Barnfötter. Till vänster syns loggan för Agenda 2030.
Foto: Linda Mickelsson, Ikon

Mål 1- Ingen fattigdom

Det senaste kvartsseklet har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom. Detta visar att förändring är möjlig.

Stöd till människor som lever i utsatthet har alltid varit en del av Svenska kyrkans grundläggande uppdrag.  Enligt Agenda 2030 ska extrem fattigdom utrotas helt till år 2030. 

Arbete mot fattigdom i Sverige

Sveriges stadsmissioner och Rädda barnen är viktiga samverkanspartners för Svenska kyrkan i arbetet mot fattigdom. Läs Sveriges stadsmissioners senaste fattigdomsrapport och Rädda barnens rapporter om Barnfattigdom i Sverige.

Sociala trygghetssystem

Svenska kyrkan menar att kyrkor är lämpade att föreslå hur olika offentliga insatser bör utformas. Forskningsstudier visar att sociala trygghetsprogram har mycket positiva effekter, särskilt för barn. Representanter från trosbaserade utvecklingsorganisationer och ekumeniska nätverk har antagit dokumentet Diakonia in the Time of Inequality – Sigtuna Statement on Theology, Tax and Social Protection. Uttalandet slår fast att social trygghet är en mänsklig rättighet och att skatteintäkter är en förutsättning för att offentligt finansiera välfärdssystem. 

Humanitära insatser

När humanitära katastrofer inträffar drabbas dem som redan lever i fattigdom hårdast. Svenska kyrkans katastrofarbete syftar till att lindra den akuta nöden, men våra partners arbetar också förebyggande och med grundorsakerna till fattigdom och hunger.

I det humanitära arbetet stödjer Svenska kyrkan människor som drabbas av konflikter, torka, översvämningar och andra former av katastrofer. Målet är att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet. Arbetet sker genom samarbetsorganisationer inom ACT-alliansen, som samlar kyrkor och andra trosbaserade organisationer.

Genom vårt humanitära stöd arbetar vi även med insatser för att minska risken för framtida katastrofer genom att främja lokalsamhällens motståndskraft och återhämtning efter en katastrof. Det kan handla om utdelning av utsäde, boskap och redskap för att kunna börja odla mat efter en torka, eller plantering av träd och buskar som stoppar vattenflöden.

En diakon håller en annans hand i sina händer. Ett stearinljus med kristusmonogram brinner på bordet mellan dem.

Diakoni – kyrkans omsorg

Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen, ibland kallas det också kyrkans sociala arbete. Det handlar om att genom delaktighet, med respekt och i ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer. Grunden för arbetet är Guds kärlek, som den möter oss i Jesus Kristus.

Kvinna bär sitt barn på ryggen.

Sociala trygghetssystem

Social trygghet är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom och ojämlikhet. Act Svenska kyrkan hjälper människor att ta del av sociala stöd som redan finns och arbetar för att fler ska få tillgång till den tryggheten.

Katastrofinsatser

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Act Svenska kyrkan samarbetar med partner runtom i världen som finns på plats både före, under och efter katastrofen.

En liten flicka med rosa keps sitter på en brygga och doppar i tårna i vattnet.

Ekonomiskt stöd från stiftelser och fonder

Från den 15 maj kan du söka ekonomiskt stöd från någon av de stiftelser och fonder som Svenska kyrkans kyrkokansli förvaltar. Målet är bland annat att hjälpa barn och unga, personer med funktionsnedsättning och äldre och sjuka.

Trädkronor. Till vänster i bilden syns loggan för Agenda 2030.

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.