Ryska krigsfångar i Backens prästgård 1809

Under ryssarnas härjningar i Västerbotten sommaren 1809 utspelar sig ett drama vid Backens prästgård.

Ryssarna sätter krigsfångar, däribland komminister Pehr Stenberg, i förvar i bodarna vid prästgården. De anklagas för att ha hjälpt till att inta prästgården, som fungerar som ryskt sjukhus.

”2 000 svenskar har kommit till hamnen nedanför Backens kyrka och intagit prästgården!” Det berättar pigan Catharina för komminister Pehr Stenberg på morgonen den 22 augusti. Pehr Stenberg går ner till prästgården, som används som ryskt sjukhus, berättar han senare i sina minnesanteckningar. På trappan ser han gevär och sablar, och under en säng hittar han ytterligare en sabel som han ger till en svensk soldat.

Snart visar det sig att styrkan inte består av 2 000 man utan bara tre. Senare samma dag hör Pehr Stenberg skott från hamnen och buller från prästgården. Genom sitt vindsfönster ser han svenskar som springer iväg från prästgården. Vid middagstid kommer ryssar förbi komministergården och plundrar familjen på mat. Pehr Stenberg gräver ner pengar i kryddlandet och försöker mota bort ryssar från familjens potatisland, men de har fått lov av sin general att plundra.

Pehr Stenberg går till prästgården och kräver av ryssarna att få en vakt vid sin gård. Han blir nekad och hamnar i stället i förvar i stolpboden tillsammans med andra som anklagas för att ha hjälpt till att inta prästgården. Dagen efter blir de frigivna, men innan fångarna lämnar prästgården slår de sönder fönster och kakelugnar och stjäl smide som dörrlås och nycklar. Samma dag lämnar den ryska hären Umeå, bland annat på grund av deras svårigheter att hitta mat.

I november samma år besiktas prästgården på begäran av sjukhusdirektören Th W Rothman. I ett yttrande till Kongl. General-Krigs-Kommissariatet konstaterar han att här har den kungliga svenska kronan fått ansenliga reparationer.

Pehr Stenberg (1758-1824) komminister i Umeå landsförsamling1804-1824

Källa:
Pehr Stenbergs minnesanteckningar i forskningsarkivet i Umeå universitetsbibliotek
Umeås historia 1714-1089 på www.umea.se