Foto: Mona Davidsson

Heldag med biskopskandidater

Nyhet Publicerad Ändrad

Synen på Luther, relationer med media, tankar runt medlemsminskning, hbtq-frågor och rollen i samhället – det är en del av det som biskopskandidaterna fick ge svar på under onsdagens hearing i Göteborgs domkyrka. Utfrågningen följdes i livesändning runt om i stiftet, bland annat i S:t Nikolai församlingshem. – Det är viktigt att vi får en biskop som älskar sin kyrka, som brinner för sin sak, säger sjukhuspräst Anders Pihl.

Anders Pihl och hans prästkolleger, diakoner, förtroendevalda och andra intresserade bänkade sig i församlingshemmet tidigt på onsdagsförmiddagen. Under dagen kunde de lyssna på utfrågning, så kallad biskopshearing, av de sju personer som kandiderar i biskopsvalet.
– Biskopsvalet är alltid viktigt, säger Anders Pihl. Det är ett sätt för kyrkan att gå framåt – att ge hopp och framtidstro.
Kollegan Susanna Tegberg, komminister i Olaus Petri kyrka, har liknande tankar.
– Kanske är stiftet redo för en kvinnlig biskop, funderar hon.
De sju kandidaterna fick på onsdagen trettio minuter var då de blev utfrågade av en teolog och en kommunikatör: Ola Sigurdsson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, samt Eva Staxäng, programansvarig vid Jonsereds herrgård.
Deras frågor spände över ett brett fält, både hållning i olika teologiska frågor och konkreta tankar om aktuella samhällsföreteelser.
För några veckor sedan fick kandidaterna presentera sig skriftligt på Göteborgs stifts webbplats. En vecka efter hearingen, den 18 oktober, genomförs själva valet. Den som får mer än 50 procent av rösterna blir vald biskop. Om ingen får majoritet sker en andra valomgång den 8 november.
Dessa personer kandiderar: Jonas Eek, Sven Hillert, Maria Klasson Sundin, Cristina Grenholm, Esbjörn Särdquist, Susanne Rappman och Erik Johansson.
Biskopshearingen var öppen för allmänheten och sändes direkt via YouTube. Filmerna kan ses i efterhand på Göteborgs stifts webbplats.

Text: Mona Davidsson