Så röstade Lagunda i kyrkovalet

Nyhet Publicerad

Nu är det slutgiltiga valresultatet klart. Lokalt här i Lagunda fanns endast en grupp att rösta på, men valet gällde också regional nivå och nationell nivå. Så här röstade Lagundas medlemmar till Kyrkomötet som styr hela Svenska kyrkan.

I Lagunda, liksom i landet som helhet, ökade valdeltagandet vid årets kyrkoval.

20 % av medlemmarna över 16 år valde att använda sin rösträtt, jämfört med 16 % i valet 2013. Det placerar Lagunda på femte plats över valdeltagande i Uppsala stift.

Centerpartiet blev största nomineringsgrupp

Bland Lagundas medlemmar blev Centerpartiet största grupp med drygt 22 % av rösterna. Detta skiljer sig från riket i stort där Centerpartiet får 13,7 %.

Största förändringarna i procentenheter står Borgerligt Alternativ och Sverigedemokraterna för, som minskar respektive ökar med drygt 6 procentenheter, medan Frimodig kyrka (FK) och Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) backar med cirka 3 procentenheter vardera.

När man jämför dessa förändringar med valresultatet 2013 innebär det att FK och MPSK förlorar 60 % respektive 56 % av sitt stöd bland Lagundaborna medan SD ökar med 157 %, när deras andel av rösterna ökar från 4 % till 10 %.

Så här fördelade sig rösterna till kyrkomötet från medlemmar i Lagunda församling: