Other languages with Google Translate

Nyköpings församling Besöksadress: Västra Storgatan 33, 61123 Nyköping Postadress: Box 103, 61123 Nyköping Telefon:+46(155)75100 E-post till Nyköpings församling

Så gick det till när Östra klockstapeln brann ner

292 år. Så gammal blev Östra klockstapeln i Nyköping. Fredagen den 2 juni slukades den kulturhistoriska träbyggnaden av ett eldhav. - Klockstapel och klockor ska åter komma på plats, lovade kyrkoherde Lars Viper omedelbart.

Klockan 16:38 gick automatlarmet som klockstapeln var försedd med. Brandförloppet var oerhört snabbt och när räddningstjänsten kom fram var byggnaden bortom all räddning. Styrkorna fick i stället inrikta sig på att skydda intilliggande bostadshus, det närmaste bara ett 20-tal meter från lågorna.

Rökpelaren syntes över hela staden och budskapet spred sig snabbt. På torget nedanför berget, där klockstapeln stod, samlades hundratals Nyköpingsbor. Maktlösa, ledsna och chockade människor såg under tystnad på när de tre tunga klockorna rasade till marken och klockstapeln förintades. Vid 20-tiden återstod endast en brinnande brädhög.

- Jag hade en begravning här i går. Det var sista gången jag hörde klangen från klockorna, sa en bedrövad Lars Viper, som befann sig i Nykvarn när branden bröt ut och genast skyndade tillbaka.

Tidigt väcktes en misstanke om att branden var anlagd och polisen rubricerade händelsen som grov mordbrand. Under utredningen genomfördes en teknisk undersökning. Området söktes av med hjälp av hund och övervakningskameror kontrollerades. Människor hördes. Prover från brandplatsen analyserades av experter vid nationellt forentiskt centrum.

Men utredningen visade att branden startat på en vägg, två meter upp, i höjd med ett proppskåp. Dessutom var låsen till byggnaden intakta och visade inga tecken på inbrott. Polisen lade ner förundersökningen och uppgav elfel som tänkbar brandorsak.

Till minne av klockstapeln inledde Lars Viper två dagar efter branden söndagens högmässa med psalmsång på torget utanför Alla helgona kyrka. Det var tomt på berget, där klockstapeln stått, och tyst i kvarteret. Stämningen var dämpad.

Men hoppet väcktes snart. Östra klockstapeln var försäkrad och fanns dokumenterad i detalj. Stapelns klockringning fanns inspelad och kunde användas vid gudstjänster och förrättningar. En byggkommitté tillsattes och kyrkorådet var överens om att arbeta för en återuppbyggnad med en exteriör identisk med klockstapeln som brann ner.

När hösten kommer återstår ändå många frågor. Med vilka material och metoder ska den nya klockstapeln byggas? Kan något – exempelvis den stora klockan, som sprack i samband med branden, eller spiran, som satt högst upp - återanvändas? Hur mår berget efter branden? Ska den nya stapeln få ett staket runt sig?

Och många parter – bland andra kommunen, konstruktören, metallkonservatorn, försäkringsbolaget, länets museum och länsstyrelse, ska säga sitt i processen.

-        Det här kommer att ta tid och det måste få ta den tid det tar, konstaterar både Lars Viper och kyrkorådets ordförande Ulla-Britt Larsson.

Malén Eneberg

Klockstaplar på Östra bergen

På Östra bergen i Nyköping har fyra dokumenterade klockstaplar stått.

Den första stod klar 1625 och brann ner 1634.

Den andra stod klar 1648, men brann ner i den stora stadsbranden i Nyköping 1665.

Den tredje stod klar 1675 och eldades ner av en rysk galärflotta 1719.

1725 stod bergets fjärde klockstapel färdig, uppförd av Peter Baillet. 292 år senare, den 2 juni 2017, brann den ner.