Svenska kyrkans filmpris till Amatörer

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkans filmpris 2018 går till filmen Amatörer, av regissören Gabriela Pichler. Hon tog i dag emot priset av den tillträdande biskopen i Göteborg, Susanne Rappmann.

- Det berör mig mycket att få Svenska kyrkans filmpris. Jag vill att filmen ska ha ett kärleksbudskap, att den inte skulle vara uppdelad i ”onda” och ”goda” karaktärer. Alla gör vi fel någon gång, och alla har något gott i sig. Jag är glad att ni uppfattade det, och jag är jätteglad för priset, sa Gabriela Pichler, när hon mottog priset i samband med ett seminarium på måndagseftermiddagen.

En film att bli glad av

Filmen Amatörer handlar om hur det fiktiva samhället Lafors vill ett locka ett tyskt lågprisvaruhus till orten med hjälp av marknadsföringsfilmer gjorda av lokala ungdomar. Manuset har Gabriela Pichler skrivit tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri. Filmen invigde Göteborg Film Festival 2018 och mottogs med jubel på en fullsatt biograf Draken.

- Det är en film att bli glad av, men som också ger eftertanke. Den väcker frågor om livsvillkor, arbetsmiljö och solidaritet. Det handlar om en liten ort där folk vet att ”vi har haft vår storhetstid”, men där man kämpar och försöker. Det är gjort med människokärlek och med fantastiskt fina karaktärer, säger Mikael Ringlander, ordförande i juryn för Svenska kyrkans filmpris.

Juryns motivering

”Med den fiktiva kommunen Lafors som samhällsspegel, ger oss Gabriela Pichler en berättelse fylld av komik, hopp och medmänsklighet. En historia med varma och underbara personporträtt, där alla skildras utifrån den demokratiska principen om människors lika värde.”

Svenska kyrkans filmpris består av 50 000 kronor och statyetten Angelos, skapad av Erland Forsberg.

Amatörer är Gabriela Pichlers andra långfilm. Debuten Äta sova dö från 2012, belönades med fyra guldbaggar, bland annat bästa film. Amatörer har biopremiär 16 mars, se trailern här nedan.

Jury för Svenska kyrkans filmpris 2018

  • Mikael Ringlander, ordförande i juryn, präst, projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan, tidigare pressfotograf.
  • Annika Broman, verksamhetschef på Sensus studieförbund. Har bl a lång av projektledning där kultur och film varit bärande delar och varit metodutvecklare för filmsamtalsmodellen Tala film, tala liv.
  • Erik Jeppsson, Dokumentärfilmare utbildad på Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö. Arbetar även med fotografi, videokonst och utbildning, under senare år med video som demokratiseringsverktyg i Egypten.
En kamera man står bakom en TV-kamera och spelar in en julkonsert.

Film som livstolkning

Film utgör en viktig del av samtidskulturen. Svenska kyrkan deltar i samtalet om vår tids livsfrågor genom filmpriser, medverkan på filmfestivaler, och genom filmarbete i församlingarna.

Uppställd filmkamera i förgrunden, två män som jobbar på en bärbar dator i bakgrunden.

Svenska kyrkans filmpris

Varje år delar Svenska kyrkan ut ett pris på 50 000 kronor till en film som håller hög konstnärlig kvalitet, och som på olika sätt lyfter fram existentiella och sociala frågor.