Organisation och vision

Till Eskilstuna pastorat är alla välkomna, troende, tvivlare och icke-troende. De flesta kommer någon gång i livet i kontakt med oss, genom dop, vigsel och begravning eller genom vår verksamhet och våra gudstjänster. Det finns inga krav på att du måste tro på ett speciellt sätt och vi vill möta alla våra besökare med öppenhet och som jämlika. 

VÅR VISION

Vi vill utbreda Guds rike.
Vi vill vara en kyrka där gemenskapen bärs av söndagens gudstjänst och där delaktigheten i brödet och vinet står i fokus. Med avstamp i den gemenskapen får vi skapa platser för att upptäcka Guds närvaro i alla människors liv, möjliggöra för tron, rusta för livet, ge ord för hoppet och upprätta hela skapelsen. Allt detta med en tydlig teologisk grund och ett diakonalt förhållningssätt som pastoratet har formulerat.

VÅR ORGANISATION

Svenska kyrkan Eskilstuna pastorat består av fyra församlingar; S:t Johannes församling, Tunafors församling, S:t Ansgars församling och Västra Rekarne församling som tillsammans bildar Svenska kyrkan Eskilstuna pastorat.
Eskilstuna pastorat leds av kyrkoherde Johan Hedlund. Organisationen är indelad i församlingsverksamhet, begravningsverksamhet och stödfunktioner. Den sverigefinska verksamheten är en naturlig del av hela pastoratets verksamhet. Eskilstuna pastorat har ett samarbete med Eskilstuna Stadsmission, tidigare känd som Härbärget.

Församlingsverksamheten

Förutom firande av gudstjänst, bedriver församlingsverksamheten diakoni, undervisning och mission. Det handlar bland annat om socialt arbete, gruppverksamheter för barn, föräldrar och ungdomar och enskilda samtal. Verksamheterna bedrivs i Eskilstuna pastorats kyrkor och församlingshem. Läs mer om församlingsverksamhetens olika verksamheter.

Begravningsverksamheten

Begravningsverksamheten består av kyrkogårdarna och krematoriet. Svenska kyrkan har uppdrag från Riksdagen att sköta begravningsväsendet i de flesta kommuner i Sverige. Verksamheten regleras av Begravningslagen. Eskilstuna pastorat erbjuder därför lokaler och begravningsplatser som kan användas av människor med andra livsåskådningar än den kristna. Läs mer om begravningsverksamheten.

Stödfunktioner

Stödfunktioner består av ekonomi, fastighet, HR, IT, kommunikation och lön. Stödfunktionerna håller till i Kyrkans hus i Smörparken.

Eskilstuna Stadsmission

Eskilstuna pastorat stödjer Eskilstuna Stadsmission (f.d Föreningen Härbärget) genom att vara medlem och huvudman i föreningen och med ett ekonomiskt stöd. Eskilstuna Stadsmission är en allmännyttig och ideell förening, med ändamål att utifrån diakonal och kristen grundsyn utöva social hjälpverksamhet bland ensamma och utslagna, för äldre och sjuka, samt verka för barn och ungdomars vård, utbildning och fostran. Läs mer om Eskilstuna Stadsmission här.