Kyrkornas världsråd fördömer attacker mot kristna i Egypten

Nyhet Publicerad

Svenska kyrkan är en del av Kyrkornas världsråd som vädjar till Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi att värna religionsfriheten i landet. I två nya attacker mot kristna i Egypten på fredagen dödades tolv personer .

Det var när en attentatsman öppnade eld i en kyrka tre mil söder om Kairo på fredagen som tio personer dödades. Ytterligare två personer dödades senare samma dag i en butik ägd av koptiska kristna i samma område.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén twittrade om händelsernaoch uttryckte sympati och förbön. 

Kyrkornas världsråds generalsekreterare Dr Olav Fykse Tveit fördömde attackerna och sa bland annat: 

- Ännu en gång har människor utsatts för våldsamma attacker. Vi ska inte bara fördöma attackerna utan intensifiera våra ansträngningar att få en rättvis fred. Vi får inte låta extremistiskt våld separera oss.

Vädja till Egyptens president om alla religioners rättigheter

Kyrkornas världsråd vädjade också till Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi att "snabbt och modigt värna alla religioners rättigheter, trygga dem mot våldet och garantera rättvisa för alla folk."

Tveit försäkrade egyptier och andra i världen att Kyrkornas världsråd finns med i böner, sorg och outtröttligt hopp.

- Vi ber för offren och deras familjer och för kyrkans ledare, sa han bland annat. 

Kristna utsätts ofta för våldsamma attacker i Egypten

Kristna kopter utgör 10 procent av befolkningen i Egypten och utsätts ofta för våldsamma attacker:

Under en palmsöndagsgudstjänst i april dödades fler än 40 personer och många fler skadades. I maj dödades nära 30 personer med koptiska kristna på väg att besöka ett kloster. En präst knivhöggs till döds i Kairo i oktober. 

Förföljda kristna och utsatta troende

Som kyrka och medkristna ser vi med sorg och förtvivlan på hur kristna förföljs för sin tro. Här berättar vi vad vi gör för människor som är i utsatta situationer på grund av sin tro.