Foto: Kristina Strand Larsson/IKON.
Guds vägar
Den första beteckningen på de kristna i Bibeln är ”de som hörde till Vägen” (Apg 9:2).  Men det finns flera religiösa traditioner som talar om sig själva som en väg. Leder alla vägar till samma mål? Är vägarna likvärdiga, eller finns det någon som är säkrare att följa? Eller har vi olika mål? Det är frågor som aktualiseras i mötet mellan oss som följer olika vägar.

Interreligiöst Fredsforums Vandring för vänskap bygger på tanken att våra vägar åtminstone korsas ibland, så att vi kan följa varandra ett stycke på vägen och samtala om varifrån vi kommer och vart vi är på väg.

I den judisk-kristna dialogen har man ibland talat om ”the parting of the ways” – den punkt där kristendomen upphörde att vara en judisk förnyelserörelse och blev en egen religion. Om de vägarna, och hur vi kan förstå dem båda som utstakade av Gud handlar Guds vägar, judendom och kristendom – ett inomkyrkligt samtalsdokument.

Dokumentet kom 2001, men är minst lika aktuellt idag. Under 2017 ska Svenska kyrkan därför ta upp det till förnyat studium – inte minst mot bakgrund att vi firar Reformationens 500-årsjubileum och behöver göra upp med det antijudiska arv som präglat vår kyrka liksom andra lutherska kyrkor. Vi kommer att återkomma till hösten med program kring Guds vägar – men den som vill ha hjälp att ordna samtal i arbetslaget eller offentliga arrangemang är välkommen att höra av sig till oss. Materialet finns att ladda ned här som pdf.

Vilka tankar vi än har om vår egen och andras väg, så kan vi stämma in i den heliga Birgittas bön: ”Visa mig Herre din väg, så vill jag gärna vandra den”!

Helene Egnell
Ny chans att se BESA – the Promise
 
Under hösten var vi med i ett samarbete kring filmen BESA – the Promise, som fick sin Sverigepremiär i Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen. Den berättar om en glömd del av historien om Andra världskriget: hur albanska muslimer gömde judar, ibland med fara för eget liv. Historien gestaltas genom två män, ättlingar till dem som räddade och dem som räddades. Besa är beteckningen på den albanska hederskod som innebär att man är skyldig att ta emot och skydda flyktingar.

Filmen visades i såväl Skärholmen som på Kista folkhögskola, i ett samarbete mellan de två folkhögskolorna, Svenska kyrkan i Skärholmen och Spånga-Kista, Forum för levande historia och Centrum för religionsdialog – allt på initiativ av stadsdelsnämnden i Skärholmen. Det blev tre visningar med efterföljande panelsamtal, och samanlagt ett drygt hundratal personer såg filmen. Några reaktioner från publiken:

”Tack för att ni tagit hit en hoppfull berättelse! Det behöver vi”.

”Jobbigt att bli konfronterad med min bekvämlighet”.

”Hur vågade albanerna ta sådana risker? Hur kan man skydda främlingar och riskera sin familjs säkerhet? Jag vet inte om det egentligen är mod, plikt eller tokeri.”

”Fått lära mig om hat mellan judar och muslimer, men det finns tydligen andra kapitel.”

”Har aldrig sett företrädare för tre religioner på samma scen.”

”Hur kan mina barn träna sin solidaritet?”

Nu får den som missade dessa visningar en ny chans att se filmen då Samarbetsrådet för judar och kristna i samarbete med Katedralakademin och Centrum för religionsdialog visar filmen
den 5 mars. För mer information, se under rubriken På gång!
Foto: Malin Norrby.
Kom och botanisera i vårt bibliotek

Centrum för religionsdialogs lokaler finns ett litet specialbibliotek inriktat på religionsdialog, religionsteologi, litteratur om världsreligionerna samt närliggande ämnen. Biblioteket inrymmer ett tusental titlar – främst tryckta böcker men även artiklar, utbildningsmaterial och dokumentärfilm. Större delen av beståndet utgörs av material på svenska och engelska.

Malin Norrby som vikarierar på Centrum för religionsdialog och också är utbildad bibliotekarie har skapat en katalog som ligger tillgänglig på nätet genom katalogtjänsten LibraryThing. Man kan söka på författare, titel och på ämnesord. Nyinköpta böcker läggs in kontinuerligt och ett urval av nyförvärven kommer också att presenteras kort på Centrum för religionsdialogs blogg.

