Händer i kyrkan 4 2017

Page 1

Nr 4 september - november 2017

Händer i Händer i kyrkan kyrkan

Händer i kyrkan 5 år 2012 - 2017

Teckenspråkigt arbete i Svenska kyrkan


...Tema: Kallelse...

Vad gör en diakon, präst och biskop? Hur ser man skillnad på en diakon, en präst och en biskop? Alla tre har en ”frimärksskjorta”, alltså en skjorta med en liten vit fyrkant på halskragen, men de har olika färg på skjortan.

Det är ett kors i en ring med en duva på

som har en olivkvist i näbben. Duvan är symbol för den heliga Anden, men påminner också om fredsduvan, vår kallelse som kristna att gå ut med budskapet om fred och försoning. Ofta har diakonen detta smycke tillsammans med skjortan också.

Diakonen har grön färg. Den kan variera i

olika nyanser av grönt, från väldigt ljus grön till mycket mörk grön och allt där mellan.

Foto: Jessica Lindberg

En biskop har röd, cerise eller lila färg på skjortan. Här ser vi tre biskopar med lite olika nyans på biskopsfärgen. Ärkebiskop Antje Jackelén, ärkebiskop emeritus Anders Weijryd och biskop emeritus i Strängnäs stift Hans-Erik Nordin. Emeritus är latin och används om en biskop/ärkebiskop som har gått i pension. Han eller hon är fortfarande biskop/ärkebiskop, men arbetar inte som biskop.

Tre teckenspråkiga diakoner: Eva Ozolins, Lillemor Lindahl och Camilla Lans.

Foto: Magnus Aronson/IKON

Ibland har inte diakonen sin frimärksskjorta

på sig, men man kan ändå se att det är en diakon. Hur? Jo, det finns ett smycke som bara diakoner får bära. Det ser ut så här:

Prästen kan ha i princip alla andra färger, Foto: Linda Mickelsson/IKON

men oftast har prästen svart, grå eller blå färg. Längre tillbaka i tiden hade prästen alltid svart färg på kläderna. På nästa sida ser vi några exempel:

Händer i kyrkan utges av: Samtliga Svenska kyrkans 13 stifts teckenspråkiga verksamheter Ansvarig utgivare: Camilla Lans camilla.lans@svenskakyrkan.se Material skickas till: handerikyrkan@svenskakyrkan.se Händer i kyrkan, Jessica Lindberg, Växjö stift, Box 527, 351 06 Växjö Manusstopp: 1 november 2017. Nästa nummer utkommer i månadsskiftet november/december Omslagsbild foto: Åsa Grönberg Bibeltexter ur Bibel 2000. © Svenska Bibelsällskapet Har du flyttat? Kom ihåg att meddela oss din nya adress 2


...Tema: Kallelse...

Vad är deras uppdrag då? Vad gör en biskop, en präst och en diakon? Kortfattat kan man säga: Biskopens uppgift är att i ord och handling förkunna evangelium så att Guds kärlek blir synlig i världen. Uppgiften är också att vara andlig ledare i stiftet med ett särskilt ansvar för stiftets präster och diakoner.

Två teckenspråkiga präster: Kristina Åkerman i svart skjorta och Barbro Lilja Brattgård i grå skjorta.

Foto: Mats Bergsten

Foto: Alex & Martin/IKON

Det finns informationsfilm på teckenspråk att se om man vill veta lite mer: en film om biskopens uppdrag.Vimeo: Luleå stift, https://vimeo.com/ luleastift

Här är en bild på en präst som har kaftan på

En präst skall predika Guds ord och förvalta sakramenten, leda församlingens bön och tillbedjan i gudstjänsten, undervisa och utöva själavård och så vara en herde för Guds hjord. En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen. En diakon skall uppsöka, hjälpa och stödja

sig. Det är en högtidsdräkt och användes ofta förr i tiden, men används också nu idag även om frimärksskjortan är vanligare att prästen har idag. Många använder kaftanen speciellt vid begravningar och stora högtidsdagar som påskdagen och juldagen. Kaftanen är alltid svart och längden kan variera från knälång och lite längre. Kvinnor som är präster kan även ha en motsvarande dräkt som kallas kaftanett och har kjol istället för byxor. Vårt tecken för ”präst” kommer från den vita så kallade elvan prästen har om halsen till sin kaftan.

dem som är i kroppslig och själslig nöd, ge kristen fostran och undervisning i tron, i församling och samhälle vara ett barmhärtighetens tecken och i allt tjäna Kristus i sin nästa. En diakon skall leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Diakonen skall försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen. Daniel Keber, präst i Strängnäs stift

Foto: Jessica Lindberg

Foto: Magnus Aronson /IKON

Källa: Kyrkoordningen

En av biskopens uppgifter är att viga nya präster och diakoner till tjänst. Här är en bild då biskopen och medhjälpare lägger händer på de som ska bli nya präster och diakoner och ber för dem.

Daniel Keber, teckenspråkig präst, använder ofta kaftan i gudstjänsten. 3


Foto: Åsa Grönberg

...Sommarläger...

Andakt i kapellet på Rättviks stiftsgård.

Teckenspråkigt sommarläger Den 18-22 juni samlades vi för ett tecken-

Foto: Privat

språkigt sommarläger på Rättviks stiftsgård. Sju stift; Stockholm, Linköping, Strängnäs, Lund, Västerås, Skara och Växjö stift var representerade med deltagare. I planeringsgruppen för lägret fanns ledare från Västerås: Åsa Grönberg, Skara: Barbro Lilja Brattgård, Stockholm: Alice Kloch och Helene Brolund och Strängnäs stift: Daniel Keber och Gun Carlzon.

Vi ställde tre frågor till några av deltagarna

Yvonne Jaskari, Västerås, Västerås stift:

som var med på det teckenspråkiga sommarlägret.

Roligast var att titta på djuren i Orsa. Speciellt viktigt för mig var gemenskapen på lägret. Mitt bästa minne från lägret är Rättviks lägret andra gånger.

1. Vad tyckte du var roligast att göra på lägret? 2. Fanns det något som du kände blev speciellt viktigt för dig under lägret?

Foto: Åsa Grönberg

3. Vilket är ditt bästa minne från lägret?

4


Foto: Lotta Lirkas

...Sommarläger...

Foto: Privat

Foto: Privat

Här är alla deltagare, ledare och ledsagare samlade till ett gruppfoto.

Anna Larsson, Motala, Linköping stift:

Zaag Arvidsson, Tibro, Skara stift:

Roligaste var att få teckna teckenspråk hela

dagarna och nya utflykter med nya och gamla vänner och speciellt minne var att få information om en riktigt pilgrimsvandring. Bästa minne är utflykterna som blir minne för livet.

Det fanns flera roliga saker att göra

tillsammans på lägret. Roligast var nog att få åka buss till rovdjursparken norr om Orsa. Då fick jag se ett lodjur på nära håll. Annars har jag sett ett levande lodjur i naturen bara en gång.

En minnesvärd aktivitet var när vi tillsammans fick gestalta Jesu berättelse i Lukas evangelium om den förlorade sonen. Den avslöjar mycket om hur Gud ser på oss människor och vill reparera en skadad relation hel igen. Det var en bra metod att genom teater tränga oss in i berättelsens djup.

”Bästa minne är utflykterna som blir minne för livet.” Anna

Det var att få chansen att komma till och få bo på Stiftsgården, som jag bara har tittat in i för över 10 år sedan. Att allt var på teckenspråk är också en skön upplevelse, även för mig som f.d. hörselskadad. 5


...Sommarläger...

Glasspaus.

Foto: Åsa Grönberg

Kvällsaktivitet.

