Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat

Nyhet Publicerad Ändrad

Musikalen framfördes av barn och ungdomar från Vadstena med stor orkester från Kulturskolan 2017

Musikalen Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice med svensk text av Monica Forsberg och Hasse Andersson. Barn och ungdomar från Vadstena, stor orkester från Kulturskolan. I sammarbete med Vadstena Unga Teater, Svenska Kyrkan i Vadstena och Dal samt ATR.

Föreställningar hösten 2017

Lördag 11 november 15.00
Söndag 12 november 15.00
Torsdag 16 november 18.00
Lördag 18 november 15.00

Petrus Magni Scen

Biljetter

Vuxna 100 kr, barn 50 kr
www.nortic.se
Turistbyrån i Vadstena

Om musikalen

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (1968) är en av Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices första musikaler, skriven innan Jesus Christ Superstar (1970) och Evita (1976). Alla tre musikaler har en färgstark person i huvudrollen och saknar dialog – det sjungs och spelas från början till slut. Av de tre är Joseph den gladaste – det märks att den från början är skriven för att framföras på julavslutningar och liknande. Senare blev musikalen förlängd och nådde West End och Broadway men spelas alltjämt ofta av barn och ungdomsgrupper.
Berättelsen om Josef och hans syskon har återberättats i alla tider. I Sverige är det kanske Madickens och Lisabets lek i Astrid Lindgrens berättelse som är mest känd – ”liten fatig slav til salo” – då Lisabet hamnar i brunnen och köps av Abbe. Det Webber och Rice gör är också att leka, inte återberätta eller historiskt gestalta. Vi fortsätter leken och ser närmare på hur det blir när Dalamålare långt bak i tiden försöker illustrera de bibliska berättelserna utan att ha en aning om hur det kan ha sett ut, eller när Amerika förstorar och glammar till det Egyptiska.
Ett ”budskap”, något påklistrat, smyger sig fram här och där, om att hålla drömmen vid liv. I vilket fall har det varit min dröm att göra musikalen sedan jag som femtonåring såg den med glada amatörer i Växjö. Då var de medverkande vuxna, hos oss är det barn och ungdomar som gör allt på och bakom scenen. Det blir roligare, bättre. Vi vuxna i produktionen har samma uppgift som det gamla ångloket i Webbers Starlight Express (1984), som till Rusty säger att det går, du kan, om du vill. ”Only you have the power within you.” Rusty sjunger: ”I am the Starlight.” Så sant, vi har mer än femtio stjärnljus med oss.

MARTIN HELLSTRÖM

I rollerna (i den ordning de medverka)

Akt 1. I Kanaans land (såsom en bygdemålare i Dalarna tänkte sig det)

Berättare: Emma Mörtsjö, Rahel Paping Josef: Albert Hellström Josefs drömdansare: Paula Bernzen, Emmy Fyhr, Matilda Johansson, Idde Millberg, Siobahn Paletta Får: Isabella Andersson Fotiadou, Maja Barregren, Ester Carlberg Ericsson, Minnah Edholm, Stella Fagrell, Emmy Fyhr, Vera Hallonsten, Astrid Holmertz, Matilda Johansson, Rut Klingvall, Hugo Linde, Meja Lundblad Fredriksson, Morris Merzbach, Idde Millberg, Alva Moström, Alma Svenden, Ellen Thornell, Carl Wistedt Midsommarstång: Hjalmar Hellström
Jakob: Siobahn Paletta Jakobs barn: Ruben: Siri Hoflin Benjamin: Hanna Carlson Simon: Vega Birgegren Levi: Alice Asplund Jonsson Juda: Vega Karlsson Dan: Nellie Andersson Naftali: Rut Olai Lohm Gad: Hilda Rosén Aser: Paula Bernzen Isakar: Molly Tellström Sebulon: Agnes Lundin
Egyptiska handelsmän och kamel: Emmy Fyhr, Matilda Johansson, Idde Millberg

