Foto: Gustav Hellsing/Ikon

Begravning

Här kan du som ska begrava en anhörig hitta praktisk information om hur du bokar begravning och vad du behöver tänka på. Du får också tips på hur kyrkan kan vara ett stöd t ex genom samtal eller sorgegrupp. Här finns även blanketter att ladda ner.

Solna församlings kyrkor Hagalunds kyrka, Råsunda kyrka, Bergshamra kyrka och Solna kyrka kan alla bokas för begravningsgudstjänst. Ett begravningskapell finns också på Solna kyrkogård, S:t Martins kapell.

Bokning och information om begravning i Svenska kyrkans ordning

Telefonnummer: 08-546 646 20
Telefontid: Mån-tors kl. 9-12 & 13.30-14.30, fre kl. 9-12
E-post: solna.bokning@svenskakyrkan.se

Bokning och information om begravning i annan ordning

Telefonnummer: 08-546 647 00
Telefontid: Mån-fre kl. 9-12
E-post: solnakyrkogard@svenskakyrkan.se

BÅRTÄCKE

Det kan vara bra att känna till att Solna församling också kan låna ut ett bårtäcke som kan läggas på kistan under begravningsakten. Det finns två vackra bårtäcken att välja på.

Begravningsmusik

Information från församlingens organister om begravningsmusik hittar du genom att klicka här.

Blanketter för nedladdning

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

En liten sovande ängel i porslin ligger på en gravsten.

Barnen får vara delaktiga i begravningen

Är det lämpligt att barn deltar vid en begravning? Hur anpassar man en begravning till barnets nivå? Gör gärna barnen delaktiga i ceremonin.

Begravningsgudstjänsten

I begravningsgudstjänsten skapar psalmerna, musiken och orden gemenskap och delaktighet i gudstjänsten. Här hittar du några exempel. Inför begravningsgudstjänsten kan präst och musiker ge ytterligare förslag.

En kvinna sitter utomhus och håller på med sin mobiltelefon.

Att sörja på nätet

Sörjer du hellre på nätet än vid graven? Det är du inte ensam om. Men vad händer när sorgen förflyttas till nätet? Kan man ge ett sorgebesked på Facebook?

Alla helgons dag

Alla helgons dag firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Det är en dag för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända.

En liten vit sten med texten Älskade morfar.

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Ett gravkors i järn på en kyrkogård.

Livet efter döden

Vad står det i Bibeln om döden och livet därefter? Prästen Charlotte Frycklund har samlat några av de bibeltexter som förklarar hoppet, uppståndelse och evigt liv.

Välj grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.

Ängel på en gravsten

Hitta gravplatsen

Söker du en särskild gravplats? Här hittar du länkar till sidor där du kan leta vidare efter gravar på olika platser i Sverige.