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Avslutning vid korset.

Anders Sundström, Stockholm, Stockholm stift:

Ted Jonsson, Örebro, Strängnäs stift:

Att spela teater var roligt. Några av oss

Ja, det är alltid kul att vara på teckenspråkig läger. Träffa nya och gamla bekanta även att få nya upplevelser. Olika tema varje år. Om det blir igen nästa år så skulle det vara kul att vara med igen.

försökte ställa upp och improvisera olika roller i ett drama. Det handlade om en son som ville ha ut sitt arv av sin fader och reste sedan till främmande land. Där slösade han arvet genom ett lösaktigt liv. Till slut blev han utfattig. Han gick tillbaka till sin fader och sa; Fader, jag har syndat.

Det roligaste minnet var när vi hade drama om den förlorade sonen. Hade lite svårt att hålla mig för skratt då Zaag verkligen gick in på sin roll som gris. Var mycket intressant att besöka Orsa rovdjurspark och få se isbjörnarna. Var också god mat där vi stannade och åt.

Och en kväll berättade en av lägerledare för oss om några bibliska stycke ur Gamla Testamentet. Bland annat skildrades ”David och Goliat”. Vi gissade sant eller falsk. Det var också roligt.

Detta vill jag göra om, om och om igen. Tack alla ledare för ett bra jobb och samarbete. Tack också ni andra deltagare, man trivs verkligen där med lite bus och skoj. Kram till alla

Temat för lägret var Pilgrimsvandring.

Vi fick ett armband med 7 olika färger kulor. Färgerna symboliserar bl.a. enkelhet, bekymmerlöshet och frihet. Det diskuterade vi som fick oss en tankeställare.

Vi hade så trevligt vid matbordet. Det var en

trivsam gemenskap. 6


...Sommarläger...

Foto: Åsa Grönberg

Konflikt

Pilgrimsvandring.

Tacksamhet Teater Utflykter

Teckenspråkig miljö

Sommarläger Gemenskap

Sant eller falskt

Orsa

Foto: Privat

Pilgrimsvandring

Zinita Carlsson, Jönköping, Växjö stift:

Roligast var att vi fick spela teater om

Foto: Lotta Lirkas

den förlorade sonen. Det var även andra roliga fritidsaktiviteter och allt var i en teckenspråkig miljö. Härligt!

Att få vara tillsammans i en kristen gemenskap och att få andakter och mässan på teckenspråk. På den här fina bilden syns alla ledare, från vänster Gun Carlzon, Daniel Keber, Helene Brolund, Barbro Lilja Brattgård, Alice Kloch och Åsa Grönberg.

Bästa minnet är tacksamhet. Tacksamhet över att det ordnas läger i teckenspråklig kristen miljö. 7


...Familjenytt...

Foto: Privat

Foto: Daniel Keber

Vigda

Benjamin Gustavsson och Emmi Lauronen har vigts den 17 juli 2017 i S:t Nicolai kyrka, Örebro. Paret tog efternamnet Lauronen. Vigselförrättare var Daniel Keber och diakon Pernilla Folebo medverkade.

Karina Törnblom och Nicolas Hane-Weijman har vigts den 10 juni 2017 i trädgården i deras hem. Paret tog efternamnet Hane-Weijman. Vigselförrättare var Daniel Keber och diakon Pernilla Folebo medverkade.

Döpta

Avlidna Olle Nilsson, Karlstad, avled den 13 juni 2017, 74 år. Ann-Britt Ulfsparre, Stockholm, den 4 juli 2017, 85 år. Malte Joelsson, Göteborg, avled den 24 juli 2017, 79 år. Ingrid Bengtsson, Lund, avled den 25 juli 2017, 60 år.

Foto: Privat

Rolf Scheidemantel, Billesholm, avled den 9 augusti 2017, 70 år.

Foto: Gustaf Hellsing /IKON

Lördag 22 juli 2017 döptes Hampus Anton Bernhard Småroos i Norrbyås kyrka, Örebro av Daniel Keber. Föräldrar är Per Småroos som håller i dopljuset & Monika Andersson som håller i Hampus. Faddrar är från vänster Marika Bohman, Matilda Andersson och Robin Hirvelä, som står till höger. 8


Foto: Anita Hellöre

Foto: Anita Hellöre

Foto: BengtÅke Blomqvist

...Glimtar från Växjö stift...

Smalspåret & James Bond Cirka 25 personer från hela Småland gjorde

vi på Sandbergs konditori med 1950-tals stuk och fikade. En del av oss valde mackor medan andra valde härliga söta bakelser.

en gemensam resa den 19 augusti på museijärnväg från 1950-1960-talet. Resan från Hultsfred till Västervik tog ungefär två timmar medan täta skogar, glittrande sjöar, betande kor och får avlöste varandra genom fönstret. I Västervik gick flera grupper för sig för att äta lunch och utforska staden, shoppa och njuta av folkvimlet i det vackra vädret.

Efter andakten bar det av till James Bond 007 museum och där fick vi titta på olika filmer och titta på Bond-bilar, ett Cessna flygplan som har använts i några filmer, en snöskoter och en gondol! Vi fick också prova på en riktig roulette och lära oss spelreglerna. Dagen avslutades med en riktig herrlunch på en sportbar med till exempel olika plankstekar och biffar på menyn. Anita Hellöre

Vid halvtretiden samlades vi i stadens jättelika tegelröda kyrka, S:t Petri kyrka, för att bli bjudna på kaffe med dopp av stadsförsamlingen. Efter en kort andakt med en betraktelse ur Frälsarkransen, den gröna pärlan, gick vi allihop tillbaka till stationen för att åka tillbaka till Hultsfred. Vi kom fram vid halvsjutiden, men det var

Foto: Jessica Lindberg

inte slut på det roliga utan de flesta av oss gick på kalas hos Ulla Svensson, som fyllde 80 år, i äldreboendet med blommor, blader och presenter. Vi slog oss ned och avnjöt de goda tårtorna och kaffet medan vi berättade för celebranten vad vi hade varit med om under dagen.

Helgen efter var det dags för Herrarnas dag och vi gjorde massor med roliga saker! Först var 9


...Händer i kyrkan 5-års jubileum...

Händer i kyrkan 5 år 2012 - 2017 Tänk att tidningen Händer i kyrkan redan har funnits i 5 år! Här gör vi en liten tillbakablick på några olika utseenden framsidan har haft under åren. Blir du nyfiken på att läsa tidigare nummer av tidningen kan du kolla på hemsidan issuu.com och skriva Händer i kyrkan som sökord - där hittar du de senaste årens tidningar. Kanske har du sparat alla nummer av tidningen - då kan du ta fram dem och titta tillbaka och minnas vad som har hänt genom åren. Anita Hellöre var initiativtagare till att starta

tidningen. Tack!

Tillsammans kan vi fortsätta utveckla och

göra en intressant tidning - skicka gärna in texter och bilder från kyrkans teckenspråkiga verksamhet till tidningen. Har du tips och idéer på vad vi kan skriva om - kontakta oss.

Så här såg det första numret av Händer i kyrkan ut, nr 1 2012. Tidningen hade 16 sidor och var ett samarbete mellan sex stift: Göteborg, Skara, Strängnäs, Visby, Västerås och Växjö.

Tack till alla som på olika sätt har bidragit till att göra tidningen under de här första fem åren. Och tack för alla positiva kommentarer vi har fått det är alltid roligt att få veta att ni läsare uppskattar tidningen!

Det här är Händer i kyrkan nr 2 2013. Elva stift samarbetar för att kunna ge ut tidningen: Göteborg, Karlstad, Linköping, Lund, Skara, Stockholm, Strängnäs, Uppsala, Visby, Västerås och Växjö.

