Ombuden i Trollhättan firar snart ett kvartssekel för utlandskyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

I 24 år i rad har engagerade ombud i Trollhättan med omnejd ordnat en basar för Svenska kyrkan i utlandet. Hemligheten bakom engagemanget är att fira segrar och göra något roligt tillsammans.

Initiativtagare till basaren är prästen Lars-Åke Petersson. Här berättar han om vad som ger gruppen energi och varför han själv brinner för utlandskyrkan.

Ända sedan han först kom i kontakt med utlandskyrkan har Lars-Åke engagerat sig på olika sätt. Det var när han kom hem till Sverige 1992, efter att ha arbetat som kyrkoherde i Saõ Paulo i Brasilien, som han tog initiativ till basaren i Trollhättan.

Varje höst sedan dess har det varit lotterier, loppis och försäljning till förmån för Svenska kyrkan i utlandet i Trollhättan. Flera av de ombud som var med och arbetade med basarer i början på 1990-talet var också med och ordnade basaren i höstas! Vad är hemligheten? 

Viktigt att ha roligt och fira framgång

Lars-Åke betonar att vi människor måste känna oss uppmuntrade och uppskattade för det vi gör.

Ombuden från de olika församlingarna i Trollhättan och trakten runtomkring träffas flera gånger per år. De är med på utbildningstillfällen och får inspiration. Och de firar när de gjort något bra tillsammans, som en lyckad basar:

– Det är inte bara insamlingsresultatet som är poängen. Det viktiga är att vi känner att vi gör något roligt tillsammans – samtidigt som vi bidrar till något bra!  

Gruppens arbete viktigare än inkomsterna

Lars-Åke berättar att ombuden får en hel del skänkta vinster till lotterierna från affärer, ombuden bidrar också själva till loppis och försäljning. Han betonar gruppen:

– Visst håller jag samman det hela, men utan ombuden blir det ju ingenting!

Exakt hur mycket inkomsterna blir är inte så viktigt, de har inte räknat efter. Men minst två hundra tusen kronor måste det ha blivit under årens lopp. 

Blev engagerad som 19-åring

Ett givet inslag i samband med basaren varje år är också ett inspirerande föredrag om vad Svenska kyrkan i utlandet betyder. Och Lars-Åke är övertygad om att den betyder mycket.

Själv var han bara 19 år när han och ungdomsgruppen hemma i Habo fick möjlighet att besöka Sjömanskyrkan, som den då hette, i Gent, Rotterdam och Antwerpen.

–  Då öppnades en helt ny värld för mig! Senare gjorde jag uppehåll i studierna för att jobba som assistent i Liverpool i drygt ett år.

Sedan dess har han varit aktiv för Svenska kyrkan i utlandet.

Kyrkan behöver ge både praktiskt och andlig stöd

Även den som inte har haft kontakt med kyrkan hemma i Sverige söker sig till den när man kommer utomlands. Det är Lars-Åkes erfarenhet.

– Som svensk är man en minoritet utomlands, det blir angeläget att komma samman. När folk blir sjuka eller avlider, vid sådana tillfällen är vi naturligtvis oerhört uppskattade. Då behövs en kyrka som kan ge både praktiskt och andligt stöd.  Många vittnar om att det är så.

Nu när så många svenskar vistas utomlands är det angeläget att Svenska kyrkan finns också där. Det är egentligen inte annorlunda än här i Sverige:

– Kyrkans uppdrag, det stannar ju inte vid nationsgränser, det följer med över världen, säger Lars-Åke.  

Maria Sandell