Foto: Aina Jonsson

Samiska hantverk spårlöst försvunna

Nyhet Publicerad

För några år sedan försvann några av de samiska kyrkodekorationer som de samiska arbetsgrupperna i Luleå och Härnösands stift tillverkat. Var är de nu?

De samiska kyrkodekorationerna skapades i ett samarbetsprojekt av de dåvarande samiska arbetsgrupperna i de två nordligaste stiften i början av 2000-talet. De olika alstren skulle synliggöra den samiska kulturen i kyrkorummen och användes vid olika samiska gudstjänster i svenska Sápmi.

Men sedan några år tillbaka saknas några av hantverken och nu efterlyser det sydsamiska kyrkobladet Daerpies Dierie de tre föremålen på bilden ovan.
   Aina Jonsson, tidigare ordförande för den samiska arbetsgruppen i Luleå stift, säger till Daerpies Dierie:
   – Att de har försvunnit är verkligen ett bakslag. Det är hemskt att de är borta och jag är ledsen för det.

Vet du något om de saknade föremålen? Hör av dig till Daerpies Dieries kontaktperson ViviAnn Labba Klemensson, 070-54 57 592.

de saknade föremålen

  • En blå matta med gul sol och röda och gröna dekorationer, tillverkad när Luleå och Härnösands stift samverkade i en gudstjänstverkstad i Offerdals församling.
  • Några vita kåtastänger i miniatyr.
  • Ett rött predikstolskläde med tennbroderi på blå bakgrund, tillverkad när Luleå stifts arbetsgrupp hade gudstjänstverkstad i Gällivare församling.

Daerpies Dierie

Sydsamiskt kyrkoblad kommer ut fyra gånger per år och ges ut av Härnösands stift och Nidaros bispedøme med stöd av norska sametinget och Svenska kyrkan.