En period såg tidningen ut så här. Det Händer i kyrkan nr 2 2017. Tidningen har sedan nr 5 2015 en turkos här är Händer i kyrkan nr 1 2015. bakgrundsfärg överst på sidan. Från och med nr 4 2014 är alla 13 stift med i tidningssamarbetet.

10


...Händer i kyrkan 5-års jubileum...

Jubileums-frågesport! I år firar vi att det är 5 år sedan tidningen Händer i kyrkan startade. Var med och tävla i vår jubileumsfrågesport! Du hittar svaren på alla frågor i det här numret av Händer i kyrkan. Vi drar 5 vinnare bland de som skickar in rätt svar. Dessa får varsin liten vinst med posten. Vinnarna presenteras i nästa nummer av Händer i kyrkan. Skicka in dina svar senast den 15 oktober 2017 till: Åsa Grönberg, Västerås stift, Box 7, 721 03 VÄSTERÅS. Eller skicka via sms: 070-378 61 80 eller e-post: asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Lycka till! 1.

Bild till fråga 1.

Jubileums-frågesport Ringa in rätt svar, klipp ur talongen eller skriv av den och skicka in den.

Bild till fråga 7.

Bild till fråga 4.

Lycka till! 1. Vad heter diakonen i mitten på bilden? 1) Lillemor Lindahl X) Pernilla Folebo

2) Anita Hellöre

2. Vilken färg har en biskop på sin skjorta? 1) Svart X) Grön

2) Cerise/Lila

1. 1

x

2

2. 1

x

2

3. 1

x

2

4. 1

x

2

5. 1

x

2

5. I somras var många döva på ett teckenspråkigt läger. På vilken stiftsgård var lägret? 1) Skara X) Rättvik 2) Luleå

6. 1

x

2

6. Lägerdeltagarna fick en kväll spela ett drama ur Bibeln. Vad handlade dramat om? 1) Den blinde mannen X) Jesus går på vattnet 2) Den förlorade sonen

7. 1

x

2

8. 1

x

2

9. 1

x

2

10. 1

x

2

3. Hur många stift ger ut tidningen Händer i kyrkan? 1) 5 stift X) 10 stift 2) Alla 13 stift 4. Vad heter den rock som prästen Daniel Keber har på sig? 1) Kaftan X) Mässhake 2) Alba

7. Vad heter pojken som döptes i Norrbyås kyrka? 1) Hampus X) Joel 2) Erik 8. Agneta Wisser är döv och vigdes till diakon i somras. Var ska hon jobba under hösten? 1) Strängnäs stift X) Göteborgs stift 2) Härnösands stift

Namn:

9. Vem har sagt ”Man blir inte diakon för sin egen skull, utan för andras”? 1) Alice Kloch X) Pia Renner 2) Antonio Silano

___________________________

10. Ordet ”kyrka” kommer från det grekiska ordet ”kyriakos”. Vad betyder det? 1) ”Hus av sten” X) ”De som tillhör Herren” 2) ”Guds plats”

___________________________

11

Adress:

___________________________


...Intervju...

Kallelse

Foto: Privat

- samtal med Agneta Wisser

Agneta Wisser vigdes till diakon den 11 juni 2017. - Bor i ett stort hus på landet med mina 3 hundar, intresserad av djur, läsa böcker och att umgås med mina närmaste. Efter gymnasietiden har jag jobbat och studerat. 2004 började jag som alltiallo/församlingsassistent i Örebro fram till 2008. Då uppmanades jag att studera vidare för att få tjänst. Läste då socialpedagogisk ledarutbildning på Hagaberg folkhögskola och Ersta Sköndals högskola. När jag var färdig, fanns det fortfarande inga tjänster. Blev då arbetsledare på Projekt Kultivera i 2½ år och därefter jobb på Birgittasskolan. Under alla dessa år har jag längtat efter en tjänst i kyrkan (kall). Under tiden jag arbetade på Birgittaskolan tog jag kontakt med diakonrekryteraren. Det blev en tuff tid att få ihop pusslet med jobb, resor och studier. Efter vigningen har jag nu en introduktionstjänst fram till 11 december i år.

11 juni 2017 vigdes du till diakon och blev Strängnäs stifts första döva diakon till glädje och tacksamhet för Svenska kyrkans teckenspråkiga arbete. Välkommen till det teckenspråkiga arbetet!

Varför ville du bli diakon?

- Jag vill kämpa för dövas rättigheter. Många har inte fått veta vad evangeliet erbjuder. Vi har upplevt ungefär samma som samerna i kyrkan och samhället, kanske behöver vi också skriva en vitbok?

Det här numret av tidningen handlar ju om kallelse, att vara kallad både av Gud och människor till tjänst för honom.

Är det din kallelse att vara diakon, om ja, hur vet du?

- För mig är det yttre kallet störst eftersom många döva uppmanat mig att bli diakon, och under studietiden har vår biskop och domkapitlet sagt att de behöver min kunskap.

Vad är den roligaste uppgiften som diakon? - Verksamheter med döva i alla åldrar, som hembesök, andlig vägledning, sopplunch, sommarcafe, babyträffar och att ha dialog om livet.

Är det viktigt att ha en kallelse? Om ja, varför?

Vad är din dröm/vision som diakon?

- Mitt uppdrag vilar i Guds händer, jag vill vara Guds redskap här på jorden, speciellt för döva. Allt jag gör har grund i min tro annars skulle jag kunna vara kurator.

- Här kommer ett stycke ur mitt examensarbete: ”Slutligen, nästan alla svarande har sagt samma sak – egna mötesplatser behövs! Egna lokaler behövs! Fler döva utbildade döva personer behöver anställas! Dövas egna villkor ska synas! Vi alla som jobbar

Berätta kort om dig själv och hur du blev diakon. 12


Foto: Privat

...Intervju...

Agneta Wisser tillsammans med sin familj efter diakonvigningen.

Vad bör man tänka på innan man vill bli diakon?

inom Svenska kyrkans teckenspråkiga arbete + medarbetare som möter döva borde vara mer insatta i Dövkultur, Deafhood, Audism, Språkdeprivation, Castberggårdssyndromet och vad dessa innebär. Även fullt utvecklat teckenspråk och ha dövkompetens för total kommunikation. Då skulle man förstå döva människor bättre via möte, vad de har mött och kämpat för hela sitt liv.” Kontakta gärna mig om du vill läsa hela examensarbetet.

- Man bör ha arbetat med sig själv ordentligt så att man är trygg som person, vara medveten om sina egna behov, fördomar och brister. Tack för intervjun och önskar dig Guds rika välsignelse i ditt fortsatta arbete. Gun Carlzon

Med detta drömmer jag om egen kyrka som är byggd som amfiteater och med egna lokaler med utrustning som Västanviks folkhögskola, det vill säga helt anpassat efter dövas behov.

”Jag drömmer om en egen kyrka som är byggd som amfiteater och med egna lokaler med utrustning som Västanviks folkhögskola, det vill säga helt anpassat efter dövas behov.”

Vad vill du säga till dom som funderar på att bli diakon?

- Det är viktigt att du tycker om att vara med människor precis som de är, möta deras behov och har en stark tro. Du som döv; Måste vara beredd på att arbeta i hörande majoritet, det kräver ett starkt psyke. Kolla att det finns tjänst innan du börjar en lång utbildning. Du som hörande; Behöver stor kunskap om döva, dövkultur och vara fullt teckenspråkig.

Agneta Wisser

13


Foto: Privat

Pias tankar om kallelse

Pia Renner delar med sig av sina tankar om kallelse.

Det är inte bara att gå och säga att man vill

Paulus beskriver kyrkan som en Kristi kropp.

bli en diakon utan kallelsen är oerhört viktig! För mig har kallelsen till diakon varit och är en insikt som vuxit sig fram under en mycket lång tid.

”Så utgör vi, fastän många, en enda kropp i Kristus, men var för sig är vi lemmar som är till för varandra.” (Rom. 12:5)

I min barndom funderade jag lite och det

Det finns två kallelser och båda är viktiga:

fortsatte i ungdomen …tänkte först att jag ville bli präst och undrade om jag var kallad till det men nej inte kan väl jag?.. Jag som inte hör! Jag är ju kvinna! (Kvinnliga präster var inte vanliga då). Efter mycket funderande och tankegångar släppte jag det och andra saker kom in i mitt liv men något lååångt inne i mig har det alltid funnits något som med tiden växte fram och diakon var något som växte fram med tiden. Trodde länge att mitt kall var att bli lärare eller annat…vägen var snårig!

en inre kallelse är när en människa känner sig kallad till en tjänst (inte av eget val utan av Guds vilja). En yttre kallelse som är en process som man genomgår när en människa uttrycker att efter en inre kallelse är villig att ta emot uppdraget att ta emot uppdraget att bli till exempel diakon. Det är en lång process, där vigningen är det sista ledet i det hela.

Jag är född döv och uppvuxen i Göteborg. Gått på Risbergska gymniasiet i Örebro. På somrarna åkte jag ut till öarna i göteborgska skärgården och i tonåren gärna till Solhem ute på Björkö. Där fick jag uppleva återigen det teckenspråkiga arbetet inom Svenska Kyrkan sedan konfirmationen. En gudstjänst som prästen Åsemyr höll ute på gräset nedanför huset. Jag blev så glad! Hade saknat de teckenspråkiga gudstjänsterna och andakterna på konfirmationslägret ute på Kjesäter utanför Vingåker.

Alla människor är utrustade med gåvor av olika slag och med tiden kom jag till den insikten att de gåvor, yrkeserfarenheter, utbildning och de olika livserfarenheter som kvinna, döv, scoutledare och så vidare jag har är ett av de många verktyg som kan ställas till förfogande.

Kallelsen är viktig! Varför jo, för kallelsen är ett uppdrag från Gud. Gud vill i kärlek rädda världen! Gud vill rädda oss från mörkret och finna livet hos Gud! Kyrkan är ett redskap där Gud låter oss få ana Guds rike. I kyrkan finns det människor i kyrkans tjänst t ex präster och diakoner som är verktyg i kyrkans tjänst tillsammans med församlingen. Alla är vi kallade att tjäna Gud och varandra!

Jag bor fortfarande i Västsverige fast jag har flyttat runt mycket. Gillar att promenera, vandra och cykla mycket och läser mycket böcker och att träffa människor och gå på gudstjänster.

I våras tog jag min pastoralteologiska examen i Uppsala. Men har lite kvar att studera 14


med ”9-17 tider” utan främst ett kall. Ett livslångt åtagande som gäller hela tiden. Jo man måste vila sig, det är viktigt med att man vårdar sin andlighet och sin yttre och inre hälsa!

eftersom jag har fått plugga ”bakvägen” så måste bland annat göra färdigt min uppsats, söka en tjänst och träffa domkapitlet innan jag kan överlämna mig till att användas som verktyg (tjänare) och vigas.

Och man är inte heller som jag tidigare nämnt

Fick här en fråga om vad som är roligast att

diakon för sin egen skull eller för eget behov utan för andra! En diakon ska synas men inte ta plats i eget syfte och står till förfogande till kyrkan och vara lojal till kyrkan. Vidare så är man inte heller diakon för en grupp utan för alla människor! Det spelar ingen roll om man till exempel är döv, rullstolsburen, allergiker, rom eller kommer från andra sidan jordklotet för kyrkan är öppen för alla människor!

göra som blivande diakon? Oj det är mycket… tar ett exempel bland många här. Man blir som blivande diakon en medvandrare och ska bland annat ”stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra folk Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synligt i världen.” (s. 34 Kallad till diakon och präst i Svenska kyrkan, 2014) och när man genom att uppmuntra märker att människor man har medvandrat med klarar av att på egen hand göra saker och tillsammans med andra människor göra gott, då känns glädjen stor för den blir större och blir till delad glädje! Man blir inte diakon för sin egen del utan för allas behov. Att dela glädjen är nog det roligaste både i vardag och i helg! Det är så härligt att se när människor tillsammans verkar för andra och för varandra!

En sak som också är viktig att tänka på är att vägen till att bli en diakon är inte spikrak utan tar sin tid och den tiden får det ta! Ytterligare en sak som är viktigt att inse att man inte själv sitter på all kompetens utan att den finns ute i församlingen! Man ska jobba tillsammans. Tänker på Paulus ord om kyrkan:

En annan fråga var vilken vision jag har som blivande diakon? Oj, det skulle ta för lång tid att berätta för det är mycket … en snabbversion på ett exempel är: kyrkan arbetar redan för att vara en öppen kyrka för alla både i kyrkan och ute i samhället men kanske skulle behöva synliggöras mer. För vi alla är ju kallade till att tjäna Gud och varandra! Döva, dövblinda, CODA och så vidare kan också medverka och göra bra saker för andra och för varandra både i kyrkan och ute i samhället. Det görs till exempel basarer där allt som säljs går till behövande. Det gör vi redan till bland annat DAM (Dövas Afrika Mission) men vi kan också göra det för alla i världen och här hemma.

Det är viktigt att folk eller grupper inte blir som öar och då inte räknas med när det behövs hjälp. Döva har en fantastisk kompetens och ett nätverk som är otrolig! Unga och gamla döva, dövblinda, Coda har kapacitet till att framföra idéer, kunnande och utförande men blir inte medräknade. Många blir då som öar. Blinda rullstolsburna, döva osv. Vi behöver bli tydliga och synliga där så att vi alla i församlingarna kan hjälpas åt på olika nivåer och områden. Visionen är att alla får möjlighet att bidra med sitt kunnande, erfarenheter och kompetens. Återigen Paulus ord i Romarbrevet 12:5.

”Så utgör vi, fastän många, en enda kropp i Kristus, men var för sig är vi lemmar som är till för varandra.” (Rom. 12:5)

“Man är inte diakon för sin egen skull eller för eget behov utan för andra! En diakon ska synas men inte ta plats i eget syfte och står till förfogande till kyrkan och vara lojal till kyrkan.” Pia Renner

Till er som funderar på att bli diakon är det viktigt att tänka på att det enbart inte är ett yrke 15


Foto: Axel & Martin/IKON

Teckenspråkiga Mötesplatser september - november

Med reservation för ev. ändringar Göteborgs stift

Onsd 15/11 Uddevalla Bäve kyrkan 11.30 Gudstjänst Gemenskapsträff

Sönd 24/9 Uddevalla Bäve kyrkan kl 13.00 Mässa Gemenskapsträff Onsd 27/9

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff (Minnesstund för Malte Joelsson, fd kyrkrådsordforande.) (vet ej om detta ska med)

Torsd 28/9

Halmstad Kärlekens kyrka 11.30 Gudstjänst och soppa

Falkenberg HLDF lokalen Alegränd 24 18.00-20.00 Tema

Onsd 22/11 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och julkranspyssel Torsd 23/11 Halmstad Kärlekens kyrka 11.30 Mässa och soppa Sönd 26/11 Uddevalla Bäve kyrkan kl 13.00 Mässa Gemenskapsträff

Sönd 1/10 Göteborg Repet 13.00 Mässa och kyrkkaffe Tisd 3/10

Tisd 21/11

Onsd 6/12 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Lucia och julfest Julgröt 50 kr

Falkenberg HLDF lokalen Alegränd 24 18.00-20.00 Tema

Onsd 4/10 Uddevalla Bäve kyrkan 11.30 Gudstjänst Gemenskapsträff

Härnösands stift Information om höstens aktiviteter skickas till dem som bor i Härnösands stift

Onsd 11/10 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Onsd 25/10 Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff Torsd 26/10 Halmstad Kärlekens kyrka 11.30 Mässa och soppa

Karlstads stift Fred 6/10

Sönd 29/10 Uddevalla Bäve kyrkan kl 13.00 Mässa Gemenskapsträff Tisd 31/10

Lörd 7/10 Arvika Trefaldighetskyrkan kl 14.00 Gudstjänst

Falkenberg HLDF lokalen Alegränd 24 18.00-20.00 Tema

Sönd 8/10 Karlstad Vikenkyrkan kl 12.30 (OBS) Gudstjänst

Sönd 5/11 Göteborg Repet Minnesgudstjänst och kyrkkaffe Onsd 8/11

Säffle kyrkan kl 14.00 Gudstjänst

Fred 3/11

Säffle kyrkan kl 14.00 Gudstjänst

Lörd 4/11 Arvika församlingshemmet vid trefaldighetskyrkan kl 14.00 Gudstjänst

Göteborg Repslagargården kl 11.00 Andakt och gemenskapsträff 16


...mötesplatser... Sönd 22/10 Malmö Limhamns kyrka kl 11.00 Parallell gudstjänst på teckenspråk och svenska. Fika i kyrkan

Sönd 5/11 Karlstad Vikenkyrkan kl 12.30 Gudstjänst Degerfors Gudstjänst en gång i månaden Mellerud Gudstjänst 2 gånger per termin Karlskoga Gudstjänst 2 gånger per termin

Sönd 12/11 Lunds Domkyrka kl 14.00 Minnesgudstjänst. Fika på stiftet. Lörd 2/12

För information om tider och platser gällande Degerfors, Mellerud samt Karlskoga, se Karlstad stifts hemsida: https://www.svenskakyrkan.se/ karlstadsstift/teckensprak

Linköpings stift

Torsd 7/12 Helsingborgs Elinebergkyrkan kl 12.00 Andakt med julspel och därefter sopplunch

Finspång

Daglediga och pensionärsträff på onsdagar Mariagården, Ceciliasalen kl 13.30 – 15.30. Onsdagar till och med v. 50

Dop, vigslar och begravningar: Bokas hos Beata 0709-103053

Teckencafé på torsdagar Oasen kl 10.00-11.30 Fika och prat på teckenspråk. Torsdagar till och med v. 50

Konfirmandundervisning: Varannan vecka startar i oktober. Vill du ha mer information - kontakta Beata

Sönd 1/10 Hårstorps grupp- och omsorgsboende kl 14.30 Gudstjänst med nattvard Kaffe

Andakter för boende på Dalen och Sparven: Dalen-Lindängelund torsdagar kl 14.30: 12/10 9/11 14/12 Gråsparven-Lund fredagar kl 14:30: 13/10 10/11 15/12

Hultsfred – samarbete med Växjö stift

Lörd 4/11 Hultsfred plats? Kl 11.00 Gudstjänst med nattvard? Kyrkkaffe? Lörd 2/12

Lunds Helgeandskyrkan Familjeträff. Kl 10 fika, kl 10.30- 11.50 Vi julpysslar tillsammans, (Barnen pysslar, leker och tränar sånger), kl 11.50 Gudstjänst, kl 12.20-13 lunch. Anmälan senast till Beata senast 26/11

Skara stift

Hultsfred församlingsgården kl 11.00-14.00 Adventsträff Fika/ lunch, samtal kostnad? Anmälan till Anita senast x/x

För tillfället saknar Skara stift teckenspråkig personal.

Övrigt

Se lokal annonsering i Finspångs församling, Linköpings domkyrkopastorat, Aspelands pastorat samt S:t Johannes församling i Norrköping

Stockholms stift Teckenspråkiga Gudstjänster Högalids kyrka, Kyrkväg 11 Sönd 24/9 Högalids kyrka, S:t Ansgarskapellet ”Mässa” kl 13.00 teckenspråkig kyrkfika

Luleå stift Uppgifter saknas.

Sönd 22/10 Högalids kyrka ”Mässa för stora och små ” kl 11.00 teckenspråkstolk, kyrkfika

Lunds stift Torsd 28/9

Helsingborgs Elinebergkyrkan kl 12.00 Andakt med sopplunch

Sönd 1/10

Hässleholms Stora kyrka kl 14.00 Gudstjänst med fika i förs-hemmet

Sönd 12/11 Högalids kyrka S:t Ansgarskapellet ”Mässa” kl 13.00 teckenspråkig, kyrkfika Sönd 26/11 Högalids kyrka ”Mässa” kl 11.00 teckenspråkstolk, kyrkfika

Sönd 15/10 Kristianstads Heliga Trefaldighets- kyrka (vid stationen) kl 15.00 Gudstjänst med fika i kyrkhörnan

Ungdomskvällar i Högalids kyrka första tisdagen varje månad: 5/9, 3/10, 7/11, 5/12. 17


...mötesplatser... Teckenspråkig samtalsgrupp ”Samtal om livet” följande tisdagar 19/9, 17/10, 7/11 och 28/11 i Nikolai prästgård på Nikolaig.8 Örebro kl 13.1514.30. Kontaktperson Pernilla Folebo

Kontakta diakon Lillemor Lindahl sms/ whatsapp:070-9687670, taltel 08-6068827, lillemor.lindahl@svenskakyrkan.se Skype:lillemor. lindahl1

Tacomys för barn & deras vuxna Fred 15/9, 29/9, 13/10, 27/10, 10/11, 24/11, 8/12 i Nikolai prästgård på Nikolaigatan 8 i Örebro kl 18-20. Kostnad 25 kr per vuxen. Teckenspråkig personal finns på plats. Kontaktperson Gun Carlzon

Strängnäs stift Teckenspråkig gudstjänst i Eskilstuna Tisd 21/11 i Fors församlingshem kl 11.00 och därefter lunch 50 kr Du som vill åka med från Örebro anmäl dig till Gun Carlzon Kostnad 50 kr för resa

Teckenspråkskör Om du vill vara med och teckna psalmer & sånger i teckenspråkig gudstjänst. Kontaktperson Pernilla Folebo

Teckenspråkig gudstjänst & sopplunch i Örebro Torsd 19/10, 7/12 i S:t Nicolai kyrka kl 11 och därefter sopplunch i Nikolai prästgård 50 kr, 7/12 kl 13.30 julvandring för vuxna

Dop, vigsel och begravning: Det finns möjlighet att boka dop, vigsel och begravning på teckenspråk och svenska parallellt Kontakta Daniel Keber

Teckenspråkig gudstjänst i Örebro Sönd i S:t Nicolai kyrka 8/10, 5/11 och 3/12 kl 14.00 därefter i Nikolai prästgård kyrkfika 20 kr Teckenspråkig Julotta Månd 25/12 Obs! kl 9 Kontaktperson Daniel Keber

Uppsala stift

Veckomässa & sopplunch i Fjugesta Onsdagar 1/11 och 29/11 i Kyrkans Hus, Storgatan 28, Fjugesta. Kl 11.30-14.00. Soppa, smörgås, kaffe och kaka 40 kr. Kontaktperson Agneta Wisser

Tisd 26/9 Gävle Äldreboendet Forellplan kl.14.00 Gudstjänst och kyrkkaffe i samlingssalen Lörd 30/9 Gävle Mariakyrkan kl.15.00 Gemenskapsträffen Teckenfyran

Teckenspråkig konfirmandgrupp i Nikolai prästgård Örebro Onsd ojämna veckor 13/9, 27/9, 11/10, 25/10, 8/11, 22/11 och 6/12 i Nikolai prästgård på Nikolaig.8 kl 16.00-18.00.

