Foto: Jermunn Solem

Lidens gamla kyrka - sig lik, men ändå inte!

Arbetet fortgår i Lidens gamla kyrka, och nu börjar vi känna igen oss i kyrkan igen, men skillnaderna är ändå stora!

Byggnadsställningarna har fått flytta ut ur Lidens gamla kyrka, och kvar finns bara en mindre, flyttbar ställning, så att konserbvator Eva Körberg Mårtensson skall komma åt ordentligt. Ljuset strålar in genom fönstren och de nyligen rengjorda väggarna och taket ger ett ljust och rent intryck.

 

Kyrkan ser annorlunda ut utan bänkar och orgel. Foto: Jermunn Solem

De flesta föremålen är rengjorda nu. En del återstår på predikstolen och Maria skåpet skall snart öppnas för en ordentlig genomgång. Men på det stora hela ger föremålen ett rent och färgglatt utseende.

En dammfri och ren altaruppsats som strålar av färg! Foto: Jermunn Solem
Rengjort krucifix på rengjorda väggar! Foto: Jermunn Solem

Snart är det dags att ta bort skyddet från golvet och börja möblera upp kyrkan igen. Menzels orgelbyggare kommer inom kort med de rengjorda orgelpiporna och orgeln skall återfå sin plats. Bänkarna skall kortas en liten bit intill väggen för att skapa en något bredare mittgång i kyrkan - något som kommer att uppskattas inte minst av alla brudpar!

 

Detalj av den rengjorda predikstolen. Foto: Jermunn Solem

Sanering av Lidens gamla kyrka

Sent i höstas upptäcktes hussvamp i Lidens gamla kyrka, pastoratets lilla pärla från medeltiden med rika konstskatter. Nu är den stängd för sanering och skall rengöras med hjälp av länsmuseet från nock till grund från sporer. Kyrkan har tömts på föremål och bänkar och de föremål som inte kan flyttas skyddas av en "kassun", en sorts rum i rummet. Information om saneringen och renoveringen kommer regelbundet att läggas upp här på sidan!

Lidens gamla kyrka

Lidens gamla kyrka är en populär dop- och vigselkyrka. Den medeltida kyrkan med sin fantastiska omgivning lockar besökare från när och fjärran.

Gökotta på Vättaberget

På Vättaberget i Liden firades den traditionella Gökottan tidigt på morgonen.