Avesta-Grytnäs pastorat

Avesta-Grytnäs pastorat Besöksadress: Bruksgatan 1, 77431 AVESTA Telefon: +46(226)464700 E-post till Avesta-Grytnäs pastorat

Carmina Burana-manifestation för möte & mångfald.

Carmina burana i folkärna kyrka

Konsert

lördag 11 november kl. 18-19

söndag 12 november kl. 16-17

Öppet genrep

fredag 10 november kl. 19-20

Ladda ner informationsfolder (PDF)

Carmina Burana-folder på svenska

Carmina Burana-folder på engelska

Under hösten 2017 kommer Avesta-Grytnäs Pastorat och By-Folkärna Pastorat att genomföra ett stort mångfaldsprojekt under namnet Carmina Burana –Manifestation för Möte & Mångfald.

oberoende av tid, kultur och religion

Carmina Burana är ett verk för kör och orkester som uppfördes i Tyskland för 80 år sedan, under kriget. Det är ett profant, icke-kyrkligt verk av Carl Orff som består av tonsatt latinsk lyrik från 11-1200. Texterna speglar människans öde och handlar om det som är gemensamt för alla, oberoende av tid, kultur och religion:

kärlek, smärta, naturen, sorg och längtan.

Livsbejakelse-trots allt, genomsyrar verket. Vi vill göra Carmina Burana till något mer än bara ett körverk. Vi vill samla så många människor som möjligt i publiken, med olika kulturer och religioner, för en gemensam kulturupplevelse. På scenen kommer över 100 vuxna körsångare att medverka, liksom 50 barn och unga, en dansgrupp från England (Gracefool Collective), eldslukare, en stor orkester samt en grupp syrianska trumspelare som möter upp med trummor utanför kyrkan. Folkärna kyrka rymmer 500 besökare. Vi hoppas på en fullsatt kyrka av människor från olika kulturer, olika länder, olika religioner där vi kan samlas i synen på möte och mångfald som en tillgång för mänskligheten i Folkärna kyrka november 2017.

språkkören

Vi har också en språkkör med hälften svenskar, hälften nyanlända/asylsökanden. Vi sjunger sångerna ur Carmina Burana men byter ut latinet mot svenska ord och formuleringar, helt i Carl Orffs anda (kompositören). Orff var en musikpedagog som skapade ett helt eget verk för musikalisk inlärning från grunden med hjälp av rytmer, ramsor och enkla musikmotiv. Vi tror att han skulle ha gillat det vi gör i språkkören. Språkkören träffas på måndagar 16.45-17.45 i Avesta Församlingsgård.

Språkkören kommer inte att medverka på scenen men förhoppningsvis finnas med i publiken och känna igen de flesta sångerna!

ladda ner informationsfolder och sprid ordet

För att det här ska få den genomslagskraft som vi önskar, behöver informationen spridas till enskilda personer, företag, internationella grupper, ja alla som vill slå ett slag för styrkan i möte och mångfald. Att kunna mötas över olika gränser är kanske mänsklighetens största uppgift idag.

Hjälp till att sprida ordet genom att ladda ner informationsfoldern om Carmina Burana här ovan eller hämta några exemplar på pastorsexpeditionen.

Och framför allt... Varmt välkommen till Folkärna kyrka 10-12 november!

Anna Risberg

Avesta-Grytnäs pastorat