Sönd 1/10 Gävle Tomaskyrkan kl.18.00 Tomasmässa. Tema: Änglarna. Kyrkkaffe Tisd 10/10 Gävle Äldreboendet Forellplan kl.14.00 Gudstjänst och kyrkkaffe i samlingssalen

Teckenspråkigt gemenskapsläger 6-8/10 på Finnåkers kursgård utanför Örebro tillsammans med döva från Växjö stift. Kontaktperson Daniel Keber och Gun Carlzon

Tisd 10/10 Uppsala Odinslund, prästgårdssalen kl 14.00 Gemenskapsträff

Teckenspråkig ungdomsgrupp i Nikolai prästgård Örebro Onsd jämna veckor 20/9, 4/10, 18/10, 1/11, 15/11, 29/11 och 13/12 i Nikolai prästgård på Nikolaig.8 kl 16.00-18.00. Kontaktperson Agneta Wisser

Tisd 24/10 Uppsala Odinslund, prästgårdssalen kl 14.00 Gemenskapsträff Onsd 25/10 Gävle Kyrkans hus, Stora salen kl.11.30 Sopplunch. Kostnad 40 kronor. Gävle Heliga Trefaldighets kyrka kl.12.30 Mässa. Stanna gärna kvar på kyrkkaffe och gemenskapsaktivitet efter mässan.

Teckenspråkiga Babyträffar i Nikolai prästgård Örebro Torsd varje vecka följande datum 14/9, 21/9, 28/9, 5/10, 12/10, 19/10, 26/10, Obs! 2/11 stängt/ höstlov, 9/11, 16/11, 23/11, 30/11 i Nikolai prästgård på Nikolaig.8 kl 9.00-12.00. Avslutning 30/11. Kontaktperson Agneta Wisser Sopplunch i Nikolai prästgård Örebro Torsd i Nikolai prästgård på Nikolaig.8 kl 12.0013.00 Soppa, smörgås, kaffe och kaka 50 kr. Start 7/9. Teckenspråkig personal finns på plats. Kontaktperson Agneta Wisser

Fred 27/10 Uppsala Tunabergskyrkan kl 14.00 Gudstjänst Lörd 28/10 Gävle Mariakyrkan kl.15.00 Gemenskapsträffen Teckenfyran 18


...mötesplatser... Sönd 5/11 Gävle Tomaskyrkan kl.18.00 Tomasmässa. Tema: Vårt evighets hopp. Kyrkkaffe

äter en lättare måltid och har ett program.

Fred 20/10 Köpings kyrka Mässa kl 13.00 Efteråt soppa och kaffe. Tisd 7/11 Gävle Äldreboendet Forellplan kl.14.00 Gudstjänst och kyrkkaffe i Sönd 22/10 Leksands kyrka kl 11. Gudstjänst samlingssalen Diakonins dag Tisd 7/11 Uppsala Odinslund, Tisd 31/10 Västerås domkyrka kl 18.00 prästgårdssalen kl 14.00 Gudstjänst Reformationsdagen Åsa Gemenskapsträff tolkar Fred 17/11 Uppsala Tunabergskyrkan kl Torsd 2/11 Djurås Himmilsgården kl 14.00 14.00 Gudstjänst Gemenskapsträff Kaffe och Tisd 21/11 Uppsala Odinslund, smörgås prästgårdssalen kl 14.00 Lörd 11/11 Västerås Tomaskyrkan kl 10-16 Gemenskapsträff Gemenskapsdag Onsd 22/11 Gävle Kyrkans hus, Stora salen Onsd 15/11 Mora Andreasgården kl 11.30 kl.11.30 Sopplunch. Kostnad 40 Gemenskapsträff Soppa kronor. Gävle Heliga Trefaldighets Torsd 16/11 Leksand St Persgården kl 18.00. Vi kyrka kl.12.30 Mässa. äter en lättare måltid och har ett Stanna gärna kvar på kyrkkaffe program och gemenskapsaktivitet efter mässan. Fred 17/11 Köpings kyrka Mässa kl 13.00 Efteråt soppa och kaffe

Visby stift Sönd 1/10

Torsd 30/11 Djurås Himmilsgården kl 14.00 Gemenskapsträff Kaffe och smörgås

Väskinde Josefs kapell kl 13.00 Visuell mässa Kyrkkaffe

Sönd 3/12 Västerås domkyrka kl 11.00 Första advent. Gudstjänst och kyrkkaffe Åsa tolkar

Sönd 12/11 Väskinde Josefs kapell kl 13.00 Visuell mässa Kyrkkaffe

Västerås stift

Växjö stift

Onsd 20/9 Mora Andreasgården kl 11.30 Gemenskapsträff Soppa.

Lörd 23/9

Torsd 21/9 Leksand St Persgården kl 18.00. Vi äter en lättare måltid och har ett Sönd 24/9 program. Fred 22/9 Köping St Olovsgården kl 13.00 Gemenskapsträff Soppa. Torsd 5/10 Djurås Himmilsgården kl 14.00 Gemenskapsträff Kaffe och smörgås Sönd 8/10

Sönd 1/10

Leksands kyrka kl 11.00 Mottagningsgudstjänst för Barbro Lilja Brattgård Kyrkkaffe

Jönköping Dövkyrkan deltar i utställningen på Dövas dag kl 10.0016.00 i Kulturhuset Spira Jönköping Kristinagården kl 10.00 Gudstjänst med nattvard Johan S Wisser, teckenspråkskör, bildspel. Kyrkkaffe. Adress: Östra Storgatan 43, nära dövföreningens lokaler Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Fre-sö 6-8/10 Gemenskapsläger på Finnåkers kursgård utanför Örebro tillsammans med döva från Strängnäs stift

Onsd 18/10 Mora Andreasgården kl 11.30 Gemenskapsträff Soppa. Torsd 19/10 Leksand St Persgården kl 18.00. Vi 19

Torsd 12/10 Växjö Vardagsträff kl 14.00 Plats meddelas senare Fika till


...Mötesplatser... Tisd 7/11

självkostnadspris Anmälan till Jessica eller Anita senast 9/10 Månd 16/10 Madesjö Prästgården kl 11.00-14.30 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan till Jessica eller Anita senast 12/10

Nässjö Mariagården kl 11.00-14.30 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan till Jessica eller Anita senast 2/11

Sönd 12/11 Växjö Teleborgs kyrka kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr

Tisd 24/10 Nässjö Mariagården kl 11.00-14.30 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan till Jessica eller Anita senast 19/10

Sönd 19/11 Jönköping Familjedag Adventspyssel Lunch Gudstjänst Tid och plats meddelas senare Anmälan till Jessica eller Anita senast 10/11

Lörd 28/10 DRIVS-möte i Alvesta. Kallelse skickas till representanterna

Hultsfred - i samarbete med Linköpings stift

Sönd 29/10 Jönköping Ekhagskyrkan kl 13.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe 20 kr Tisd 31/10 Växjö Vardagsträff Kl 11.30-14.30 Lunch till självkostnadspris Plats meddelas senare Anmälan till Jessica eller Anita senast 26/10 Onsd 1/11 Madesjö Nilssons mat kl 11.3014.30 Vardagsträff Lunch 50 kr Anmälan till Jessica eller Anita senast 26/10

Lörd 4/11

Hultsfred kyrkan kl 11.00 Gudstjänst med nattvard Kyrkkaffe

Lörd 2/12

Hultsfred församlingsgården kl 11.00-14.00 Adventsträff Fika/lunch samtal 40 kr Anmälan till Anita senast 29/11

Välkommen till konfirmationsundervisning och ungdomsträffar! Örebro

Teckenspråkig ung i kyrkan

Konfirmationsundervisning i Nikolai prästgård kl 16.00-18.00: 13/9, 27/9, 11/10, 25/10, 8/11, 22/11 och 6/12. Kontaktperson: Daniel Keber, 070-340 59 87.

