Svenska kyrkan Uppsala

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Upplev domkyrkomiljön som den såg ut 1509

Ny app låter oss resa tillbaka i tiden och möta människor och miljöer i femtonhundratalets Uppsala.

Vad skulle du göra om ärkebiskopen Jakob Ulfsson bad dig om en tjänst? Hur såg det ut runt domkyrkan 1509? Vilka människor levde och rörde sig i Uppsala?
Med hjälp av en ny app kan du nu kliva rakt in i Uppsalas historia och bli en del av det som varit.

Appen, som heter Visir, ger användaren utmaningar längs vägen genom domkyrkomiljön och det finns mycket att uppleva och lära sig om livet för 500 år sedan.

Jonas Lindberg, präst i Uppsala domkyrka, är positiv:
-Kyrkan är alltid nu och här, men appen ger en ny upplevelse av omgivningarna som de såg ut då och fungerar på det stora hela bra.

Upplevelsen baseras på att användaren rör sig fysiskt med sin mobil eller läsplatta  över området. 3D-grafiken är detaljerad och figurerna som förekommer är baserade på verkliga historiska personer och händelser. Berättelserna, arkitekturen och miljöerna är framtagna i samarbete med arkeologer och historiker.

Visir Augmented History är kostnadsfri och finns i App Store eller Google Play för nedladdning. Tillgång till wifi behövs vid nedladdningstillfället. Användaren behöver ett SIM-kort i sin läsplatta eller smartphone, samt aktiverad GPS-funktion.

-Uppsala City erbjuder fritt Wifi i Uppsala innerstad och från 3 juli kommer det att fungera utmärkt runt domkyrkan, berättar Karin Södergren från Region Uppsalas enhet för hållbar utveckling, som varit drivande i utvecklandet av appen.

Upplev domkyrkan som den såg ut 1509.