Foto: Ulrika Kvarnström

Södra Solberga kyrka

S Solberga tycks tidigt haft starka förbindelser med det andliga livets centrum i Småland, Nydala kloster. Även denna kyrka är en så kallad Tegnérlada.

Kyrkan

I början av 1800 uppdrogs åt arkitekten Palmér att rita en församlingskyrka, då den gamla träkyrkan var fallfärdig. Den nya kyrkan invigdes av biskop Esaias Tegnér år 1837. Åldern på den gamla träkyrkan i skiftesverk i S Solberga vet ingen. Möjligen har här funnits flera, varav den äldsta kan ha varit en stavkyrka. På platsen låg ännu tidigare en hednisk offerlund.

S Solberga tycks tidigt haft starka förbindelser med det andliga livets centrum i Småland, Nydala kloster. Vid en restaurering år 1928 fann man under den nuvarande kyrkans golv, en del gravar som härrör från den äldre kyrkan. Från denna kyrkas altaruppsättning finns tre skulpterade ting bevarade, liksom ett krucifix, troligen från 1200-talet samt två bilder av Mose och Aron från samma århundrade.

Av gamla inventarier som finns bevarade, kan nämnas den förnämliga dopfunten av sandsten från 1200-talet av den sk "Njudungsmästaren", samt ett vackert rökelsekar från medeltiden. I kyrkan finns även en vapensköld från 1600-talet tillhörande den medeltida frälsesläkten Duse på Källeryd.

I mitten på 1980-talet renoverades kyrkan. De nedersta bänkraderna togs bort och gav plats åt ett andaktsrum, kapprum samt uppgång till orgelläktaren.

Orgeln

Orgeln i S Solberga kyrka är från 1865, och är byggd av den välkände allkonstnären Johannes Magnusson i Nässja. 

Kyrkans brudkrona

Det finns en brudkrona som tillhör S Solberga kyrka. Den är i guld, och är skänkt av församlingens ungdomskrets år 1958.

Film

Kyrkoguiden.se har tillsammans med Vetlanda pastorat spelat in en kortare film om Södra Solberga kyrka. Du hittar den här

Korsberga kyrka

Sockennamnet Korsberga förekommer i skrift tidigast år 1310 och skrevs då Corsbjerg. Namnet har sannolikt sin upprinnelse i den naturbildande korsspricka som finns öster om kyrkan.

Lemnhults kyrka

Lemnhult har en spännande historia om sina kyrkor. Idag finns ruinen kvar av den medeltida kyrkan. Den nya kyrkan stod knappt 30 år innan den brann ner till grunden efter ett blixtnedslag. Men efter två år stod ännu en ny kyrka på plats.

Södra Solberga kyrka

S Solberga tycks tidigt haft starka förbindelser med det andliga livets centrum i Småland, Nydala kloster. Även denna kyrka är en så kallad Tegnérlada.