Kyrkogårdar och gravar

Dellenbygdens pastorat har fyra kyrkogårdar belägna i Bjuråker, Norrbo och Delsbo. En välvårdad kyrkogård är för många en plats som ger ro och tillfälle till eftertanke. Gravrättsinnehavaren ansvarar för sin grav och är skyldig att hålla den i värdigt skick.

Gravlyktor och marschaller

Gravlyktor och marschaller får sättas på gravplatsen. Tänk på att marschaller kan sota ner gravvården.

Vatten och vaser

Vatten finns i kranarna från slutet av maj till mitten av oktober. Vaser av plast finns vid därför avsedda ställ och vi är tacksamma om ni sätter tillbaka vaserna efter användning.

Övrigt

Som ombud eller innehavare av graven kan du välja att sköta den själv eller ge oss uppdraget.

Vill du teckna gravskötselavtal eller har du frågor kring gravar, gravrätter och gravskötsel? Hör av dig till kyrkogårdsförvaltningen, så hjälper vi dig.

dellenbygdens.kgf@svenskakyrkan.se 

Trädvårdsplaner

På årets första sammanträde med kyrkorådet behandlades och godkändes de nya trädvårdsplanerna för våra kyrkogårdar i pastoratet. Planerna har tillsammans med kyrkogårdsförvaltningen tagits fram av ett företag som är specialiserade på sådana arbeten. Alla våra träd inne på kyrkogårdarna har inventerats var för sig och det handlar om ca 450 olika träd.
Trädvårdsplanerna är nu skickade till Länsstyrelsen för kännedom. Vi måste sedan i det praktiska arbetet som vid fällningar, utbyte av träd och större förändringar, söka särskilt tillstånd hos länsstyrelsen. Detta har nu gjorts och blivit godkända för de farligaste träden.
Normal skötsel som uppbyggnadsbeskärning, kronlyft, vanlig beskärning, gödsling mm. fordrar inte tillstånd.

Vad är då Trädvårdsplaner, måste man ha dessa planer och vad har man dem till?

Trädvårdsplaner är ett styrdokument vilket vi är skyldiga att ha för att sköta och underhålla kyrkogårdarnas trädbestånd. Det är grundmaterialet som bl. a Länsstyrelsen tittar på vid tillståndsansökningar.

  • Det är dels ett dokumenterat skydd för träden då det gäller biotopskydd (alléer, trädrader) samt ett antikvariskt skydd för äldre träd och tidstypiska träd.
  • Det är även ett skydd och en säkerhet för våra besökare. Vi som upplåtare är skyldiga att säkerställa kyrkogårdarnas säkerhet. Farliga träd som kan blåsa omkull eller välta, stora grenar som kan ramla ner måste åtgärdas omgående.
  • Man måste även säkerställa en funktionell miljö för begravningsmark så att inte rötter skadar murar och byggnader.
  • Planerna skrivs för 20 år men revideras med jämna mellanrum. Vi måste planera och återplantera träd för kommande generationer.

I princip har varje träd en individuell vård- och skötselplan, vilket är mycket viktigt för kyrkogårdsförvaltningens planering av åtgärder.

 Vad kommer ni församlingsbor att märka av under detta år?

 Tyvärr är det så att ett antal träd är utom hopp och räddning. Tillståndsansökningar är redan godkända av Länsstyrelsen på ett antal fällningar av akut farliga träd. Oftast är det på grund av ålder, röta eller svampangrepp som gör att vissa träd måste fällas omgående.
Naturligtvis kommer det att upplevas både sorgligt och tomt då invand miljö förändras. Det positiva är dock att vi under året som vi fäller farliga träd kommer återplantera med nya friska träd.
Tanken är att satsa på lite större träd för återplantering, ha lite tålamod så kommer det att bli riktigt bra.
Vi hoppas på förståelse för detta arbete som vi gör för både oss som lever nu men främst för kommande generationer.

Lars Grunnesjö
Kyrkogårdschef  Dellenbygdens pastorat

Bjuråker Norrbo

 

Gravvårds bestämmelser Dellenbygdens pastorat

 

Sök grav

Klicka på länken nedan så kan du söka efter gravar på våra och på några fler anslutna kyrkogårdar

Sök grav

Om begravning

Om begravning riktar sig till alla, oavsett livsåskådning,  som har frågor om hur begravningar fungerar i Sverige.  Den förklarar vad begravningsverksamhet är och vad som ingår i begravningsverksamheten.  I mitten av skriften finns avsnittet Mina önskemål. Där kan man berätta hur man tänker sig sin egen begravning - till stöd för nära och anhöriga. ​

Klicka på länken nedan

Om begravning