Biskopens krönikor

Som biskop får Sören Dalevi olika typer av frågor och funderingar från människor han möter. Ibland skriver han korta texter eller krönikor baserade på funderingarna i olika tidningar och tidskrifter. Många av biskopens krönikor finns också samlade i krönikeböcker.

Julens bästa gåva – julkrönikor av biskop Sören Dalevi

Ett barn föds i ett enkelt stall och tvåtusen år senare fyller vi hela december med bjällerklang och julmust. Vad är det i julberättelsen som lett till att julen är vår absolut största högtid i Sverige? Vad kan herdarna, de tre vise männen och jungfru Maria berätta för oss idag? 

I Julens bästa gåva berättar biskop Sören Dalevi om julberättelsen utifrån olika perspektiv och exempel från konsthistorien.  

Andra krönikeboken – mer än vad du tror

Krönikorna i den här boken tar upp många av de vanligaste frågorna till biskopen men också en hel del andra funderingar – mer än vad du tror! Vad ångrar människor när de står inför döden? Hur kan Gud tillåta något som bär på en rädsla att avslöjas som en bluff? Och vad kan vi egentligen lära oss av hunden? 

Krönikorna i boken är tidigare publicerade i Nya Wermlands-tidningen.

Vad tror du på?

Vad är kristen tro? Hur förklarar man kärnan i religionen? Med Bibelns och den kristna traditionen som grund försöker biskop Sören Dalevi göra en så bra beskrivning som möjligt i den här boken. Han beskriver det som varit centralt inom kristendomen under lång tid, fast på ett sätt som bottnar i vår tid.

Förstår du vad du läser?

Att känna till Bibeln och dess bärande berättelser är avgörande för att kunna förstå västerländsk tro, musik, konst, litteratur och historia. Det är med andra ord nödvändigt att känna till Bibeln inte bara av religiösa skäl, utan ochkså för att kunna bottna i kulturen. Men hur ska man läsa?

Felet många gör när de vill läsa Bibeln är att de tar sig an den som en vanlig bok, från början till slut. Så kan man göra, men det är svårt. Den här boken vill hjälpa dig att hitta sätt att läsa Bibeln och förstå vad det är du läser. 

Första krönikeboken – i huvudet på en biskop

Krönikorna som är samlade i biskop Sören Dalevis första krönikebok berör tros- och livsfrågor på olika sätt. Och också en hel del andra funderingar. Sånt som finns i huvudet på en biskop. Har alla männiksor lika värde? Finns djävulen? Finns änglar? Varför firar vi påsk? Hur är man egentligen om man är religiös?

Krönikorna i boken är tidigare publicerade i Nya Wermlands-tidningen.

Relaterat innehåll

Biskopens krönikor hos NWT

Varje månad skriver biskop Sören Dalevi en krönika som publiceras i Nya Wermlands-tidningen. Här har NWT samlat alla krönikor på ett och samma ställe.

Biskop Sörens predikningar och tal

Här kan du se, höra eller läsa ett urval av biskopens predikningar och tal.

Biskop Sören Dalevis essäer

Biskop Sören har skrivit flera häften, om bland annat kyrkans roll i samhället, om utmaningar för Svenska kyrkan och Karlstads stift, och om barn och undervisning.