Akt 2. Hos (discokung) Potifar i Egypten

Berättare: Carl Wistedt Josef: Hjalmar Hellström, Emma Mörtsjö Potifar: Felix Noske Potifaria: Morris Merzbach Två nyfikna fångar: Vega Birgegren, Hanna Carlson Munskänken och bagaren: Alice Asplund Jonsson, Hjalmar Hellström Fångar (eller discodansare?): Paula Bernzen, Emmy Fyhr, Albert Hellström, Matilda Johansson, Vega Karlsson, Idde Millberg, Siobahn Paletta, Molly Tellström Fler fångar (och dansare): Nellie Andersson, Alice Asplund Jonsson, Ester Carlberg Ericsson, Siri Hoflin, Vega Karlsson, Rut Klingvall, Hugo Linde, Agnes Lundin, Morris Merzbach, Rut Olai Lohm, Rahel Paping, Hilda Rosén, Molly Tellström Fårdansare: Isabella Andersson Fotiadou, Maja Barregren, Minnah Edholm, Stella Fagrell, Vera Hallonsten, Astrid Holmertz, Meja Lundblad Fredriksson, Alva Moström, Alma Svenden, Ellen Thornell

Paus

Akt 3. Hos Farao (såsom Las Vegas tänkte sig det)

Berättare: Agnes Lundin, Rut Olai Lohm Egyptier: Hjalmar Hellström, Hugo Linde, Morris Merzbach, Emma Mörtsjö, Felix Noske, Rahel Paping, Carl Wistedt Farao: Ester Carlberg Ericsson Faraos servitörer: Paula Bernzen, Emmy Fyhr, Albert Hellström, Matilda Johansson, Vega Karlsson, Idde Millberg, Siobahn Paletta, Molly Tellström Josef: Emma Mörtsjö

Akt 4. Hos Farao

Berättare: Ester Carlberg Ericsson, Carl Wistedt Josef: Rahel Paping
Damkör: Katarina Andersson, Gunilla Carlsén, Anne-Sofie Erlandsson, Maria Sundelius, Pia Swenson, Catrin Willerton

Orkester

Flöjt: Tekla Hagberg, Annica Gerlecz Klarinett: Lovisa Bernzen, Ricarda Paletta Saxofon: Oskar Erlandsson, Ebbe Svensson Saxofon/klarinett: Christian Bodin
Trumpet: Tim Erlandsson, Tronje Skoglund, Stina Söderlund, Thula Skoglund
Gitarr: Jan Olsson, Kevin Ekman, Bas: Anders Gårdstrand
Keyboard: Camilla Wellborg Käck, Maria Daniels
Trummor: Adomas Hochleitner Slagverk: Sven Sparrlöf, Axel Aleryd
Fiol: Fahmy Kul, Roy Shamieh, Alexander Willerton, Aron Aldén Björäng, Per Daniels Dirigent: Clas Heinebäck

Om de medverkande

Vadstena kulturskola

Kulturskolan i Vadstena blev kulturskola hösten 2016 i och med att det startades dans och bild & form som komplement till den redan väl etablerade musikundervisningen i Vadstena Musikskola. Detta efter att det pratats om i över tio år att musikskolan skulle utvecklas till en kulturskola. I samband med vårt första samarbete med Vadstena Unga Teater 2013, ”Folk och rövare i Kamomilla stad”, och det efterföljande ”Bubbles and Balloons”, kändes det att det fanns något att bygga på, att kunna engagera fler barn än de som redan spelade instrument. Ungefär samtidigt började politikerna visa på handling genom att Kulturskola fanns med i långtidsbudgeten för 2016. Efter en tids utredande och tänkande, kunde vi för nästan exakt ett år sedan med pompa och ståt inviga Kulturskolan i Vadstena genom att symboliskt knyta ihop banden mellan de olika grenarna musik, bild & form och dans. Nu får två band till vara med i denna produktion, teatern och barnkören och vi hoppas att vi i framtiden får anledning att knyta ännu fler band.

Vadstena unga teater

Vadstena unga teater har varit verksamma sedan våren 2013. Första produktionen var Folk och rövare i Kamomilla stad tillsammans med musikskolan. Med jämna mellanrum har samarbetet fortsatt, i Bubbles and Balloons och i Picknick på slagfältet. Joseph är den första musikalen unga teatern gör tillsammans med Vadstena församling. Unga teatern har i vanliga fall sin hemmascen på Ugglan vid stora torget. Där spelas nästa uppsättning, en julföreställning lagom till advent och i december Förbjudet område. Martin Hellström har satt upp flertalet av pjäserna, men även Petra Odebäck och Lisa Bladh har regisserat. Flera av produktionerna har också skapats av grupperna själva. 

