Begravning

Mötet med döden är en av människans svåraste livskriser och väcker ofta många frågor. Sorgen är alltid personlig, men det är vanligt att reagera med saknad, ilska och uppgivenhet.

Inför begravningsgudstjänsten

Begravningsceremoni som leds av präst i kyrka eller kapell kallas begravningsgudstjänst. Den har redan betalats via kyrkoavgiften och innebär därför inga extra kostnader om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan.
Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Där kan vi tacka för vad den döde givit oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.
 
Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder och prästen och de anhöriga utformar den ofta tillsammans. Därför är det bra om anhöriga själv tar kontakt, först med sin församling och eventuellt sedan en särskild präst och berättar om dödsfallet. Präst och tid för begravningsgudstjänst behöver inte bokas genom en begravningsbyrå.

Minnesstund

Efter gudstjänsten fortsätter gemenskapen ofta i en eftersamling där vi minns den avlidne i en stunds samvaro och ofta då på Mariagården.

Vanliga frågor och svar om begravning

 

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

En liten vit sten med texten Älskade morfar.

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Kom in till oss så hjälper vi er med er minnesgåva

Våra fonder 

- till förmån för Dellenbygdens pastorat

Diakonifonden Medel delas ut till behövande i pastoratet.

- till förmån för Delsbo församling

Blomsterfonden En blomma eller gåva ges vid uppvaktning, sjukdom eller när någon behöver stöd och uppmuntran i svåra stunder.

Restaureringsfonden Medel går till reparationer och underhåll av vår kyrka.

Syföreningarnas julfond Medel delas ut till ensamstående föräldrar inför julen

- till förmån för Bjuråker Norrbo församling

Bjuråkers kyrkas blomsterfond

Norrbo kyrkas blomsterfond

Norrbo kyrkas prydande

 

Kom in till oss så hjälper vi er mer er minnesgåva. Det går också bra att ringa, då sätter ni in pengarna via bg. 5922-5656, eller via swish 123 206 49 62. Glöm ej att skriva  till vilket ändåmål er gåva ska gå!

 Minnes- och hyllningsgåva Svenska kyrkans internationella arbete

OM begravning

Om begravning riktar sig till alla, oavsett livsåskådning, som har frågor om hur begravningar fungerar i Sverige.  Den förklarar vad begravningsverksamhet är och vad som ingår i begravningsverksamheten.  I mitten av skriften finns avsnittet Mina önskemål. Där kan man berätta hur man tänker sig sin egen begravning - till stöd för nära och anhöriga. ​

Klicka på länken nedan

Om begravning på svenska

Om begravning på engelska

Om begravning på finska

Om begravning på polska

Om begravning på BKS (bosniska/kroatiska/serbiska)