Härnösands domkyrkoförsamling

Härnösands domkyrkoförsamling Besöksadress: Franzéngatan 18, 87131 Härnösand Postadress: FRANZÉNGATAN 18, 87131 HÄRNÖSAND Telefon: +46(611)24500 E-post till Härnösands domkyrkoförsamling

Orgelkonsert Söndag 12 november kl 18.00 i Härnösands domkyrka.

Per Brudsten spelar César Francks ”Tre koraler”.

Tre koraler
De tre koralerna har blivit en hörnpelare i orgelrepertoaren och var det sista Franck skrev, men han spelade dem aldrig på orgel. Registreringsanvisningarna, som han alltså inte kan ha provat ut själv, fungerar alldeles ypperligt, vilket visar hur väl Franck kände sin egen orgel!
Formmässigt är de tre koralerna både lika och olika. Gemensamt är just det som namnet koral syftar på, små koralliknande avsnitt som introduceras en bit in i styckena och som bearbetas, kombineras med andra melodifragment och genomsyrar hela stycket. Det är alltså inte koralförspel, en annars vanligt förekommande verktyp för orgel, utan snarare fria fantasier kring koralliknande melodier. Den första koralen inleds med en makalöst vacker dialog mellan orgelns starkare huvudverk och svagare svällverk innan koralmotivet introduceras. Den andra koralen tar avstamp i en passacaglia, variationer över en upprepad basmelodi, medan den tredje börjar som en toccata.