Foto: Linn Nyrvik

Kroppsreformationen -den nya revolten

Nyhet Publicerad

85 procent av unga tjejer upplever utseendepress. De senaste tio åren har sociala medier fullkomligt exploderat i varenda människas mobiltelefon och bidragit till ytterligare spegelhat och klämmande på obefintligt magfläsk. Men med detta kommer också en motståndsvåg med empowerment-konton som fokuserar på individer istället för kroppar, är vi nu på väg mot en kroppsreformation?

 – Jag tänker alltför mycket på att visa upp en polerad yta och att ha ett fint feed på Insta- gram, säger Ella, 17 år.

Vi är ett gäng unga tjejer som möts i Margareta- kyrkan mitt i Oslo-pulsen för att prata om viktiga frågor som berör vardagslivet – det handlar om utseendepress, om osundheten på sociala medier och hur pressen kryper längre ner i åldrarna. 85 procent av unga tjejer upp-lever utseendepress, enligt en undersökning från Skjønnhetstyrraniet, som en trend som ökar och fullkomligt exploderade för tio år sedan när sociala medier välkomnades med öppna armar i varje Svensson-hem.

 Utseendepressen blir mer lättåtkomlig
– Fler tjejer än killar följer Instagramkonton och hashtags som visar ”perfekta” kroppar och liv. Tjejerna blir exploaterade för utseende- pressen varje dag, säger Kari Løvendal, läkare, forskare på samhällsmedicin och författare till boken Kropps- klämma. Hon fortsätter:

– Till skillnad från förr när man blev utsatt för kroppshets när man gick utanför dörren, ser man nu perfekta kroppar flera gånger per dag direkt i sin telefon. 

Sara, 25 år, berättar att hon blir påverkad av den polerade ytan som folk visar upp, mest hela tiden:

– Det ligger ju i människans natur att presentera sig på bästa möjliga sätt för att få folk att tycka om en, säger hon. 

Kvinnor upplever mer kroppspress
I alla tider har alla människor, och särskilt kvinnor, blivit värde- satta på grund av sitt utseende. Det har varit korsetter och blekhet, solariebruna och silikonbröst, pinnsmala ideal, rumpinplantat och hälsofixering. Utseende har alltid spelat stor roll och där särskilt kvinnor blivit pressade med att konsumera, banta, skönhetsoperera sig och hata sin egen spegelbild.

– Tjejer och kvinnor blir mest drabbade av utseendepress och ur ett historiskt perspektiv har det alltid varit en trend att kvinnor tar hand om sitt utseende, säger Løvendal, men detta exploderade helt i samband med sociala medier.

Många av mina vänner retuscherar sina biler innan de lägger ut dem på Intagram. Vissa gör fylligare läppar, störra bröst och andra fixar midjan.

Ella

Løvendal berättar att det är fler tjejer som följer ”fitspo”-konton. Det gör att de riskerar att få en overklig bild av hur en kropp ser ut. 

– Jag är osäker på hur jag ser ut och det blir värre när jag ser att mina kompisar lägger ut bilder från träning och sånt, säger Filippa 17 år.

– Jag har många vänner som jag är avundsjuk på hur de ser ut och tänker att ’gud vad ful jag är jämfört med dom’. Jag jämför mig mest med de som har många följare på Instagram eftersom det är på grund av att de ser bra ut, och då hade jag också kunnat få många följare om jag såg så bra ut, säger Ella.

Under möten med sina patienter i sitt yrke som läkare möter Løvendal många ungdomar som är utslitna av den totala pressen, att ungdomar känner att de ska ha det perfekta utseendet, träna och ha synlig muskulatur. 

– De har trånga ramar för hur de ska se ut och känner sig misslyckade och har ångest. Många hoppas på att nya kroppsliga ingrepp, som läppar och bröst, kommer att bidra till en bättre självkänsla, säger Løvendal.

Är framtiden helt hopplös?
Var femte ung tjej lider av ätstörningar, någonting som kan ge en kroniskt negativ kroppslig självbild, och de som insjuknar i anorexia ökar stadigt i hela västvärlden. Dessutom blir fler och fler sjuka i ortodexi, vilket betyder en sjuklig besatthet av träning och hälsosam mat. Eftersom det alltid varit så att kvinnor värderas efter sitt utseende kan man fråga sig om det inte finns något hopp?

Som en motståndsrörelse för all utseendehets på sociala medier har det kommit fler och fler empowerment-konton som går ifrån utseendeidealen och inspirerar unga, framförallt tjejer, till att vara medvetna om att människor är mer än bara yta:

– Jag följer Clara Henry och har tänkt på att det börjat poppa upp fler bloggar med starka kvinnor på sistone, säger Filippa

– Särskilt Zara Larsson följer jag, eller jag följer många feministkonton överhuvudtaget, säger Ella

– Jag följer många såna accounts på Facebook och Instagram som är feministiska och empowering. Det är fantastiskt med motstånd!, säger Sara.

Løvendal menar att så länge det handlar om business så är det en tung kamp som är svår att stoppa, men hon välkomnar motståndsrörelser och empowerment-konton:

– Vi kan inte stoppa sociala medier från att existera, men vi kan hjälpa oss själva och våra barn att ha bägge fötterna på jorden. Vi föräldrar måste starta tidigt med att prata om sociala medier och dess negativa påverkan men också prata om positiva egenskaper som inte handlar om utseende. Och om vi startar tidigt kan vi skapa medvetna och starka barn och vuxna, avslutar hon.

Text & bild: Linn Nyrvik