Foto: Arne Hyckenberg

Unga i Saltis

Nyhet Publicerad Ändrad

De samlas kring filmkvällar, volleyboll, bibelstudier och segling. Vid allhelgona, första advent och andra större helger, hjälper de också till med att bjuda på kaffe, glögg, korv och att sälja ljus. Möt Svenska kyrkans unga i Saltsjöbaden, en förening för och med ungdomar.

Svenska kyrkans unga är relativt nya i Saltsjöbaden, men de är redan en viktig del av församlingslivet. Många mötte dem säkert under allhelgonahelgen och första advent förra året, när de hjälpte besökarna till Skogsö och Uppenbarelsekyrkan med parkering.

För att få veta mer om verksamheten och vad Svenska kyrkans unga i Saltsjöbaden är, träffade vi Emil Nygren, 22 år, Patrik Stendahl, 28 år, Calle Osterman, 22 år och Matilda Hellgren, 18 år. Tillsammans med Sara Ljungstedt, 17 år (som inte var med vid det här tillfället), utgör de styrelsen för Svenska kyrkans unga i Saltsjöbaden.
–Svenska kyrkans unga är namnet på den rikstäckande organisationen och vi är en lokalavdelning. I regel börjar det med att en eller flera aktiva unga bestämmer sig för att starta en lokalavdelning. Här i Saltsjöbaden startade vi upp efter sommaren 2015 och är nu inne på tredje året. Det började med att Christian Olsmalm, Emil och jag hade ambitionen att dra igång något som inte bara vänder sig till ledare utan även andra aktiva. Kriterierna för att få bilda en lokalavdelning är enkla. Det krävs att man är fem personer under 30 år och att man ordnar minst en aktivitet per termin, säger Calle Osterman.

En starkt bidragande orsak till att starta en SKU-avdelning i Saltsjöbaden var att många ungdomar inte hade någon naturlig fortsättning i församlingen efter konfirmationen om de inte ville bli ledare.
–När jag började som konfirmand och ledare för åtta år sedan hade vi något som hette ”Ung i kyrkan” på en veckokväll. Vi hade en mässa och en aktivitet efteråt. Vi var ett gäng som var med och som brukade stanna länge på kvällarna. Efter att det dog ut har vi saknat det och känt att vi ville återskapa den typen av aktiviteter och gemenskap i kyrkan. Kan man engagera ungdomar i tidig ålder kommer nog många av dem att stanna kvar resten av livet. Det är ett bra mål att sikta på, säger Emil Nygren.

–Det är kul att få göra något annat än att bara vara ledare. Efter konfirmationslägren är det bara ett fåtal som stannar som ledare mer än första året. Vi vill fånga fler som bara tycker det är kul att vara med. Man kan göra mycket annat än att vara ledare och kyrkan är inte låst till söndagarna eller byggnaden, säger Patrik Stendahl.

Kan man engagera ungdomar i tidig ålder kommer nog många av dem att stanna kvar resten av livet

 

Svenska kyrkans unga i Saltsjöbaden ordnar egna aktiviteter men är också med på församlingens aktiviteter. Segling, volleyboll, andakt blandas med att hjälpa till vid allhelgona, advent och medeltidsdagar. Foto: Arne Hyckenberg, Unsplasch

Vad gör då medlemmarna på sina träffar? Svaret är att det kan vara nästan vad som helst.
–Vi har väldigt skilda aktiviteter. Det kan vara filmkvällar, volleyboll, bibelstudier, att spela Lazerdome, segling med scouterna, eller något annat. Det är medlemmarna själva som kommer med förslag. Vid alla aktiviteter har vi också en mässa eller andakt, säger Emil Nygren.
–Jag vill också slå ett slag för de aktiviteter där vi samarbetar med församlingen, som att vi kan ”rodda” vid allhelgona, första advent och andra större helger, då vi hjälper församlingen med att vara parkeringsvakter, bjuda på kaffe, glögg, korv och med att sälja ljus. Vi har också ordnat tornvandring och vandring i kyrkan, säger Patrik Stendahl.

Svenska kyrkans unga i Saltsjöbaden deltar också i aktiviteter som anordnas på distriktsnivå av Svenska kyrkans unga i Stockholms stift. Bland dessa är lägren: Husarö, Ljuspunkt och Andetag. I Stockholm stift är Svenska kyrkans unga alltid med under Prideveckan, där man går med i paraden och har aktiviteter som belyser HBTQ-frågor ur ett kristet perspektiv.

För Emil, Patrik, Calle och Matilda är det naturligt att engagera sig i verksamheter för andra, både i kyrkan och i samhället. De är alla ledare och alla har ställt upp i val till kyrkofullmäktige. Patrik har varit scout, Emil sitter i Thybergs stipendiefond. Matilda är värd på Friskis och Svettis, har gått en ledarutbildning och är snart kyrkvärd. Calle sjunger i kör och är precis som Emil med i Missing People.

Vi har väldigt skilda aktiviteter

 

Nästa stora insats för Svenska kyrkans unga i Saltsjöbaden är årets allhelgonahelg. Där kommer de precis som förra året att se till att det fungerar för besökarna till kyrkogården.
–Det är ett jättebra tillfälle för oss att värva nya medlemmar. På allhelgona är det många ungdomar som besöker Skogsö med sina föräldrar. När de kommer är vi redo, säger Matilda Hellgren.

Svenska kyrkans unga i Saltsjöbaden

KONTAKT
E-post: saltsjobaden@skuss.se
Facebook: www.facebook.com/skusaltis
Instragram: @sku.i.saltsjobaden.
Distriktet Stockholm stift: skuss.se
Riksorganisationen: svenskakyrkansunga.se


Svenska kyrkans ungas syftesparagraf:
Svenska kyrkans unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar.


KOSTNADSFRITT ATT VARA MED
Alla kan vara medlemmar kostnadsfritt, men bara medlemmar mellan 0 och 30 år har rösträtt. Vem som helst kan också vara stödmedlem. Det senare kostar 500 kronor per år.