Strängnäs stift

Strängnäs stift Besöksadress: Gyllenhjelmsgatan 1-2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 84, 64522 Strängnäs Telefon: +46(152)23400 E-post till Strängnäs stift Webbplats

Fem nya präster och tre nya diakoner i Strängnäs stift

Söndagen den 11 juni, vigde biskop Johan Dalman fyra nya präster och tre diakoner till tjänst i Svenska kyrkan och Strängnäs stift. Vigningen skedde i domkyrkan och biskopen assisterades av biskop em Hans-Erik Nordin, domprost Christofer Lundgren och diakon Katrin Palmer.

Biskop Johan Dalman talade denna söndag om Jesus som den ”oönskade hörstenen”. Om hur Gud blivit människa och därför utmanar alla som har makt och vill att Gud ska vara avlägsen och gudomlig.

- Det provocerar att det Jesus säger och gör är så vardagligt och mänskligt – handlar om medmänniskan. Fast det är ju det som gör kristen tro alldeles unik: att vi tror på en Gud som både är ovan där och nära här - och att det förändrar allt, sa biskop Johan Dalman.

En nyvigd präst tjänstgör som pastorsadjunkt i särskild introduktionsförsamling under sitt första år som präst. Därefter är hon/han behörig att söka tjänst i Svenska kyrkan.

Nyvigda präster och diakoner i Strängnäs stift, fr v: Catharina Carlsson, Linnea Eriksson, Fredrik Seltman, Eva Gelang, Agneta Wisser, Laura Alanko, Per Malmros och Towe Andegren.

De nya prästerna är:
Catharina Carlsson, 27 år, bosatt i Uppsala. Kommer att tjänstgöra året som pastorsadjunkt i Askersunds församling.
Linnea Eriksson, 25 år, bosatt i Uppsala. Kommer att tjänstgöra året som pastorsadjunkt i Nikolai församling, Örebro pastorat.
Fredrik Seltman, 33 år, bosatt i Rönninge. Kommer att tjänstgöra året som pastorsadjunkt i Östertälje församling, Södertälje pastorat.
Towe Wandegren, 41 år, bosatt i Uppsala. Kommer att tjänstgöra året som pastorsadjunkt i Eskilstuna församling.

I samband med vigningen välkomnades Laura Alanko till tjänst i Svenska kyrkan. Hon är 25 år, nyligen prästvigd i Finland och kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkt i Torshälla församling.

De nya diakonerna:
Eva Gelang, 52 år, bosatt i Askersund. Tillträder diakontjänst i Hallsbergs församling.
Per Malmros, 43 år, bosatt i Örebro. Tillträder diakontjänst i Almby församling, Örebro pastorat.
Agneta Wisser, 36 år, bosatt i Mullhyttan. Tillträder introduktionstjänst som diakon i Strängnäs stift teckenspråkig arbete.

För mer information:
Henrik Rudsäter
Stiftsadjunkt med ansvar för rekrytering

Maria Holmgren
Stiftsdiakon med ansvar för rekrytering
Tel: 0152- 234 42