Innan sommaren gjorde vi reklam för olika läger och nu skulle vi vilja visa härliga gruppfoton med många unga som deltog på våra läger - men så blev det inte. Vi i Svenska kyrkans teckenspråkiga arbete behöver jobba mer för att nå ut till unga för att ge dem chansen att växa i kyrkan.

Ungdomsgrupp i Nikolai prästgård kl 16.0018.00: 20/9, 4/10, 18/10, 1/11, 15/11, 29/11 och 13/12. Kontaktperson: Agneta Wisser, SMS 070529 77 14.

Vad gör vi nu? Under hösten kommer vi ha en Visionsdag där vi pratar om hur vi kan samarbeta bättre med ungdomsverksamheten mellan stiften. Vi kommer även ha ett styrelsemöte, och då tas beslut om hur projektet ska fortsätta jobba.

Stockholm Ungdomskvällar i Högalids kyrka första tisdagen varje månad: 5/9, 3/10, 7/11, 5/12. Kontaktperson: Lillemor Lindahl, SMS/Whatsapp 070-968 76 70.

Härnösand

Under Dövas Dag i Jönköping har vi ett bord på lördagens utställning. Kom gärna och prata med oss!

Kontaktperson: Johan Selin, SMS 073-508 40 71

Lund Konfirmationsundervisning. Kontaktperson: Beata Sandell, 070-910 30 53

Juni & Camilla

Finns inte din stad med? Ta kontakt med en person som jobbar i ditt stift - se sid 22-23. 20


...Mötesplatser på Nätet...

Följ oss gärna på nätet Hemsidor

Växjö stift: www.svenskakyrkan.se/vaxjostift Verksamhet - Dövkyrkan

Göteborgs stift: www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift Minoritetsspråk - Teckenspråk

Nationell nivå: www.svenskakyrkan.se Teckenspråk i övre vänstra hörnet

Härnösands stift: www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/ teckensprak

Bloggar

Karlstads stift: www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift/teckensprak

Uppsala stift: https://blogg.svenskakyrkan.se/ teckensprakuppsalastift/

Linköpings stift: www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift Det här gör Linköpings stift – Minoritetsspråk – Teckenspråkigt arbete

Facebook

Växjö stift: www.kyrkteckenivaxjostift.blogspot.se

Göteborgs stift: Svenska kyrkans teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift Härnösands stift: Teckenspråkig verksamhet i Härnösands stift

Finspångs församling: www.svenskakyrkan.se/finspang/dovkyrkan Luleå stift: www.svenskakyrkan.se/luleastift/teckensprak

Högalids församling: www.facebook.com/ hogalidsforsamling www.facebook.com/lillemor.lindahl

Lunds stift: www.svenskakyrkan.se/lundsstift Det här gör vi i Lunds stift - Teckenspråk och hörselfrågor

Lunds stift: Teckenspråkig kyrka i Lunds stift

Lunds domkyrkoförsamling: www.lundsdomkyrka.se Teckenspråk i övre högra hörnet

Strängnäs stift: Svenska kyrkans Teckenspråkiga Arbete i Strängnäs stift

Luleå stift: Teckenspråk Luleå stift (öppen grupp)

Uppsala stift: Teckenspråk i Svenska kyrkan Uppsala stift

Skara stift: www.svenskakyrkan.se/skarastift Teckenspråkig verksamhet

Högalids församling: www.hogalid.se

Växjö stift: Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet i Växjö stift Teckenspråkig kyrka Växjö stift Teckenspråkig verksamhet Växjö stift (grupp)

Strängnäs stift: www.strangnasstift.se En flerspråkig kyrka Teckenspråk

Teckenspråkig ung i kyrkan: Teckenspråkig ung i kyrkan

Uppsala stift: www.svenskakyrkan.se/uppsalastift På andra språk - Teckenspråk

Instagram

Gottsunda församling: www.svenskakyrkan.se/ gottsunda Teckenspråkig verksamhet

Härnösands stift: infotecken

Stockholms stift: www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Göteborgs stift: svktspigbg

Svenska kyrkan i Gävle: www.svenskakyrkan.se/gavle - Kyrka på Teckenspråk

Uppsala stift: teckenuppsalastift Teckenspråkig ung i kyrkan: tspungikyrkan

Visby stift: www.svenskakyrkan.se/visbystift Västerås stift: www.svenskakyrkan.se/vasterasstift 21


Foto: Magnus Aronson

Foto: Magnus Aronson

...medarbetare...

Välkommen att kontakta oss! Översta raden från vä: Ing-Marie, Kristina, Camilla B, Daniel, Gun C, Agneta, Juni, Pernilla, Margareta, Antonio. Andra raden från vä: Åsa, Barbro, Jessica, Anita, Camilla L, Gun B, Emma, Beata, Kerstin, Martina. Tredje raden från vä: Gunnel, Lillemor, Anna, Annalena, Lis-Marie, Katarina, Carina, Johanna, Johan. Understa raden från vä: Akar, Emmy.

Göteborgs stift

Teckenspråkigt arbete i Göteborgs stift, Masthuggs församling, Carl Johans kyrkoplan 1, 414 55 GÖTEBORG Besök: Repslagareg 5 Emma Jacobsson, Präst Mobil: 073-773 88 54 emma.jacobsson@svenskakyrkan.se Gun Bothén, Diakoniassistent Mobil: 073-773 89 30 gun.bothen@svenskakyrkan.se Camilla Lans, Diakon Mobil: 073-773 89 25 Bildtelefon: 0406340578@t-meeting.se camilla.lans@svenskakyrkan.se

Härnösands stift

Johan S Wisser, präst SMS: 0735-08 40 71 BT: johan.selin@sip.omnitor.se Skype: johanfs johan.s.wisser@svenskakyrkan.se Akar Holmgren, diakon Tal/SMS: 0763-97 59 35 BT: akar.holmgren@ectalk.se Skype: akar.holmgren akar.holmgren@svenskakyrkan.se

Karlstad stift

Emmy Lindgren, prästkandidat, vikarierar för Stefan Nordenson emmy.lindgren@svenskakyrkan.se

Linköpings stift

Margareta Ridderborger, Präst i Finspång Mobil: 073-154 06 20 margareta.ridderborger@svenskakyrkan.se Antonio Silano, Pedagog Mobil: 070-256 55 18 Mariagården, Box 22, 612 21 Finspång antonio.silano@svenskakyrkan.se

Luleå stift

Annalena Norberg, Stiftsdiakon SMS/video: 070-190 25 17 annalena.norberg@svenskakyrkan.se Lis-Marie Rönnblom, Diakon Skellefteå pastorat Txt: 0910-77 66 71 & SMS: 072-206 31 51 lis-marie.ronnblom@svenskakyrkan.se Katarina Häggmark, Diakon Skellefteå pastorat (Projekt 2015-2017) SMS: 072-722 40 25 BT:svkteckensprakkatarina@ectalk.se katarina.haggmark@svenskakyrkan.se Anna Yttergren, Präst Piteå SMS: 070-169 67 01 anna.yttergren@svenskakyrkan.se

