Lunds stift

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Kent Wisti på Bokmässan: ”Vi måste lära oss att leva utanför tvärsäkerheten”

Den 28 september-1 oktober var det dags för Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. I myllret av besökare på Bokmässans golv fanns Kent Wisti, stiftsadjunkt för mission i Lunds stift.

Brukar du besöka mässan? Och vad tycker du om evenemanget?

- Jag är en ganska van besökare. Den är ett kvitto på ett fritt och demokratiskt samhälle. Just denna bokmässa tror jag har peakat och passerat sina glansdagar, precis som politikerveckan i Almedalen. När det blir för stort och för styrt av kommersiella intressen finns det en nödvändig nerv som försvinner.

Inför årets upplaga av mässan har det skrivits spaltmeter. Skälet är att den högerextrema tidskriften Nya tiders fått tillstånd att delta med en monter. Nu möts den gigantiska Bokmässan av konkurrens. Inte mindre än tre alternativa mässor har uppstått.

- Det är en nödvändig soppa. Det är soppan jag gillar mest. Det är ju precis det samhället vi vill ha, alltså ett samhälle med ett ständigt pågående samtal där perspektiv och de olika sidorna bryts mot varandra och inom oss själva. Det är en frustration. Vi måste lära oss att leva utanför tvärsäkerheten. Det är de hundraprocentiga sanningarna som vi inte vill ha.

- Vårt minne är bara en mansålder. Det handlar om stora rörelser. Se på vad som händer i Tyskland, Spanien, Turkiet bara för att ta några exempel. Jag tror att vi har en mörk tid framför oss, en period av stark nyfascism. Där måste vi som kristna vara bärare av hopp och inte ge efter för missmodet, poängterar Kent Wisti.

Svenska kyrkan satsar extra stort på årets Bokmässa i och med att det är 500 år sedan Luther spikade upp sina teser och reformationen tog sin början. Temat är bildning och kunskap som motstånd. Det är något Kent Wisti tycker är jättebra.

- Det är väl motiverat och rimligt just under ett Lutherår och i de tider vi lever i. Programmet Svenska kyrkan bjuder på är både starkt och brett.

Luther för dig?

Jag tror att vi har en mörk tid framför oss, en period av stark nyfascism. Där måste vi som kristna vara bärare av hopp och inte ge efter för missmodet.

Kent Wisti, Stiftsadjunkt för mission i Lunds stift

- Det var en spännande man. Han var besatt på ett gott sätt som kantrar åt rättshaverist. Han ser något, gör en analys och kan inte släppa taget. En rättshaverist har ofta rätt men ser inte den stora helheten. Det finns en parallell till det konstnärliga tvånget i att leva i sin upptäckt. I sin kamp mot den katolska kyrkan var Luther besatt av nåden och av tron allena. Han hade kunnat gå i döden för sina åsikter. Så summa summarum - Luther är i spänningsfältet mellan att vara en hjälte och någon som gör sin röst hörd i programmet Ring P1.

Hur tänker du kring vikten av demokrati och kristna värderingar i vår tid då nationalism, populism och högerextrema krafter vinner mark?

- Just begreppet kristna värderingar har ibland annekterats av makten. Vi måste våga leva kvar i samtalet om vad de kristna värderingarna är i takt med att polariseringen ökar. Vi ska föra samtalet på många platser och väga det mot nationalism, kulturprotektionism och moralistisk inkrökthet.

Nämn något av det du ska göra på Bokmässan?

- Jag ska prata om nazism, fake news och vad det är för framtid vi går till mötes på Svenska PEN-förbundets scen på torsdagen. På lördag förmiddag deltar jag i ”Ord för motstånd och medmänsklighet”. Det är ett arrangemang som Svenska kyrkan med flera står bakom där författare läser varandras texter. Medverkande är bland andra Maria Küchen, Ola Larsmo, Mattias Gardell, Anneli Jordahl och Maria Montelius. Jag läser en text av Johannes Anyuru. Och på söndag ska jag predika i Göteborgs domkyrka.

Maria Lundström

FAKTA

Svenska PEN är en svensk ideell organisation för skribenter som engagerar sig i frågor om det fria ordet. Svenska PEN deltar i internationella PEN:s verksamhet och arbetar med informationsutbyte om fängslade författares aktuella belägenhet.

Tron allena är en av de tre grundsatserna i Martin Luthers reformatoriska lära. I anslutning till Paulus teologi, särskilt till Romarbrevet och Galaterbrevet, lärde Luther att människan inte kan bli frälst genom gärningar utan endast genom tro.

Källa: Wikipedia

Manifestationen ”Ord för motstånd och medmänsklighet” äger rum i Göteborg lördagen den 30 september klockan 09.45-11.30. Samma dag som nazister marscherar genom centrala Göteborg kommer man att läsa gamla och nya antinazistiska texter från Sverige och världen, för att protestera mot nazismen och hylla ordet som befriande kraft.

Målet är att ingjuta mod och visa medkänsla i en tid när etnicitet, kön, religion och andra skillnader mellan människor ursäktar hat och våld och utnyttjas för att bygga murar mot främlingen som är min nästa.