Lån från biblioteket sker efter överenskommelse.
Kontakta Malin Norrby via e-post: malin.norrby@svenskakyrkan.se

Här hittar du bibliotektskatalogen.
 
NY BOK:
Våga möta


En av de böcker som finns i vårt bibliotek, men också till försäljning, är Våga möta. Kyrkans kallelse i ett mångreligiöst Europa (Artos Academic).

Redaktörer är Pernilla Myrelid och Andrew Wingate, och boken är en samproduktion inom Borgågemenskapen (de anglikanska kyrkorna på Brittiska öarna och de lutherska kyrkorna i Norden och Balticum), som också kommit i en engelsk utgåva med titeln ”Why Interfaith?”.

Boken innehåller exempel på interreligiöst arbete från kyrkorna i Borgågemenskapen, och reflektioner över religionsmötets praktik av ett 40-tal olika författare.
Ny blogg!

Centrum för religionsdialog har startat en blogg. Där kommer vi att publicera reflektioner över aktuella händelser från oss som jobbar här, men bloggen vill också vara en resursbank för religionsdialog, och informera om vår verksamhet och de olika sammanhang vi finns med i.

Här hittar du bloggen.
på gång...
Foto: Istockphoto.
VANDRING FÖR VÄNSKAP
1 februari kl 16.15, Bajit, Nybrogatan 19A

Interreligiöst Fredsforum anordnar en lite annorlunda Vandring för vänskap i anslutning till World Interfaith Harmony Week. Den anknyter till den samtalsdag som Sveriges interreligiösa råd anordnar i Bajit, det judiska kulturcentret.

Vandringen beräknas starta kl 16.15, och går via Kungsträdgården, Slottsbacken och Judiska museet på Själagårdsgatan till Stora Moskén på söder, där vi avslutar med en ljusmanifestation där texter om fred från olika religiösa traditioner kommer att läsas.

Även den som inte deltar i samtalsdagen är välkommen att delta i vandringen, eller ansluta vid moskén, dit vi beräknas nå ca kl 17.45. Den som inte orkar gå hela vägen kan ta buss 2 från Kungsträdgården eller Skeppsbron.
Challenges in Christian-Muslim Dialogue in Africa

Tisdag 7 februari kl 18.00

Stockholms stiftskansli, Klara Södra Kyrkogata 1, 3 trappor


Smörgås serveras från kl 17.30.

Vi får besök av Rev Dr Johnson Mbillah, General Adviser för PROCMURA, Program för Christian-Muslim Relations in Africa, som sedan över 50 år arbetar med att skapa goda förutsättningar för dialog och samarbete. Vilka likheter och skillnader finns det mellan situationen i Afrika och Sverige? Finns det något vi kan lära av PROCMURAs arbete?

Johnson Mbillah inleder med ett föredrag om deras verksamhet, och sedan samtalar vi om hur vi kan inspireras till förbättrade relationer mellan kristna och muslimer i våra sammanhang. Föredraget och samtalet hålls på engelska.

Anmälan dig här  eller via mail till
malin.norrby@svenskakyrkan.se senast 3 februari.
Rev Dr Johnson Mbillah,
General Adviser för PROCMURA,
Program för Christian-Muslim Relations
in Africa,
Foto: Arkiv.
BESA – the promise
Söndag 3 mars kl 15.00
i Nicolaisalen, Själagårdsgatan 11


Filmen BESA – the Promise berättar den glömda historien om hur albanska muslimer gömde judar under andra världskriget.
Se artikel ovan.

Arr. Samarbetsrådet för judar och kristna tillsammans med Centrum för religionsdialog och Katedralakademin.
Entré 50 kr, gratis för Samarbetsrådets medlemmar.
INSPIRATIONSFRUKOST:
Goda exempel på religionsdialog
för att motverka motsättningar
mellan trossamfund


Ett tillfälle för den som arbetar med flyktingmottagande att samtala kring frågor som: Hur får vi till stånd en bra religionsdialog i församlingen? Hur möter vi svåra samtal och hur inspirerar vi till en mer öppen dialog?


Anmäl dig här  senast 6 maj.
Foto. Arkiv.