Box 186, 651 05 Karlstad 22


...medarbetare... Carina Sehlström, Diakoniassistent Umeå pastorat SMS: 072-539 10 68 BT/Txt: svkteckensprakcarina@ectalk.se carina.sehlstrom@svenskakyrkan.se

Teckenspråkig ung i kyrkan

Johanna Forsgärde, Präst Umeå pastorat BT: svkteckensprakjohanna@ectalk.se SMS: 072-539 10 57 Telefon: 090-200 26 07 johanna.forsgarde@svenskakyrkan.se

Camilla Berlin, projektmedarbetare Mobil: 070-348 37 08 camilla.berlin@svenskakyrkan.se

Juni Sowell, projektledare Mobil: 0730-585 736 juni.sowell@svenskakyrkan.se

Uppsala stift

Ing-Marie Lundberg, Teckenspråkskonsulent SMS: 0704-955 269 & Tel: 026-170 444 BT: uppsalastift@t-meeting.se & Fax: 026-170402 Gävle pastorat, Box 1423, 801 38 GÄVLE Besöksadress: Kaplansg 1, Gävle ing-marie.lundberg@svenskakyrkan.se

Lunds stift

Beata Sandell, Präst för teckenspråk och hörsel Mobil: 0709-103 053 Bildtelefon: dovkyrkan@t-meeting.se beata.sandell@svenskakyrkan.se Kerstin Dahl, diakonal verksamhet Mobil: 0761-884 242 kerstin.dahl@live.se

Kristina Åkerman, Präst Mobil: 0733-212 108 & Telefon: 018-430 37 74 Tunabergskyrkan, Tunag 29, 753 37 UPPSALA kristina.akerman@svenskakyrkan.se

Skara stift

Box 173, 532 23 Skara Jacqueline Björnram, kontaktperson Telefon: 0511-262 28 jacqueline.bjornram@svenskakyrkan.se

Visby stift

Väskinde prästgård 622 75 Visby Martina Åkeson Wollbo, Präst Telefon: 0498-270 003 & Mobil: 0727-122 702 martina.akeson.wollbo@svenskakyrkan.se

Stockholms stift

Gunnel Kjellermo, Präst Taltel/sms: 0702-164 002 gunnel.kjellermo@svenskakyrkan.se

Västerås stift

Box 7, 721 03 Västerås Barbro Lilja Brattgård, Präst Kyrkallén 23, 793 31 Leksand Skype: barlilja barbro.l.brattgard@svenskakyrkan.se

Lillemor Lindahl, Diakon Högalids församling SMS/whatsapp: 070-968 76 70 Taltel: 08-616 88 27 Skype: lillemor.lindahl1 lillemor.lindahl@svenskakyrkan.se Besöksadress: Högalidskyrkan, Högalids kyrkväg 11 T-bana: Hornstull, utgång Högalidsparken Postadress: Box 9048, 102 71 Stockholm

Åsa Grönberg, Stiftskonsulent Mobil: 0703-786 180 asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Växjö stift

Strängnäs stift

Box 527, 351 06 Växjö Jessica Lindberg, Stiftskonsulent Telefon: 0470-773 889 & SMS: 0709-190 151 Bildtelefon: 0406748629@t-meeting.se Skype: jessica.lindberg5 jessica.lindberg@svenskakyrkan.se

Teckenspråkigt arbete, Nikolaig 8, 702 10 Örebro Txt: 019-17 11 52 & BT: volontar.nikolai@sip.nu Daniel Keber, Stiftspräst Mobil: 070-340 59 87 & Tel: 0152-234 90 daniel.keber@svenskakyrkan.se

Anita Hellöre, stiftskonsulent SMS/MMS/video: 0709-105 874 Bildtelefon: 0406146992@t-meeting.se Skype: anitahellore anita.hellore@svenskakyrkan.se

Gun Carlzon, Stiftspedagog Mobil: 070-644 68 69 & Tel: 0152-234 91 gun.carlsson@svenskakyrkan.se Pernilla Folebo, Stiftsdiakon Mobil: 072-726 59 70 pernilla.folebo@svenskakyrkan.se

Vill du samtala om livet och om tro? - välkommen att kontakta någon av oss i

Agneta Wisser, Diakon Mobil: 070-529 77 14 agneta.wisser@svenskakyrkan.se

Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet. 23


Avsändare

Jessica Lindberg Växjö stift Box 527 351 06 Växjö

Foto: Privat

Vår kallelse - att följa Jesus Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.” (Matt 28:18-20)

något sätt skadar andra, att istället uppmuntra varandra och hjälpa varandra. Även om man inte tycker speciellt mycket om en person kan man Foto: Magnus Aronson/IKON ändå bete sig gott mot den personen och försöka göra sånt som blir bra för den människan. Det är inte alltid en så lätt uppgift, men vi får varje dag öva oss att leva så eftersom Gud kallat oss till det. Så tänker jag om kärleken till varandra. Men kärleken till Gud då? Ja, det tänker jag är att lita på Gud, att be till Gud och hoppas på hans hjälp, att öva sig i att följa Guds vilja och att ta emot Guds kärlek och det liv som Gud har gett mig. Det tänker jag är att älska Gud. Det är att följa vår kallelse.

Jesus sa åt sina lärjungar att gå ut i världen och berätta om honom, berätta om Guds kärlek och att Gud vill leva i gemenskap med oss. Dopet är något synligt och konkret som gör att vi lättare kan ta till oss att vi hör ihop med Gud. Vi är hans älskade barn. Vårt namn nämns tillsammans med Guds namn: Faderns, Sonens och den heliga Andens namn. Om man döps som liten bäbis får man vatten på huvudet, men om man döps som konfirmand eller vuxen kan det hända att man går ut i en sjö för att få döpas där, eller så är man i en kyrka och får vatten på huvudet då också. Vattnet är symbol som visar att Gud vill ge oss liv, evigt liv tillsammans med honom. Vi blir kallade att leva nära Gud här på jorden men också evigt.

Jag skriver vår kallelse, för vi är inte ensamma i detta. Kyrkan består av människor med olika förmågor som kan hjälpa varandra, som kompletterar varandra. ”Kyrkan är Kristi kropp- ett tempel av levande stenar. ” Så står det i Kyrkoordningen. Ordet Kyrka kommer av det grekiska ordet ”Kyriakos” och betyder ”De som tillhör Herren”. Kyrkan är alltså vi; alla som är döpta in i gemenskap med Gud. Vi är de ”levande stenarna”. Men ofta när man ser ordet Kyrka tänker man kanske på en kyrkobyggnad som är gjord av stenar och formad som ett stort hus. Det är också en kyrka men den är bara det eftersom vi som samlas där är Guds barn – de som tillhör Herren, Gud.

I dopet får var och en av oss kallelsen att

följa Jesus, att vara hans lärjungar. Det är vår gemensamma kallelse; att leva som kristna, som Guds barn, att försöka leva gott, göra bra saker för varandra. Jesus samlade alla bud i det dubbla kärleksbudet: ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” (Luk.10:27)

Kyrkan, vi, är kallad att inte bara hjälpa

varandra utan också ut i världen och berätta om Jesus, om Guds stora kärlek och att fler ska få uppleva det goda livet som kristen. Var och en får visa genom sitt liv sin tro på Gud och det får man göra på sitt eget sätt, som den Gud skapat mig till. Daniel Keber, präst i Strängnäs stift

Det är vår kallelse; att älska Gud och

varandra. Men kärlek betyder inte bara gå runt och känna varma känslor för varandra. Nej, det handlar mer om att ha omsorg om varandra, att försöka undvika det som sårar andra eller på 24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.