Foto: Mona Davidsson

Hon slutar aldrig kämpa mot hederskulturen

Nyhet Publicerad

Gömd under en burka flydde hon för sitt liv. – Om jag överlever detta, lovar jag att hjälpa andra utsatta flickor, tänkte jag då. Sara Mohammad överlevde och är i dag en av dem som kämpar för kvinnors fri- och rättigheter. Nyligen föreläste hon om hedersrelaterat våld i Andersbergskyrkan.

Sara Mohammad är grundare av riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime. De två kvinnorna dödades av nära anhöriga som ansåg att de dragit skam över sin familj.
Sara har själv upplevt fasan i att ha ett vapen riktat mot huvudet, men lyckades fly och få hjälp.
Hon inleder sin föreläsning med att poängtera att hon är väl insatt i andra jämställdhetsbrister och andra brott mot kvinnor – men att hon inte är här för att prata om könsfördelningen i bolagsstyrelser eller vilka övergrepp som begås i traditionellt svenska hem.
– Och det är viktigt att inte dra alla muslimer över en kam, betonar hon. Alla har ett eget val: att fylla sitt liv, sin kultur med kärlek – eller med förtryck och våld.
– Detta är min berättelse!
Sara växte upp med fem syskon i irakiska Kurdistan, i en traditionellt religiös familj. Hon beskriver en kultur med en tydlig indoktrinering i att underkasta sig föräldrarnas, och männens, beslut.
– Om man inte lyssnar på föräldrarna är man en dålig människa.
Giftermål blir en handelsvara, i utbyte mot eller tack för tjänster. Det blir ett sätt att skapa goda relationer mellan familjer och släkter – till priset av en ung flickas frihet. Ytterst handlar det om makt, makt över kvinnors liv och sexualitet.
Hierarkierna inom hederskulturen är starka, förklarar Sara Mohammad. Men en yngre, stark man kan ta en högre plats än till exempel sin farbror eller far. För hennes del innebar det att det var hennes egen bror som riktade en Kalashnikov mot henne, när hon inte ville gifta sig med den man familjen valt ut.
Men när Sara till sist sagt ja och släppts ut ur rummet, lyckades hon gömd i en burka ta sig till en kvinnlig släkting och be om hjälp. Sara hölls sedan gömd i fem månader.
Så småningom kom hon till Sverige, till det hon såg som ett paradis – men insåg snabbt att hederskulturen hunnit hit före henne. Hon beskriver oförklarliga självmord, där unga kvinnor sägs ha fallit från balkonger, och självmord som är maskerade mord där någon gett flickan sömntabletterna.
– Jag ser välorganiserade, mörka krafter som vill ha en backlash på den positiva utvecklingen.
Sara Mohammad har sedan närmare tjugo år aktivt arbetat för att motverka och sprida kunskap om hedersrelaterat våld. Hon har gjort dokumentärfilmer, radioprogram, föreläser flera gånger i veckan, debatterar i olika forum. Riksorganisationen GAPF grundades 2001 och har i dag sex anställda, 19 goodwillambassadörer, ett tvärpolitiskt riksdagsnätverk och utbildade stödpersoner över hela landet (www.gapf.se). Sara Mohammad har utnämnts till hedersdoktor vid Linköpings universitet.
Föreläsningen hölls i Andersbergskyrkan på onsdagen.

Text: Mona Davidsson