Bli medlem

Att vara medlem i Svenska kyrkan och tillhöra en lokal församling gör det möjligt att stödja människor i sorg, kris, utsatta livssituationer eller är ensamma. Vi finns till för barn och unga, erbjuder ett rikt musikliv och tar hand om våra historiska och vårt kulturarv - kyrkorna. Bli medlem du också!

SOM MEDLEM I SVENSKA KYRKAN...

  • Kan du gifta dig och bli begravd i kyrkan.
  • Bidrar du till att kyrkobyggnaderna bevaras, underhålls och kulturhistoriska värden förs vidare till kommande generationer.
  • Bidrar du till verksamhet för barn och unga, körer, familjerådgivning och jourhavande präst.
  • Kan du rösta i kyrkovalet som är vart fjärde år och påverka vad kyrkan ska göra i samhället och framtiden. Använd din röst!
  • Är du med och stöttar samhällets mest utsatta både i Sverige och utomlands.
  • Stödja klimatarbete i Sverige och världen.
  • Man måste inte tro på Gud för att vara medlem.
  • Läs mer om vanliga frågor och svar om medlemskapet

BLI MEDLEM I SVENSKA KYRKAN

Fyll i och skriv ut blanketten här nedan. Blanketten skickar du till:
Farsta församling, Lingvägen 149, 123 61 Farsta

Du är också välkommen att fylla i blanketten på plats på samma adress.
Har du inte möjlighet att komma förbi receptionen är du välkommen att kontakta oss så skickar vi dig en blankett, 08-683 63 00 eller maila farsta.forsamling@svenskakyrkan.se 
Du är alltid välkommen att kontakta oss om du är osäker på hur du ska fylla i blanketten.  

LADDA NER EN TOM BLANKETT FÖR UTSKRIFT

Blankett för alla som är över 18 år.

Blankett för anmälan om inträde i Svenska kyrkan.

INTRÄDE FÖR BARN UNDER 18 ÅR

Barn under 18 år är välkomna som medlemmar med vårdnadshavarnas godkännande. Om ett barn är över 12 år ska denne samtycka till inträde.

Ladda ner inträdesblankett för barn under 18 år.

VAD INNEBÄR DET ATT VARA MEDLEM?

Varje år finns många av kyrkans över 6,2 miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan till exempel vara i kören, på konfirmationslägret, vid en anhörigs begravning eller i en insamling till det internationella arbetet för bistånd och utveckling. Farsta församling har ett starkt socialt engagemang i stadsdelen och det är du som medlem i Farsta församling med och gör möjligt. Vi besöker också äldreboenden och ordnar kurser där man kan hitta nya vägar att växa som människa. Det finns många mötesplatser där man kan bryta sin isolering och ensamhet.

Som medlem är du välkommen att ta del av det kyrkan erbjuder. Du är också, genom att betala kyrkoavgiften, med och tar ansvar för kyrkans framtida utveckling och kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet.

VAD KOSTAR DET?

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, eller kyrkoavgift som det också kallas. Hur mycket du betalar i kyrkoavgift beror dels på din inkomst och dels på vilken församling du tillhör. Den som är medlem i Svenska kyrkan den 1 november betalar kyrkoavgift hela det följande året. Största delen av din kyrkoavgift går till arbetet i din lokala församling. 

Kyrkoavgiften 2021 är 0,865 procent av din kommunalt beskattningsbara inkomst för dig som bor i Farsta (tillhör Farsta församling). Du kan räkna ut vad din kyrkoavgift är i uträknaren nedan.

Observera att begravningsavgiften inte är samma sak som medlemsavgift och den betalar alla som är folkbokförda i Sverige och har en inkomst – oavsett om du är medlem eller inte.

Medlem i Svenska kyrkan?

Det är den tiden på året då många funderar på sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Till dig som funderar vill vi berätta om vad du är med och gör möjligt. 

Vanliga frågor om medlemskap

Vad innebär egentligen ett medlemskap i Svenska kyrkan? Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna.

Om jag funderar på att gå ur kyrkan?

Självklart vill vi inte att du går ur Svenska kyrkan, men är det din önskan är det både enkelt och gratis att göra. 

Bra att veta om du går ur Svenska kyrkan

  • Kyrklig vigsel
    Om du och din partner i framtiden vill ha en kyrklig vigselceremoni med präst och musiker i en kyrkobyggnad måste någon av er vara medlem i Svenska kyrkan.
  • Begravning
    Om du går ur Svenska kyrkan är det bra om dina anhöriga får veta det. Särskilt viktigt är det att de känner till det inför din framtida begravning. Den som inte är medlem i kyrkan har nämligen inte automatiskt rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad. Alla som betalar begravningsavgift i Sverige har självklart rätt till begravning. Då kan man ha en borgerlig begravningsceremoni med eller utan begravningsförrättare. Man kan också välja att inte ha någon begravningsceremoni alls i samband med begravningen.
  • Begravningsavgiften
    Begravningsavgiften och dess storlek har ingenting med kyrkotillhörighet att göra. Begravningsavgiften betalar alla som är folkbokförda i Sverige och har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religionstillhörighet eller livsåskådning, för att finansiera den begravningsverksamhet som Svenska kyrkans församlingar har i uppdrag av staten att ansvara för. Avgiften täcker kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar med gravplatser, gravsättning, kremering och lokal för begravningsceremonin.
  • Kyrkovalet
    Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd och genom att vara medlem kan du rösta i kyrkovalet vart fjärde år, och kan därmed påverka vad kyrkan ska göra i samhället. Genom din röst i kyrkovalet bidrar du till att bevara vårt gemensamma kulturarv, i form av våra kyrkobyggnader och traditioner. Du är dessutom med och stödjer kyrkans sociala arbete för människor i utsatthet, ensamhet och sorg.
En kvinna står utomhus och spelar gitarr för en grupp barn.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Du spelar roll!

Är du medlem? Eller funderar på att bli? Tack vare dig som är medlem i Svenska kyrkan gör det möjligt för nästa generation att se, besöka och använda kyrkorna. Men också bekosta verksamheter för människor i sorg, barn, ungdomar, ensamma, hemlösa, musik och körer.

Varning för bluffakturor!

Har du fått hem en faktura från kyrkoskatten.se?

Såhär går det till

Du avslutar ditt medlemskap genom att skicka utträdesblanketten (ladda ner här)  till din församling. Hitta adress till din församling här

Tillhör du Farsta församling kan du skicka blanketten till Farsta församling, Lingvägen 149, 123 61 Farsta eller besöka oss på samma adress. Har du inte möjlighet att skriva ut blanketten är du välkommen att kontakta oss, 08-683 63 00 eller maila farsta.forsamling@svenskakyrkan.se, så skickar vi dig en blankett. När du har begärt utträde ur Svenska kyrkan får du en skriftlig bekräftelse. 

OBS! Vi varnar för blufföretag som skickar ut fakturor för urträde. Har du blivit utsatt för detta kan du läsa mer om det här.

Du är en del av Svenska kyrkan i Farsta. Tillsammans främjar vi det som är livsviktigt och hoppfullt i vår del av Stockholm – Farsta. Tack för att vi gör detta tillsammans! Alla behövs.

Anette Westergren Järnkrantz, kyrkoherde