Gospelkonserten under inspirationshelgen Fri till tro 2017.
Foto: Camilla Arvidsson

Martin Luther och 600 andra besökte Fri till tro

Nyhet Publicerad

I helgen besökte Martin Luther Kulturens hus i Luleå, under inspirationshelgen Fri till tro. Uppemot 600 personer deltog och många fler kom till de öppna programpunkterna.

Tre dagar av reformation och Martin Luther, blandat med gudstjänst, musik och teater. Så såg helgen ut för de nästan 600 deltagare som kom till Kulturens hus i Luleå för inspirationshelgen Fri till tro.
   – Jag och projektgruppen är så glada, det har varit en fantastisk helg där människor fått möta både varandra och Luther, säger Dag Hedin, projektledare.

Luther utmanade deltagarna att skriva teser

En av deltagarna som fick mest uppmärksamhet var självaste Martin Luther, som tillsammans med sin fru Katharina von Bora mötte deltagarna, samtalade och uppmuntrade dem att försöka skriva fler teser än hans berömda 95.
Och teser skrevs, även om Luther fortfarande skrev flest. Deltagare i alla åldrar bidrog med förslag på hur kyrkan borde förändras, reformeras. Bland förslagen fanns allt från att ta hand om skapelsen och se de små församlingarna i inlandet, till att – som ett barn skrev – få mer godis i kyrkan.

Många programpunkter att välja mellan

Programmet har både bestått av föreläsningar och olika kulturella aktiviteter, som Per Ragnars föreställning Luther död eller levande och en gospelkonsert med körsångare från hela stiftet tillsammans med Britta Bergström (känd från bl.a. Så mycket bättre) och storbandet Swinging Wheel. Dessutom fanns en specialbeställd konstutställning som delvis kommer ställas ut på stiftskansliet under september.