Tidigare produktioner: 2013: Folk och rövare i Kamomilla stad av Torbjörn Egner (G:a teatern). 2014: Bubbles and Balloons efter Maurice Sendak (Arken) Gummiankornas äventyr efter Anna Bengtsson (Biblioteket), Stolarna av Eugene Ionesco (G:a teatern), En Midsommarnattsdröm av William Shakespeare (Arken och G:a teatern, även 2015). 2015: Clownresan efter Pablo Picasso och En hund begraven av Martin Hellström (Bibblan), En tevekväll (IOGT) Ett drömspel av August Strindberg (St: Per), Ett julspel (Förs.hemmet). 2016: Inte alla tjuvar kommer för att stjäla av Dario Fo och Huvudsaken är att man är frisk av Astrid Lindgren (St: Per), En cirkusföreställning (Folkets park), En riktig happening av Martin Hellström (St: Per) 2017: Picknick på slagfältet av Fernando Arrabal, Tusen liv av Morris Merzbach och Drak-Ulla (St: Per), Vit Snö av Lisa Bladh (G:a teatern), Plast (Ugglan) Förbjudet område av Hedda Aldén Björäng, Hjalmar Hellström och Tekla Hagberg (Ung teaterscen-festival, Gottsunda) och Kung Ubu av Alfred Jarry (Folkets park)

Svenska kyrkan i Vadstena och Dal

Sedan 2008 har församlingen varje år spelat musikal för skolor och allmänhet. Camilla Wellborg Käck och Maria Sundelius har varit de drivande i arbetet. Första åren spelades musikaler skrivna av andra, men från 2011 har musikalerna skapats av Camilla och Maria. Camilla har stått för komposition och Maria för text. I år är det premiär för samarbetet med kulturskolan och Vadstena unga teater och återigen en musikal skriven av andra. Tidigare har församlingens körer arbetat med Webber och Rice, med ett uppförande av Jesus Christ Superstar våren 2016.
Den första musikalen var Ogräs i rabatten av Karin Runow (Klosterkyrkan). Sedan följde Båt på torra land av Jakob Skarrie 2009 (Vätternkyrkan) och I början av Karin Runow år 2010.

De egna musikalerna har skapats utifrån ett angeläget tema och framförts på Petrus Magni scen. Den första, Klöz 2011, (tillsammans med Lena Ahnér och Peter Wigren) utspelar sig i katternas värld, med budskapet att alla är lika mycket värda oavsett om pälsen är svart, vit eller randig. 2012 kom Störst av allt är…, där två barn fick följa med en ängel runt om i världen för att få insikter om livet. I 2013 års musikal, Tontjuven, uppmanas människor att följa sin lust och längtan och inte låta sig hämmas eller hindras av andra. 2014 togs publiken till Afrikas savann och Restaurang Savanna. ”Låt inte pälsen lura dig” var temat. 2015 uppfördes Fröken Modigs hattaffär som utspelar sig i en liten småstad inte helt olik Vadstena. Budskapet var ”Du duger som du är!” Huset vid Grevegränd 13 var förra årets rysliga spökhistoria om att våga möta sina rädslor för att växa som människa.

Produktionsteam

Regi: Martin Hellström
Musikalisk bearbetning och ledning: Clas Heinebäck
Koreografi: Sabina Langvik
Scenografi: Hedda Aldén Björäng, Ester Carlberg Ericsson, Hedvig Carlström, Livia Dahlberg, Tekla Hagberg, Hjalmar Hellström, Mira Jonsson, Frank Lala Svarten, Nora Lundgren Larsson, Hugo Linde, Morris Merzbach, Lina Nicklasson, Rasmus Sköld, Ester Swenson, Carl Wistedt
Kostym:  Monica Hugoson, Gun-Britt Karlsson, Lotta Oskarsson, Maria Segersäll
Körinstudering: Camilla Wellborg Käck
Solo-instudering: Jan Olsson
Regiassistent: Maria Sundelius
Scenografiassistent: Lina Nicklasson
Program och affisch: Fredrik Unger
Sufflör & inspicient: Martin Hellström
Scenteknik: Hedda Aldén Björäng, Hedvig Carlström, Livia Dahlberg, Nora Lundgren Larsson, Rasmus Sköld, Ester Swenson, Lina Nicklasson
Biljettkassa och Servering: Kulturskolans vänförening och Vadstena unga teater

Tack till Cecilia Karlsson, Monika Krauter, Maria Jönsson och Kjell Knutsson, Per Daniels och Jörgen Egbert.