Foto: Carina Berglund

Rwantege

Rwantege är församlingens vänförsamling i Tanzania.

2017 skrevs ett vänförsamlingsavtal som gäller Hortlax församling och Rwantege församling i Tanzania.

Detta gjordes efter att Phinias som hör till Rwantege församling var här i Hortlax under utbytesprogrammet ”Ung i den världsvida kyrkan” Det ledde till en god relation mellan Carina Berglunds (församlingsassistent i Hortlax församling) familj som gjorde ett återbesök i privat regi till Tanzania i juni 2016. Det blev ett kärt återseende och det knöts ännu starkare kontakter med församlingsledare i kyrkan där som efter hemkomsten ledde till att ett besluts tog i kyrkorådet att ett vänförsamlingsavtal skulle upprättas och som vår kyrkoherde Anna Andersson skrev på. 

2019 så kom Phinias tillbaka i början av december månad och då togs nya kontakter, den här gången med församlingens Roverscouter. Där och då togs ett beslut att scouterna ville besöka vänförsamlingen i Rwantege. De började jobba ihop och söka pengar för en kommande resa. I mycket god anda och samarbete med Phinias som fanns på plats i Rwantege kunde en resa, som framflyttats två gånger på grund av pandemin, genomföras juni månad 2022. 

Pastor Denice och Pastor Edwin får ta emot en gåva till församlingen vid Roverscouternas besök i gudstjänsten. Foto: Carina Berglund

Det ungdomarna som var med på resan är oerhört fyllda av det dom fick möta på plats i Rwantege av kärlek, gästfrihet, givmildhet och nåd. Detta har varit en oförglömlig resa som många av dom kommer att bära med sig resten av sina liv. De har vuxit som människor och blivit ödmjuka inför andra människors livsberättelser och kulturella skillnader.   
- Det som mest av allt förvånade oss var deras innerliga glädje och tacksamhet Människor behöver inte svälta i de församlingen vi besökte men människor är med svenska mått mätt ändå relativt fattiga och församlingen har därför inte alltid möjlighet att bedriva den verksamhet som man skulle önska, säger Carina Berglund.

HÄR kan du läsa mer om Roverscouternas resa till Tanzania under sommaren 2022.

Samarbetet församlingarna emellan berör olika aspekter av församlingslivet. Vi kommer att kontinuerligt men också vid vissa tillfällen be för varandras församlingar och verksamheter. Vi kommer att upprätta kontakter mellan barn- och ungdomsgrupper i Hortlax och Rwantege för att lära oss likheter och olikheter om varandra. Vi kommer också hålla varandra informerade om vad som händer och planeras i församlingarna. I Hortlax kommer vi i olika grupper och vid vissa tillfällen under året samla in kollekter som skickas ned till Rwantege. Vi kommer att bli informerade var pengarna sedan placeras.

Vår förhoppning är att våra församlingar på olika sätt kan vara till välsignelse för varandra, att vi kan lära oss av varandra och att vi kan dela med oss av det vi fått från Gud.

Besökare från Rwantege i Hortlax, december 2023

En kall decemberdag den 11 december landade åtta vänner från vänförsamlingen i Rwantege, Tanzania, på Kallax airport. Marianne Hellgren och Carina Berglund mötte upp med varma kläder för att gå den korta biten till de varma bilarna som stod och väntade.

Våra vänner, fyra vuxna och fyra ungdomar togs emot av arbetslaget i församlingen där en gemensam lunch inmundigades. Sen installerades gästerna hos olika familjer under den tid de ska bo och besöka församlingen.

Ett gediget program hade satts för att våra besökare skulle få med sig så mycket intryck och möten med människor som möjligt att ta med sig hem tillbaka till sin församling att berätta om.

På programmet har varit möten med luciatåg med barn från både Bergsviksskolan och Hortlax högstadium. Men även besök i klasserna för att möta barn och lärare. Lunch i skolans matsal var en höjdare. Studiebesök har gjorts på bland annat yrkeslinjerna vid Strömbackaskolan och ett besök på sjukhuskyrkan. Ett mycket uppskattat möte var bland kossorna på Algots gård i Bodsjön där de fick vara med om robotmjölkning av korna.

En kall lördag var roverscouterna, de som besökte Tanzania sommaren 2022 med och ett stort gäng åkte med buss till Storforsen. Där tittade vi på den brusande forsen och grillade hamburgare ute. En upplevelse där våra gäster höll sig gärna nära elden.

Vi firade gudstjänster tillsammans i både Hortlax kyrka och Tallhedskyrkan, besökte olika familjer i församlingen på luncher och middagar men även restaurangbesök inne i stan hanns med. Bland de sista kvällarna så samlades alla värdfamiljer tillsammans hos familjen Häggbom där våra gäster fick testa på att sparka, vi torrtovade och gjorde ståltrådsarbeten. Det som var särskilt kul för killarna var att prova att göra en smideskrok i smedjan.

Sista kvällen tillsammans med roverscoterna så ställdes det till med en avskedsfest och tacokväll med dans och lekar i Tallhedskyrkan där vi fick skratta, samtala om hur dessa dagar har gjort avtryck hos oss alla.

En kärt möte som vi tar med oss i våra hjärtan och som berikat församlingen i Hortlax.

Glada kvinnor i byn dansar och sjunger i ett glatt mottagande när Roverscouterna intar byn. Foto: Carina Berglund
Hälsocentralen som kyrkan i Rwantege driver. Med bidrag från Hortlax har man kunnat bygga detta laboratorium där man har en blodbank samt göra olika tester. Foto: Carina Berglund
En middagstallrik med casawa, jams, böner och kokbananer. Foto: Carina Berglund