Foto: Pixabay

Vision

Svenska Kyrkan New York

Vår vision utgår från att tillgodose de behov som finns hos svenskar som bor och vistas i en världsstad som New York och att vår verksamhet skall uppfattas som inspirerande, relevant och spännande.

Närvaro i samtal och möten
I visionen utgår vi från att det är möten mellan människor som är det centrala i kyrkans verksamhet. Det är i dessa möten människans grundläggande behov tillgodoses, som ju inte bara handlar om att sova, äta och arbeta utan även om andlighet, stillhet, samvaro, meningsfullhet, gemenskap och att växa som individer.

Därmed blir alla möten mellan människor viktiga oavsett var de sker. Vi ser på begreppet ”församling”, som inte enbart något geografiskt definierat, utan församling är alla de tillfällen då människor kommer samman.

Vision innebär alltså att erbjuda svenskar de bästa mötesplatserna utifrån vår värdegrund. Detta oavsett om det sker i kyrksalen, är en samtalsgrupp på kvällstid, eller projektmöten av olika slag.

Vi är öppna för möten som sker i den virtuella världen: på nätet i olika former, bland appar och sociala medier. Tekniklösningar gör det möjligt att följa gudstjänster, oavsett tid och plats.

 
Från tradition till relation 
Kyrkan spelar en central roll i människors liv under årets traditionella högtider som jul, påsk, alla helgons dag och när man passerar viktiga milstolpar i livet som dop, konfirmation, vigsel eller begravningar.

Ovan beskrev vi kyrkans traditionella roll under ett år eller under ett liv. Ett tankesätt kring utvecklingen av relationer i församlingen är att fundera på vad kyrkan kan göra under en enda dag.

Ett annat sätt som relationstänkandet kan bidra till att utveckla församlingen på är att kyrkans verksamhet på många sätt handlar om relationen mellan människa och Gud, relationen mellan människor och människor, och relationen till mig själv.

Visionen utgår från mötet mellan människor som det centrala i kyrkans verksamhet. Det är i möten som vi brottas med andra och med oss själva, vi diskuterar erfarenheter och föreställningar, ifrågasätter fördomar och attityder. Det är i mötet man blir den man är.

Öppenhet mot en dynamisk omvärld i förändring
Församlingen är en samlingsplats, med ett program som inbjuder människor att komma till kyrkan och ta del av verksamheten. Vår verksamhet upplevs som spännande och inspirerande i en dynamisk världsstad som New York, den riktar sig till personer i olika åldrar och med olika intressen och bakgrunder.

Vi är öppna för områden som engagerar och fångar fantasin hos svenskar New York inom områden som kultur, musik, konst, mode, hälsa, utbildning.

Nätverk för omsorg och trygghet 
Människor som besöker församlingen känner en stark förankring till Sverige, det är som ett ”home away from home”. Församlingen bidrar till att skapa trygghet genom svensk tradition och kultur; stödjer avstampet från det kända till det okända; och underlättar integration in en ny och delvis okänt samhälle.

Inspirerande miljö för alla generationer 
Vi lägger stor vikt vid det personliga bemötande, att bli sedd och hörd av andra, att ha en plats vid bordet. Det är den personliga känslan som är viktigast att förmedla till samtliga besökare.