Other languages with Google Translate

Rekordmånga röstade i kyrkovalet i Örebro

Resultatet för valet till kyrkofullmäktige i Örebro pastorat visar att valdeltagandet gick upp med 7,32 procentenheter jämfört med valet 2013. Kolla in resultatet!

2013 låg valdeltagandet i Örebro pastorat på 10,51% – och i år landade valdeltagandet på 17,83%. Sett över riket landade valdeltagandet på 19,08%, en ökning med 6,32 procentenheter, vilket är det högsta valdeltagandet i kyrkovalet sedan 1934.

Populärt att förtidsrösta

Förtidsröstningen i Örebro slog också rekord. 2 739 personer valde att förtidsrösta i Örebro pastorat fram till dagen före valet – 2 520 av dessa avsåg Örebro pastorat (132 övriga Strängnäs stift och 87 röster avsåg andra stift). Det är 3,6 gånger så många förtidsröster som vid förra valet, då 695 personer valde att förtidsrösta i pastoratet.

Två nya nomineringsgrupper i kyrkofullmäktige

Efter valet står det klart att nykomlingarna Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan tar 4 respektive 3 mandat i Örebro pastorats kyrkofullmäktige. Så här fördelas mandaten:

• Arbetarepartiet Socialdemokraterna: 16 (16)
  • Borgerlig samverkan i Örebro pastorat: 7 (10)
  • Frimodig kyrka: 2 (3)
  • Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan: 13 (16)
  • Sverigedemokraterna: 4 (-)
  • Vänstern i Svenska kyrkan: 3 (-)

Du hittar databasen med resultat för valet till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet här på webben

Vilka ska sitta i ditt församlingsråd? Missa inte nomineringsmötet i din församling!

Själva valdagen är över, men flera viktiga val återstår i höst. Då beslutas vilka personer som ska sitta i de lokala församlingsråden i Örebro pastorats åtta olika församlingar. Kom till nomineringsmötet i din församling i oktober och tyck till!

STORT ENGAGEMANG

Under valdagen den 17 september ringlade köerna långa utanför vallokalerna. Kolla in bilderna från kyrkovalet i Örebro!

Valdeltagande i Örebro pastorat

2017: 17,83%