Begravning

Döden är en del av livet. Vi vet att det är så. Ändå kommer ofta bortgången av en närstående som en chock för oss.

Under begravningsgudstjänsten kan vi tacka för vad den döde givit oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss.

Vänta gärna ett par dagar efter dödsfallet med att kontakta begravningsbyrån. Låt det klarna för er själva hur ni vill ha det. Ju mer aktiv del i planeringen man orkar ta desto bättre.

Prästen och de anhöriga utformar ofta begravningsgudstjänsten tillsammans. Efter gudstjänsten fortsätter gemenskapen ofta i en eftersamling där vi minns den avlidne i en stunds samvaro. I Dalby har vi Eginogården, som går bra att hyra och ordna det själv eller få hjälp av en cateringfirma.

Själaringning

En dag i närheten av dödsfallet bokar vi en själaringning i kyrkan. Då ringer vi i kyckklockorna i 20 minuter för att kungöra dödsfallet. Anhöriga får gärna komma till kyrkan och ha en stund i stillsamhet. 

Tacksägelse i kyrkan 

En söndag efter dödsfallet sker tacksägelse i kyrkan för den avlidne som varit medlem i Svenska kyrkan. Då läses den avlidnes namn upp mot slutet av den ordinarie gudstjänsten och församlingen samlas i en kort bön för den avlidne medan kyrkans klockor ringer.

Tankar om meningen med livet och om det finns en fortsättning efter döden uppfyller oss i samband med ett dödsfall. Kyrkans präster och diakoniassistent finns tillgängliga som ett stöd i denna process.