Bikupor som hänger i träden
Foto: Mutua Matheka //Ikon

Internationellt arbete för biologisk mångfald och ekosystem

Utarmningen av ekosystemen slår hårdast mot människor som lever i fattigdom. I det internationella arbetet stödjer Svenska kyrkan insatser för hållbart jordbruk.

Det handlar till exempel om metoder för att skydda och förbättra jordmånen, stärka lokala kretslopp av näringsämnen och bevara den biologiska mångfalden. Odling och skydd av träd ingår ofta som ett viktigt inslag, och i vissa fall arbetar våra partner specifikt med att skydda skogar. 

Svenska kyrkan investerar även i fonden Althelia vars projekt syftar till att rädda regnskog i Afrika och Sydamerika samtidigt som man satsar på hållbart jordbruk. Det skapar alternativa inkomstkällor för lokalbefolkningen som annars hugger ner skogen för sitt levebröd. 2016 hade 2 miljoner hektar med höga skyddsvärden skyddats där över hundra hotade arter finns. Svenska kyrkans andel i fonden motsvarade var 2016 en tiondel av detta (200 000 hektar). Läs hur FN skriver om Althelia Climate Fund som en del av lösningen mot global avskogning.

Två män brukar sin jord.

Krisförebyggande klimatarbete I Etiopien

I Etiopien pågår en ständig kamp mot klimatförändringarnas påverkan. För att säkra tillgången till mat och livsmedel stöttar Act Svenska kyrkan bland annat hållbar plantering av skog, diversifiering av grödor och byggnation av bevattningskanaler som säkrar bördiga jordar.

Målen i Agenda 2030 ger mer än du tror

Trädkronor. Till vänster i bilden syns loggan för Agenda 2030.

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.