Foto: Maria Lundström

Författaren Helena Thorfinn: ”Det tysta medgivandet är förödande.”

Nyhet Publicerad Ändrad

Helena Thorfinn från Lund har en bakgrund som journalist. Tidigare bodde hon i Dhaka, Bangladesh och jobbade på ambassaden där. - Verkligheten utanför fönstret var så dramatiskt. Jag kände att jag måste berätta om människorna av kött och blod.

Det var så Helenas första bok ”Innan floden tar oss” kom till. Nu ligger bok nummer två på bokhandelsdiskarna sedan ett tag, ”Den som vandrar på tigerstigar”. Även den hämtar stoffet från Bangladesh.

Vi möts efter att Helena Thorfinn har intervjuats på Se människan scenen på Bokmässan. Och efter att signeringskön sinat.  

Globaliseringens konsekvenser

De teman som lyfts i böckerna är bistånd, klimatförändringar, det enorma gapet mellan rik och fattig, exploatering, globaliseringens konsekvenser, könsförtryck, korruption, etik och moral.

- Frågorna är komplexa. När vi i Sverige pratar om mänskliga rättigheter så är det en del av en västerländsk diskurs. När du diskuterar det med en minister i Bangladesh regering tycker han inte att det har med honom att göra. För bangladeshier hör mänskliga rättigheter ihop med tro, religion och nykolonialism.

Intresse i kyrkliga kretsar 

Hon blir ofta inbjuden till kyrkor för att berätta om sina erfarenheter och har blivit varse att även i små församlingar finns det grupper med ett starkt engagemang för de globala frågorna.

- Det är såklart vanligt att kristna jobbar med bistånd och att de vill ut i världen för att minska lidandet och sprida Guds ord, men jag har ändå blivit förvånad av det stora och breda intresset för det jag skrivit i kyrkliga kretsar. Det är jättekul, konstaterar Helena.  

Helena tror att folk som har ett engagemang för tredje världen och solidaritet kan ha glädje av hennes böcker. De kan fungera som ett diskussionsunderlag om etik moral. Var går gränserna?

- Mina böcker är ett bildningsprojekt. Jag vill vara med i ett bildningsflöde, förmedla fakta och få människor att inse hur komplex verkligheten är. Jag framför en viss kritik i fiktiv form. Det tysta medgivandet är förödande. Jag är en sådan som säger ifrån. Det är inte alltid uppskattat.

I höst har Helena intervjuats av många medier om situationen för den utsatta muslimska folkgruppen rohyngia, detta då hon till del bor i Myanmar/Burma.

Förbudsivrare

- Vi lever i en splittrad tid. Det är olyckligt på alla sätt. Det finns så mycket som inte främjar dialog. Jag försöker trösta mig med att det trots allt är få som skriv hatfullt. Men jag kommer mer och mer ut som förbudsivrare. Varför inte förbjuda nazism? Och när det gäller klimathotet - kanske är det dags att ransonera flygresor?

- Jag ser ett behov av andlighet i vår tid. Det är allmänmänskligt. Jag skriver just nu en bok om buddism och om att det kan finnas lika mycket dubbelmoral i den religionen som i någon annan.

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

FAKTA HELENA THORFINN

Idag bor Helena Thorfinn i Lund och i Rangoon, Myanmar.

Hennes första bok kom 2012 och rönte stor uppmärksamhet.