Hildegard av Bingen - naturvetare tondiktare och teolog

Den 26 oktober höll diakon Kristina Björklund från Bjursås församling en föreläsning om Hildegard av Bingen, inbjuden av Pilgrimsgruppen i Vika-Hosjö församling.

Hildegard har en egen dag i almanackan, den 17 september. Välförtjänt, för hon är kanske den mest kända och betydelsefulla kvinnan under tysk medeltid. Hon blev helgonförklarad år 2012 och förklarad som en av katolska kyrkans lärare. Hon har fått en renässans i vår tid, inte minst för sin kristna helhetsläkekonst.

Diakon Kristina Björklund från Bjursås församling berättade och åhörarna fick en mycket spännande presentation av en, för många rätt okänd, medeltida gestalt. Hildegard var en profetissa, mystiker, visionär och teolog. Hon kände redan som barn att hon fick en kallelse att skåda. Hon blev nunna i ett benediktinerkloster, där bildning var viktig, så hon blev med tiden mycket lärd. Hon gav ut böcker, handskrivna, inspirerad av sina uppenbarelser. Hon skrev en naturlära samt om sjukdomar och deras orsaker och botemedel.

Hildegard fick ett erkännande av påven, blev en andlig auktoritet med uppdrag att grunda ett eget kloster utifrån sitt arkitektoniska seende. Tyvärr förstördes det klostret 1632 av de krigiska svenskarna anförda av Gustav den II Adolf.

Hildegard blev abbedissa och satte sin prägel på klosterverksamheten inte minst med sin forskning kring sjukvård och läkande örter. Hildegard menade att Gud botar, men vi människor kan hjälpa till genom att leva i balans, fysiskt och andligt, med bön och meditation i kombination med speciella livsmedel och örter. Hon tog fram många matrecept och medicinska recept innehållande kryddor/örter, omslag, utdrivning, åderlåtning och ädelstenar. Även fasta och torrborstning rekommenderades. En nyhet för åhörarna var kryddan Galgant, en universalkrydda som lär vara inflammationshämmande. Bland många andra kryddor nämnde föreläsaren fänkål mot mag- och tarmbesvär, som lär ge klara ögon och glädje inombords!

Hildegard var synnerligen modern i sitt tänkande, och sa att man ska fråga sig: Vad är det i min livsstil som gör att jag inte mår bra? Det gäller att hitta balansen mellan dygder och laster.

Kristina Björklunds föreläsning rönte stor uppskattning hos åhörarna, som gärna hade suttit kvar en timme extra. Men Hildegard har ju rekommenderat det rätta måttet. Så vi fick bryta upp, för lagom är bäst, när allt kommer omkring!

Föreläsningen arrangerades i samverkan med Sensus.

Text: Inger Hagdahl, Pilgrimsgruppen Vika-Hosjö församling