Ett grönt Pilgrimskapell i Visby domkyrka

Nyhet Publicerad

Domkyrkan i Visby är en del av S:t Olavsleden som är en pilgrimsled vilken sträcker sig mellan S:t Olofsholm på nordöstra Gotland och Visby. I domkyrkans kapell ska pilgrimen finna en plats att vila sin stav och lägga ifrån sig sin hatt.

Med hjälp av flera jordiga händer skapades ett grönt rum i Visby domkyrka under veckan. Ett Pilgrimskapell, där gröna växter, porlande vatten och fågelsång erbjuder besökarna lugn och frid.

- Tanken kom då vi förberedde oss för den än mer ökande volym av sommarbesökare som vi förväntas få inte minst tack vare kryssningskajen. Hur behåller vi kyrkan som kyrka och ett levande heligt gudstjänstrum – ett levande rum med plats och puls och vila och väntan och möte med Gud, säger domkyrkokaplan Cecilia Nyberg.

- Kyrkan är i sig redan invigd sedan år 1225. Nu kan vi även ta Pilgrimskapellet i bruk, sade domprost Mats Hermansson under morgonmässan den 31 maj. En mässa som för dagen firades just i Pilgrimskapellet.

Visby domkyrka Sankta Maria är en del av S:t Olavsleden, en pilgrimsled som sträcker sig mellan S:t Olofsholm och Visby tvärs över Gotland. I domkyrkans Pilgrimskapell ska pilgrimen kunna vila sin stav och lägga ifrån sig sin hatt.

- Vi hoppas att detta kapell ska kunna bibehållas året runt med årstiderna som sätter gränsen för grönskans utformning. Här kommer man att kunna samlas till bön och andakt, bibelstudier och samtal, kanske vigslar, och förstås det enskilda mötet med Gud, säger Cecilia Nyberg.

Du kan läsa mer om S:t Olavsleden på Svenska kyrkans hemsida.

Kontaktpersoner:

Cecilia Nyberg
Domkyrkokaplan
0498-20 68 66

Mats Hermansson
Domprost
0498-20 68 48