till en bokcirkel där vi samtalar kring boken Fred i religionens namn. Framför dig väntar i boken sju författares personliga skildringar. Utifrån sin tradition och religion skriver de vad som motiverar till arbete för fred. Tillsammans får vi läsa, fundera och samtala kring de sju olika religioners fredsbudskap.

Boken finns till försäljning för 200 kronor.
Träffarna äger rum 6, 27 mars, 17 april och 8 maj kl 17:30-19.30 i Centrum för religionsdialogs lokaler i Skolhuset, Kammakargatan 13.

Cirkeln är ett samarbete mellan Interreligiöst Fredsforum, Centrum för religionsdialog, Sensus och Ibn Rushd.


Anmälan senast 1 mars till Sensus: www.sensus.se/kurser/fred-i-religionens-namn-144318/
Våra träffar börjar med gemensamt fika. Anmäl specialkost till sofia.nordin@svenskakyrkan.se.
 
6 MAJ
Vandring för vänskap:
”Livet, döden och sen då?”


Kl 14.00 Norra begravningsplatsen.
Samling på hållplatsen Linvävartorpet.


”Döden, döden”. Så sägs det att Astrid Lindgren påbörjade telefonsamtal med sina systrar, för att liksom ha det avklarat och sedan pratade de om andra saker. Vi vet att vi alla ska dö, men vad händer sen då? Hur ser olika religioner och religiösa personer på begravning och vad som händer efter döden. Hur tänker du? Dessa frågor kan vi samtala om under vårens Vandring för vänskap. Efter vandringen samlas vi över en kopp fika och bryter upp senast kl 17.00.

Freden börjar med dig och mig. När vi går en bit på vägen tillsammans. När vi berättar för varandra något om den väg som fört oss hit, till den plats där vi möts. När vi delar minnen av platser vi passerar på vår vandring, och de associationer de ger oss. Då blir vi människor för varandra, bortom etiketter i form av religion och andra grupptillhörigheter, men med de berättelser och värderingar som gör oss till dem vi är. Då skapas förståelse, en grund för tillit och en önskan att fortsätta den gemensamma vandringen. Därför vandrar vi för vänskap.

Välkommen att vandra med oss!
FOTO: MAGNUS ARONSON
 
18-19 MAJ
Må min vän komma till sin trädgård…


Vårens interreligiösa seminarium i genderperspektiv har trädgård och odling som tema. Trädgården som metafor återkommer i religiös poesi, som i rubriken, hämtad ur Höga Visan i Bibeln. Kvinnor har ofta stått för odling, trädgårdsskötsel och örtkunskap såväl i klosterträdgårdens hägn som i folklig praktik.

Under drygt ett dygn får vi tillsammans utforska trädgårdens möjlighet som interreligiös mötesplats, och ta del av några exempel på hur trädgård och odling framträder i judisk, kristen och muslimsk tradition.

Medverkande: Eva Aperia, pedagog i Judiska församlingen i Stockholm
Lena Roos, kolonilottsinnehavare och lektor i religionsvetenskap vid Uppsala universitet
Gudrun Wessnert, museipedagog
Esther Yaquta Morton, Core Health-terapeut.

Seminariet hålls på Sigtunastiftelsen och börjar med lunch på fredagen och slutar med eftermiddagskaffe på lördagen.

Pris: 1 695 kronor
Anmälan via Sigtunastiftelsen:
www.sigtunastiftelsen.se/programpunkt/ma-min-van-komma-till-sin-tradgard/
Te:l 08 592 589 00. Sista anmälningsdag 4 maj.
Mer information: Helene Egnell helene.egnell@svenskakyrkan.se  Tel: 08-508 940 49.

I samverkan med Sigtunastiftelsen, Samarbetsrådet för judar och kristna, Sensus och Ibn Rushd studieförbund.
 
Tala väl
Vår blogg har fått en ny avdelning med religionsteologiska predikokommentarer. Den heter Tala väl och har fått en stor följarskara. Nu ligger kommentarer till fastans texter uppe, med syfte att hjälpa predikanter att med Krister Stendahls ord ”sjunga sin sång till Jesus utan att förtala de andra”.

https://blogg.svenskakyrkan.se/crd/2018/02/09/tala-val-fastetiden-forsta-argangen/
 
Kom och botanisera i vårt bibliotek

Centrum för religionsdialogs lokaler finns ett litet specialbibliotek inriktat på religionsdialog, religionsteologi, litteratur om världsreligionerna samt närliggande ämnen. Biblioteket inrymmer ett tusental titlar – främst tryckta böcker men även artiklar, utbildningsmaterial och dokumentärfilm. Större delen av beståndet utgörs av material på svenska och engelska.

Malin Norrby, tidigare verksam vid Centrum för religionsdialog och utbildad bibliotekarie har skapat en katalog som ligger tillgänglig på nätet genom katalogtjänsten LibraryThing. Man kan söka på författare, titel och på ämnesord. Nyinköpta böcker läggs in kontinuerligt och ett urval av nyförvärven kommer också att presenteras kort på Centrum för religionsdialogs blogg.

Lån från biblioteket sker efter överenskommelse.
Kontakta
Helene Egnell, e-post: helene.egnell@svenskakyrkan.se

Här hittar du bibliotektskatalogen.