Två män lyfter in en stol i en lastbil från ett second hand-företag. Till vänster syns loggan för Agenda 2030.
Foto: Alex & Martin, Ikon

Mål 8 - Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

För att fattigdomen ska kunna försvinna i världen behövs fler jobb med säkra och anständiga arbetsvillkor och löner som man kan leva på. Att berörda människor har en röst är också en grundläggande förutsättning för att ett ekonomiskt system ska kunna betraktas som inkluderande, vilket mål 8 syftar till.

Svenska kyrkan bidrar till anständiga arbetsvillkor

Svenska kyrkan bidrar till målet genom att föra dialog med och ställa krav på goda arbetsvillkor i de bolag vi investerar i och handlar med. Som inköpare av varor och tjänster för närmare tio miljarder kronor årligen, har vi stor effekt när vi anlitar företag på grund av att de visar goda hållbarhetsresultat. 

Svenska kyrkan verkar för värdiga arbetsvillkor genom att påverka företag som vi investerar i och köper varor och tjänster av. Vi relaterar även till mål 8 genom vårt engagemang i organisationerna Fairtrade och Swedwatch samt flera mikrokreditorganisationer. De bidrar alla till att skapa mer hållbara marknader där socialt ansvar ingår som en självklar del.

Svenska kyrkan arbetar för att ge organisationer i utvecklingsländer möjlighet att vara med när företagens ansvar för mänskliga rättigheter diskuteras i FN och andra internationella forum.

Mer än jobb

Att vara utan jobb innebär stora påfrestningar för individen. I Sverige erbjuder många församlingar någon typ av verksamhet för arbetslösa. MARY-metoden bygger på en kristen människosyn och använder sig av vedertagna metoder och synsätt för att främja rehabilitering, egenmakt och personlig utveckling. 

Företagsansvar

2004 var Svenska kyrkan en av initiativtagarna till Swedwatch och idag är vi en av organisationens sju medlemsorganisationer. Swedwatch har sedan starten publicerat ett åttiotal rapporter som gett röst åt anställda som har koppling till företag och konsumenter i Sverige. Granskningarna har fått företag, kommuner och landsting att agera i frågor som rör allt från barn- och tvångsarbete till orimliga arbetstider och trakasserier mot arbetare som organiserar sig.

Svenska kyrkan samarbetar även direkt med partnerorganisationer som arbetar för att företag i deras länder ska ta större ansvar för arbetare, lokalsamhällen och miljön. Ett exempel är Bench Marks Foundation som granskar gruvindustrin i Sydafrika genom så kallade ”community monitors”. Det innebär att lokala volontärer får möjlighet att uttrycka sig om företagens verksamhet och hur den
påverkar deras liv.

Tillsammans med offentlig sektor har Svenska kyrkan följt upp IT/elektronikbranschens risker för tvångsarbete i sina leverantörskedjor, en uppföljning som ger resultat. En rapport från 2021 påtalade att elektronikbranschen var dåligt förberedd på att både identifiera risken och riskgrupper, vilket är en förutsättning för att alls kunna hantera risken för tvångsarbete. Sex månader efter rapportsläppet konstaterade vi att både branschorganisationen Responsible Business Alliance och flera framträdande varumärken hade stärkt sitt arbete med att identifiera riskgrupper och riskerna för tvångsarbete. ​

Vi arbetar för en god global ekonomi

Tillgång till mikrofinansiering och finansiella tjänster

Ett verktyg för att ge människor större inflytande över sina liv och möjlighet att påverka såväl sin ekonomiska situation som arbetsförhållanden är att starta spargrupper. Det ger människor, inte minst kvinnor, möjlighet att kunna investera och skapa buffertar för att klara krissituationer.

Som strategisk partner till Oikocredit bidrar Svenska kyrkan till mikrofinans och finansiering av jordbrukskooperativ. Oikocredit skapades av kyrkor och når idag människor i över 60 länder med mikrofinansiering och mikrofinansinstitutioner och tekniskt stöd till kooperativ och andra mindre företag. Svenska kyrkan är idag en av institutionens mest aktiva medlemmar och investerare.

Svenska kyrkan samarbetar också med den ekumeniska lånefonden ECLOF, ett nätverk av lokala mikrofinansorganisationer som ägs av kyrkor. ECLOF:s arbete möjliggör bland annat småbönder i Myanmar att få lån till förmånliga räntor och med återbetalningsvillkor anpassade så att det fungerar för lantbruket.

Hållbara investeringar och inköp

Den finansiella sektorn, med investeringar och utlåning av pengar, fungerar som den globala ekonomins blodomlopp. I flera års tid har Svenska kyrkan deltagit i diskussionerna om behovet av att finansbranschen blir mer hållbar och idag ser vi hur allt fler investerare, inklusive stora globala förvaltare, börjar arbeta med
hållbarhetsfrågorna.

De senaste åren har Svenska kyrkans förvaltning avkastat bättre än marknaden. Förvaltningen utgår från en finanspolicy som har en tydlig hållbarhetsinriktning och som även antagits av samtliga tretton stift. Policyn ligger till grund för Svenska kyrkans Ethosfonder, som är öppna för församlingar och stift att investera i. 

En arbetare i gult förkläde på en bananodling.

Fairtrade

Svenska kyrkan driver frågan om rättvis handel genom bland annat Fairtrade. 

En person står och lutar sig på en cafédisk, och ler.

Mary- ett meningsfullt arbetsliv för alla

Mary är en diakonal verksamhet inom Svenska kyrkan som erbjuder praktik, arbetsträning och rehabilitering för dig som står utan arbete.

Vindkraftverk i närheten av kyrka.

Hållbara investeringar 2022

Resultatet 2022 efter bank- och förvaltningsarvoden uppgick till -1 095 miljoner kronor (1 960 miljoner kronor föregående år). Avkastningen för den sammanlagda förvaltningen uppgick till -9,5 procent (19,8 procent). Det är 4,6 procentenheter lägre än vårt jämförelseindex. Marknadsvärdet för placeringstillgångarna uppgick per den 31 december 2022 till 10 324 miljoner kronor (11 519 miljoner kronor föregående år).

Trädkronor. Till vänster i bilden syns loggan för Agenda 2030.

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.