Foto: Maria Lundström

Lotta Fång på Bokmässan: "Vi har gått över tröskeln till ett annat samhälle"

Nyhet

Att vara modig, våga säga ifrån och stå upp för människovärdet är viktigt för Lotta Fång, präst i Malmö. Under bokmässan i Göteborg var det högaktuella frågeställningar.

Lotta Fång var en av medarbetarna på Svenska kyrkans Se människan scen. Vad tänker hon om årets bokmässa som ju var speciell på många sätt? 

- Som jag ser det har vi gått över tröskeln till ett annat samhälle. Det började med politikerveckan i Almedalen som blev synonymt med säkerhetskontroller och poliser som gick runt med automatvapen. Lilla Visby förde plötsligt tankarna till Jerusalem. På Svenska kyrkans scen hade vi en tom stol för frånvarande vänner som antingen inte ville eller vågade komma till Almedalen. 

Mod krävs  

 - Nu får jag en flashback till sommaren och Almedalen. Det är en märklig upplevelse hur man skrämmer upp varandra. Jag tycker det är modigt att Svenska kyrkan är här. Jag vill stå upp för alla människors rätt att vara i samhälle och existens. Jag vill vara präst i den korsvägen där man får skärpa sig för att stå kvar. 

- Det är lätt att vara präst på gulliga dop. Det krävs mer mod att vara där det är obekvämt och kanske till och med farligt. För de som är här kostar det något. Nu har det blivit en uppdelning mellan de författare som ser det som viktigt att vara på plats på bokmässan och de som bojkottar. Det tycker jag är synd. Istället ska vi gå ihop och vara enade mot de odemokratiska krafterna.  

 - Jag läste precis en ledare som påpekar vikten av att vi inte lämnar våra offentliga platser åt andra. Våra gator och torg ska vara fredade och vi som är demokratiskt sinnade måste vara där.  

Vad tycker du om kyrkans satsning på bokmässan? 

 - Det är bland det bästa som Svenska kyrkan gör. Vi når många av dem som kanske inte är så aktiva i våra församlingar. Här möter de de goda och djupa existentiella samtalen med aktuella författare. Se människan scenen är mycket populär och fångar på ett skickligt sätt upp samtidens rörelser. I år när det är reformationsjubileum satsar vi extra stort och har ansvarat för ytterligare en scen med bildning i fokus. Det innebär mycket arbete, men det är positivt. 

Bildning, mod och motstånd

Årets tema bildning, mod och motstånd är utmärkt tycker Lotta Fång som brinner för folkbildning. 

 - Vi ska ha en helhetssyn på bildning som omfattar inte bara huvud och intellekt, utan också kropp, händer och hjärta. När ärkebiskop Antje Jackelén invigningstalade på bokmässan lyfte hon frågan om bildade människor är godare. Det är inte givet. Det får aldrig finnas en arrogant hållning. Vi ska ha respekt för kunskap. Med kunskap kan vi göra världen bättre. Hela sitt liv är man lärande. Det tar aldrig slut. 

Hopp och äppleträd

Vi pratar om Luthers banbrytande betydelse för språket, teologin, pedagogiken och skolorna. Vi enas om att då som nu är nåd och hopp inför framtiden betydelsefullt och tänker på det citat som ofta tillskrivs Luther: "Om än världen skulle gå under imorgon, skulle jag plantera ett äppelträd idag." 

 När Lotta ska beskriva sig själv sammanfattar hon det med att hon älskar språk - inte bara det talade, utan även berättelser och "fantasterier". 

 - Det finns ett bildningstema i mitt liv. En värld med böcker har alltid funnits för mig. Jag kommer från ett arbetarhem i Märsta. Min pappa var svetsare. Varje vecka tog han med mig till biblioteket. Han hade en gräddfil där i form av en tant som lade undan nyinkomna böcker. På min födelsedag och vid julen fick jag alltid en bok. På sommarlovet lånade jag hem stora kassar med litteratur. Barndomsläsningen bestod av Astrid Lindgren, Lennart Hellsing och Barbro Lindgren. 

Vad tycker du är den viktigaste frågan i vår tid?

- Fred mellan människor och mellan länder, men också frid inom oss själva. Vi är så oroliga idag. Många är inne i en bubbla, uppslukade av sina mobiler. Verkligheten fragmenteras. Böcker däremot kräver fokusering. Den där blicken som fokuserar är livsviktig. Vi blir till i andras blick. 

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

FAKTA LOTTA FÅNG

Lotta Fång är präst i Hyllie kyrka, Malmö. Lotta tycker om att verka på arenor som inte är självklara för kyrkan. Sedan förra året tillbringar hon några timmar varje vecka på köpcentrat Emporia.

 Bakgrund: Utbildad skådespelare och förskollärare. 

 Bor: Mest i Lund men även på Österlen och på Gotland. 

Uppdrag på Bokmässan: Att intervjua författaren och illustratören Pernilla Stalfelt, känd bland annat för sina underfundiga böcker om kärleken, döden och tiden; den stridbara politikern Birgitta Ohlsson, aktuell med "Duktiga flickors revansch" och Alexandra Sundqvist, som skrivit en biografi om artisten Barbro Hörberg. 

 Rekommenderad läsning: - En favorit är Ökenbrevet av Göran Tunström. Det är en fiktiv och fascinerande berättelse om relationen mellan Jesus och Johannes Döparen. Deras liv var sammanflätat som vinden och seglet, yxan och hugget.